ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gelukkig was het vandaag de laatste dag van de maand en kan ik daardoor eens wat afwisseling in mijn analyses brengen. De dagelijkse koersontwikkeling biedt me die mogelijkheid namelijk niet, daar kom ik bij de volgende grafiek op. Eerst bespreek ik de maandgrafiek met u. 

  • We zijn deze maand door het 38,2% Fibonacci niveau gestegen en dat maakt op termijn een stijging naar het 50% niveau rond 460 mogelijk. Dat is wat mij betreft wel de belangrijkste constatering in deze grafiek, zonder dat het overigens iets zegt over het tijdsbestek waarbinnen dat doel bereikt zou kunnen worden.

  • Dat tijdsbestek hangt met name samen met de vraag wat de index ten opzichte van het kanaal gg' doet. We bevinden ons heel licht boven het kanaal, maar in deze grafiek nog niet in voldoende mate om al van een uitbraak te kunnen spreken. Zouden we de laatste beursmaand van dit jaar binnen de lijnen van het kanaal blijven dan duurt het vanzelfsprekend aanzienlijk langer vooraleer we bij 460 aankomen dan wanneer we blijvend naar boven uit dit kanaal zouden weten te breken. In dat laatste geval zou het wel eens snel kunnen gaan en zou er in ieder geval sprake zijn van een heuse eindejaarsrally.

  • Kijken we in de daggrafiek nader naar de beweging ten opzichte van lijn g' dan zien we een weinig opwindende zijwaartse beweging. We liggen al 8 beursdagen net boven lijn g', maar nog niet voldoende ver om van een valide uitbraak te kunnen spreken. We zijn boven lijn g', maar daar is ook alles mee gezegd. We hebben zelfs moeite om boven de lijn te blijven, daar moet door kopers hard aan gewerkt worden.

  • Nu zou het ook niet verwonderlijk zijn als we na de opmars vanaf 383,3 een periode van winstnemingen zouden krijgen, al is dat de markt duidelijk niet welgevallig. Er staan vier nog niet gesloten gaps onder het huidige koerspeil, te weten 387-390,3; 404,7-405,4; 407,6-408,4 en 414,6-415,3. Met niet gesloten gaps bedoel ik voor diegenen die het begrip niet kennen dat er ruimte tussen candles open is gebleven, er is als het ware een stuk overgeslagen. De ervaring leert dat de index later nog in het overgeslagen gebied terugkeert, daarom blijven deze gaps ook een terugkerend element in mijn analyse. Om alle gaps te sluiten zou een daling naar 387 nodig zijn.

  • Zolang we echter boven lijn g' zijn is de kans op een verdere stijging eveneens groot, bij een verdere stijging zou het sluiten van de gaps moeten wachten tot later. Ik bepaalde eerder aan de hand van Fibonacci lijnen over de daling 408,9-383,3 waaraan ik het 161,8% niveau toevoegde een koersdoel van 425 punten.

  • Net onder lijn g' ligt ook nog een belangrijke steun, namelijk de blauwe stippellijn op 416,3. Pas als we onder die waarde zouden komen gaan we van start met het sluiten van een of meerdere gaps.

  • Ook bij de Bollinger Bands een herhaling van zetten. De lijnen liggen ver uit elkaar en de koers ligt ver van de middellijn en dat vraagt zoals ik de laatste dagen voortdurend betoog feitelijk om een correctie. Op dit moment ziet het er echter naar uit dat de markt de zijwaartse beweging vast wil houden tot index en middellijn bij elkaar liggen en boven- en onderlijn dichter bij elkaar zijn gekomen.

  • De uurgrafiek toont overigens een verdere verzwakking, daar is de tweede lagere top ontstaan waardoor ik de dalende lijn a kon tekenen. Deze lijn vormt een nuttig instrument. Blijven we namelijk onder de lijn dan volgt 'automatisch' een daling onder lijn g' in de daggrafiek waarna we de stippellijn op 416,3 uit gaan proberen waar we tot twee keer toe een bodem maakten.

  • Breken we door lijn a dan neemt de kans op de voortzetting van de stijging juist weer toe.

  • Onder de grote partijen is er inmiddels wat tweespalt ontstaan, dat blijkt uit de laatste candle. Deze candle, ontstaan tijdens de slotveiling die ingesteld is om dit soort 'last minute' bewegingen te voorkomen, toont ons dat er onder hen verkopers zijn. Dit is gezien de voortdurende steun die de index de laatste dagen ondervindt een bijzonder gegeven. Het front van kopers vertoont haarscheurtjes.

  • Laat ik daar echter nog maar niet al te grote conclusies uit trekken, morgen kan alles weer anders zijn als de Amerikaanse beurzen bijvoorbeeld weer een eindsprint naar boven maken. Ik let morgenochtend op de stippellijn op 418,5 en op lijn a. Boven lijn a vervolgen we onze pogingen om de rally uit november in de nieuwe maand voort te zetten, onder 418,5 gaan we naar de belangrijke 416,3 en tussen lijn a en 418,5 is het onzeker wat we gaan doen. 

  • Voor een structurele verandering in positieve of negatieve zin is respectievelijk een stijging boven 422,1 of een daling onder 416,3 nodig.

Resumerend:

Het wachten is nog altijd op het einde van de zijwaartse beweging waarin we ons bevinden, we zagen in de kwartiergrafiek dat daarvoor ofwel een stijging boven 422,1 ofwel een daling onder 416,3 nodig is. Komen we boven 422,1 dan vervolgen we de eindejaarsrally die op 31 oktober begon, we gaan dan in eerste instantie naar 425. Volgens de maandgrafiek zijn we door de stijging boven het 38,2% niveau op de langere termijn zelfs naar 460 onderweg waar het 50% niveau ligt. Bewegen we onder 416,3 dan gaan we beginnen aan het sluiten van de vier bij de daggrafiek genoemde gaps. Voor de korte termijn let ik op lijn a en op de steun rond 418,5. Een daling onder die laatste waarde zou een aanloopje zijn voor een beweging naar 416,3 en een stijging boven lijn a het begin van een stijging naar 422,1. In beide gevallen blijft het vervolgens afwachten of de zijwaartse beweging daadwerkelijk afgesloten wordt.

En dan nog dit....

Vandaag wil ik u op deze plaats een link geven naar een interessante pagina waarop de meningen van analisten aangaande de rest van het jaar zijn verzameld, een artikel met de veelzeggende titel Merendeel analisten ziet de AEX verder stijgen. Een aantal analisten ziet een stand van 430 en diegenen die een daling verwachten denken niet dat de index onder 400 gaat komen. Ik kan me voorstellen dat de markt dat inderdaad zal proberen te voorkomen, instroom van nieuw geld in januari en eindejaarsresultaten en -bonussen van fondsbeheerders worden direct of indirect voor een flink deel bepaald door de prestaties van de beurs in december en het slot aan het eind van het jaar. Analisten, zeker de insiders uit het bankencircuit, zullen zich dat terdege realiseren. Het valt me op dat de uitgesproken verwachtingen desondanks erg bescheiden zijn en dat technisch analisten enige afkoeling verwachten. Allen doen hun best om optimistisch te klinken, maar erg grote ambities spreidt men voor de decembermaand niet ten toon. Laat ik daarom maar eens contrair zijn en voor de komende maand van een daling naar 387 uitgaan. Het is een gok, want ik deel de mening van Daalder dat het voorspellen van de AEX index uitermate moeilijk is. -Ad-

Naar boven