ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was vandaag de laatste beursdag van de maand juli en daarom start ik met de maandgrafiek. Op 4 juli constateerde ik in mijn analyse dat de index door de neklijn B van het grote hoofd- en schouders patroon in deze grafiek was gebroken en dat patroon daarmee ongeldig had gemaakt. Ik kreeg daarop een aantal reacties van lezers die zelf de neklijn schuin hadden getekend en ben daar in de analyse van 8 juli op in gegaan. In bovenstaande grafiek ziet u beide lijnen, zowel mijn horizontale lijn die ik gedurende lange tijd tekende als de schuin oplopende lijn. Hoewel ik er van uit ga dat de neklijn gebroken is ziet u in de grafiek dat de schuin oplopende lijn nog niet gebroken is, al scheelt dat niet veel. Het maakt de volgende maand interessant, zou de index dan een daling laten zien dan zouden de lezers die me schreven eigenlijk gelijk krijgen en zou het patroon met hun tekenmethode intact blijven. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de candle van de komende maand.

  • Onder de grafiek ziet u het MACD histogram in de vorm van een staafdiagram waarin ik over de top van begin 2004 een rode stippellijn getrokken heb. Terwijl de index begin 2005 boven de top van 2004 uit kwam deed de indicator dat niet, we noemen dat divergentie en normaal gesproken geeft het aan dat een daling aanstaande is. Die daling blijft evenwel tot op heden uit, de index stijgt verder terwijl de indicator nog niet boven de top van 2005 is gekomen en de divergentie aanwezig blijft. Dit is zonder meer verwonderlijk.

  • In de grafiek ziet u verder de Fibonacci lijnen over de daling 703-218. We zijn door deze onverbiddelijke stijging onderweg naar het 38,2% niveau dat op 403 ligt, hieronder in de weekgrafiek ziet u beter hoe dicht we bij dat punt zijn.

  • Er is nog maar een stijging van 1,8% voor nodig en dat is niet erg veel, je zou dus zeggen dat die grens haalbaar moet zijn.

  • De candle van deze week straalt echter onzekerheid uit, doordat het slot van de week dicht bij de opening van afgelopen maandag lag (395,77 tegen 395,98) is een doji gevormd en dat is een teken van twijfel. De beurs wist deze week geen richting te kiezen, hetgeen ook in de daggrafiek duidelijk naar voor komt.

  • We bewogen deze week in de daggrafiek voor het oog slechts zijwaarts. Vandaag zagen we een poging om boven de voorgaande candles uit te komen, maar die poging mislukte en het resulteerde ook in een doji. We zullen dus moeten wachten op een beslissing.

  • Net als in de maandgrafiek is ook hier divergentie te zien tussen index en indicator, te zien aan de steeds lager liggende stippellijnen door de toppen van de indicator. Deze divergentie heeft evenmin tot een daling geleid.

  • We bevinden ons nog altijd in het kanaal vv' waarvan we door de zijwaartse beweging de onderkant naderen die maandag op 393,5 ligt. Dat is slechts 0,6% onder het slot van vandaag en dat maakt dat Amsterdam maandag of dinsdag zal moeten beslissen of het al dan niet in het kanaal wil blijven.

  • Het moment voor een beslissing komt ook naderbij als we de Bollinger Bands in beschouwing nemen. De band begint zich te versmallen en dat kan een voorbode voor een flinke beweging zijn. Helaas is deze indicator niet bedoeld om vooruit te kijken, ik kan niet bepalen hoe dicht de banden bij elkaar moeten liggen voordat er een beweging moet volgen.

  • Feit is wel dat de middellijn net als de lijn v in de vorige grafiek dichterbij komt, de lijnen vallen min of meer samen. Ook hier moet begin volgende week richting worden gekozen.

  • Op de beurs wordt ondertussen ondanks de zijwaartse beweging wel strijd tussen kopers en verkopers gevoerd, hetgeen geresulteerd heeft in een licht oplopende trend die in de daggrafiek niet goed zichtbaar was. De kopers zijn sterk, zij weten steeds weer bodems te creëren die als basis voor een stijging dienen. De daling onder lijn x was begin deze week eigenlijk een verkoopsignaal, maar kopers hebben dat met succes bestreden en een patroon van hogere toppen bewerkstelligd. De top van vandaag ligt nog wel onder die van 21 juli en er kan dus nog een lagere top ontstaan.

