ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De zonneschijn bleef vandaag niet beperkt tot buiten, ook op de beurs scheen de zon na een donker begin met een fors lagere opening op een zeker moment eveneens. Het verlies van bijna 0,7% dat veroorzaakt werd doordat de olieprijs onder invloed van de orkaan Katrina boven $70 kwam werd geheel weggewerkt nadat de olieprijs terugviel naar $68,50 aan het eind van de middag. De candle die hierdoor is ontstaan is een zogenaamde bullish counterattack line, een candle die haast letterlijk bewijst dat kopers vanaf de lagere opening in de tegenaanval gingen en daarin gezien de groene kleur van de candle succesvol waren. Het slot lag boven dat van vrijdag, de mogelijke gevolgen van Katrina zijn weer vergeten.

  • Deze ontwikkeling plaatst me voor een probleem. We zagen namelijk vorige week een daling onder het 23,6% Fibonacci niveau en dat maakt een voortzetting naar het 38,2% niveau op 380,6 of lager waarschijnlijk. Zou de counterattack line de juiste voorspelling geven dan bereiken we mogelijk dat niveau niet meer en dat zou me bevreemden. Ik wacht daarom voordat ik een conclusie uit de counterattack line trek op bevestiging met een stijging die dan morgen plaats zou moeten hebben en komt die bevestiging dan wordt een voortzetting naar 380,6 minder zeker, maar overigens niet onmogelijk.

  • Ik heb namelijk lijn m langs twee belangrijke toppen getekend, zolang we onder die lijn zijn is de dalende beweging intact.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft is de beweging van vandaag geen aantasting van de neerwaartse trend. De index kwam vanmorgen onder de onderste band en keerde er vervolgens terug, dat betekent dat zij morgen weer gezamenlijk naar beneden op zouden kunnen trekken. 

  • Alleen als de index morgen door een stijging los van de onderste band zou komen zou een stijging naar de gestippelde middellijn mogelijk worden, ook daarmee zou de dalende trend nog ongebroken zijn en alleen wat meer tijd kosten. Zolang de index in het onderste deel van de banden is en dat deel daalt is er sprake van een dalende trend.

  • Voor de korte termijn hangt het vervolg in ieder geval af van de vraag of de index al dan niet bij de onderste lijn blijft.

  • De beurs heeft het gap dat vanmorgen ontstond in ieder geval gesloten, dat gap heeft dus geen betekenis meer. Het gap tussen 390,7 en 391,6 heeft dat wel, er is nog een kans dat er een stijging volgt om dat te sluiten. Helemaal zeker ben ik daar niet van omdat het gap -zoals u in de analyse van 24 augustus heeft kunnen lezen- een breakaway gap is dat niet noodzakelijkerwijs gesloten zou hoeven te worden. Verder zou lijn m die ik uit de daggrafiek overgenomen heb het sluiten van dit gap kunnen verhinderen.

  • Eén zaak waar de stijging van vandaag geen einde aan heeft gemaakt is het patroon van lagere toppen en lagere bodems en dat zorgt ervoor dat we na het herstel vandaag nog niet meteen optimistisch moeten gaan worden, de beurs moet eerst maar eens boven de laatste top zien te komen.

  • Die laatste top lag op 388,5 en om daar te komen zal de beurs als start moeten zorgen voor een beweging boven het 61,8% Fibonacci niveau waar de graadmeter door het slot van vandaag vlak bij ligt. Het valt samen met twee voorgaande bodems, rond 386 ligt dus veel weerstand.

  • Boven 386 kan de index naar 388,5, maar blijft de index er onder dan kunnen we de dalende beweging vervolgen. Rond de drie stippellijnen die vandaag steun gaven (383/383,8/384,9) moeten we dan wel de koersontwikkeling volgen, dit vanwege mogelijke steun op die punten.

Resumerend: 

Hoewel de Fibonacci lijnen in de daggrafiek op een vervolg naar 380,6 wijzen heeft de beurs vandaag een potentieel bodempatroon gevormd, de candle van vandaag was namelijk een bullish counterattack line. De vraag is of dit patroon betekent dat we niet meer naar 380,6 zullen gaan. Om die vraag te beantwoorden wil ik in de daggrafiek de candle van morgen afwachten. Is dat een groene candle dan wordt het bodempatroon als zodanig bevestigd waardoor de beurs verder zou kunnen herstellen. Hoe lang een dergelijk herstel zou duren is niet te zeggen, ik heb in de daggrafiek immers de dalende lijn m langs de toppen getrokken en zolang we onder die lijn zijn moeten we van een neerwaartse voortzetting uit gaan. Dat geldt tevens voor de Bollinger Bands waarin de middellijn eenzelfde rol speelt, vandaag is de index bij de onderste lijn gebleven waardoor deze indicator nog steeds een dalende trend uit het boekje etaleert. Ik blijf daarom vooralsnog van een dalende trend uit gaan, het  zou na het sluiten van het gap van vandaag het meest logisch zijn als we morgen al verder zouden gaan dalen. Morgen let ik bij de opening op de stand ten opzichte van 386. Komt de beursgraadmeter boven die waarde dan gaan we naar 388,5 om daar te proberen het patroon van lagere toppen te beëindigen. Blijven we onder 386 dan zetten we de daling naar 380,6 voort waarbij we nog wel even moeten controleren of er geen steun wordt gevonden op 383,383,8 of 384,9.

En dan nog dit.... 

De olieprijs steeg dit weekend fors toen bekend werd dat de orkaan Katrina over New Orleans zou gaan trekken. Een zesde deel van de olie voor de VS is afkomstig van de Port Fourchon faciliteiten die vlak bij New Orleans liggen en vele productiefaciliteiten werden op de nadering van de orkaan stilgelegd, waarop de olieprijs logischerwijs op grond van de wetten van vraag en aanbod en tevens vanwege mogelijke schade steeg. Dit is vanzelfsprekend niet wenselijk, dus greep de Amerikaanse overheid in. De olieprijs daalde vanmiddag fors toen Amerikaanse overheidsfunctionarissen bekend maakten bij eventuele tekorten de strategische reserves in te zullen zetten, het bleek een gouden greep om de olieprijsstijging wat te temperen. Retoriek, meer is het vooralsnog niet, maar het had de gewenste uitwerking omdat het precies was wat de markt wilde horen. -Ad-

Naar boven