  • Het is goed te zien dat er in een breed gebied van 393 tot 395 veel steun ligt, iedere daling wordt daar opgevangen en daardoor is de index ondanks het in het voorgaande punt genoemde verkoopsignaal en de divergentie in de daggrafiek deze week ten opzichte van vorige week vrijdag toch heel licht opgelopen.

  • De doji die we vandaag in de daggrafiek zagen kwam tot stand door een stijging in de slotveiling waarmee de index nog snel even naar boven werd gezet. Het zijn Amerikaanse bewegingen, ook daar zie je aan het slot regelmatig bewegingen waarmee aan de dag nog snel een positief tintje wordt gegeven. De vreemde plaats voor de bodem rond het 76,4% Fibonacci niveau illustreert wel dat de grote partijen die van oudsher de slotveiling beheersen hun kaarten op een stijging hebben gezet.

Resumerend: 

Onze Amsterdamse beursgraadmeter is nog altijd op weg naar 403 waar in maand- en weekgrafiek het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 703-218 ligt. De stijging is deze week wel uiterst moeizaam verlopen, je kunt in de daggrafiek beter spreken van een zijwaartse beweging. Op de divergentie in maand- en daggrafiek na is er echter nog geen enkel teken dat een daling aanstaande is. De index bevindt zich nog altijd in kanaal vv', hetgeen inhoudt dat de trend nog altijd intact is. Een 1,8% stijging naar 403 daarom mogelijk, de index hoeft slechts in het kanaal te blijven. De beslissing daaromtrent moet vanwege het feit dat we dicht bij lijn v zijn begin volgende week vallen, de lijn ligt maandag immers al op 393,5 en stijgt iedere dag. Grote partijen toonden in de slotveiling de bereidheid om kort voor het weekend nog te kopen en de index zo een hogere bodem in de kwartiergrafiek te bezorgen. Weet de beurs daar maandag met een hogere opening op voort te bouwen dan kan een nieuwe poging worden gedaan de weerstand rond 397 te breken en via de laatste top op 399 naar 403 te gaan. Komen we daarentegen onder de laagste koers van vandaag dan gaan we naar lijn v. Ik wil niet bij voorbaat van een neerwaartse uitbraak uitgaan, een trend is pas beëindigd als het bewijs daarvan geleverd is. Gezien de divergentie en het volledig uitblijven van correcties in de afgelopen maanden is zo'n uitbraak echter niet onmogelijk. Daar wil ik het op dit moment maar bij laten.

En dan nog dit.... 

Ik waarschuw u alvast maar, vandaag wordt het een politieke column, maar wel een met een economisch tintje. Vanmorgen maakte TNT naast matige cijfers bekend het grootste deel van de Franse activiteiten af te gaan stoten, zij zijn er niet in geslaagd de operatie aldaar winstgevend te maken en zien af van verdere pogingen daartoe. Het is een capitulatie. Het blijkt voor een Franse transportorganisatie onmogelijk om rijdend met Franse chauffeurs -hetgeen wettelijk verplicht is- te concurreren met Oost-Europese transportbedrijven die in Frankrijk actief zijn. In de column die ik op 4 juli op deze plaats schreef waarschuwde ik op grond van het simpele feit dat ik gedurende mijn vakantie op de Europese wegen een groot aantal Oost-Europese vrachtwagens had gezien al dat dit de transportsector onder druk moet zetten, mijn vrees is vandaag bewaarheid. Het mag duidelijk zijn dat de werkgelegenheid in West-Europa in rap tempo verplaatst wordt naar Oost-Europa. Tot op heden betrof het met name de productiesector, maar nu is de logistiek aan de beurt. Mij hebben ook al signalen bereikt van een groot bedrijf dat zelfs de administratie naar het oosten verplaatst. Dit alles vormt een ernstige bedreiging voor de werkgelegenheid in ons land en de landen om ons heen en dus ook van onze economie. Ik geef de politiek ter overweging dit laatste aspect mee te nemen in de besluitvorming daar het tot op heden volledig onderbelicht is gebleven. Als economische groei in Oost-Europa ten koste gaat van de burgers in West-Europa wordt het naar mijn mening tijd om de bakens te verzetten. -Ad Nooten-

Naar boven