ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index heeft weer een week met winst afgesloten en is aan de bovenkant van het kanaal rr' gebleven. De index is voorbij het 76,4% Fibonacci niveau en in dat opzicht zou je dus zeggen dat een 100% retracement naar 366 mogelijk moet zijn. De lijn r' staat de opmars echter in de weg, een opmars die noodzakelijk is om naar de neklijn B te komen van het grote hoofd- en schouders patroon dat ik op 31 december beschreef. Zolang we in het kanaal rr' zijn blijft een opmars naar lijn B natuurlijk nog mogelijk. Maandag aanstaande is de eerste beursmaand van dit jaar afgerond en zal ik met de maandgrafiek op het hoofd- en schouders patroon terug komen.

  • De stijging loopt door ondanks de grote divergentie tussen de index en het MACD histogram onder de grafiek. Nu divergentie ook in de weekgrafiek al geen betrouwbare indicatie van een top lijkt te geven maak ik me op om het geheel uit de analyse weg te laten omdat het ons anders voortdurend op het verkeerde been zet. Stijgt een index dan dient het MACD histogram ter bevestiging ook een stijgende trend te laten zien en dat is niet het geval. Dit is normaliter een voorbode van een correctie, maar die correctie blijft tot op heden uit. Laten we de stijging in de daggrafiek nader bekijken.

  • We blijven aan de onderkant van de stijgende wig xr' hangen. Vandaag probeerden we opnieuw door lijn x te komen, maar de index ondervond net als voorheen weerstand van de lijn. Dit is al vaker voorgekomen, maar het verhinderde tot op heden de opmars naar boven niet. De lijn b biedt steun en zolang we boven die lijn zijn volgen we de weg van de geleidelijkheid naar boven.

  • Vandaag zien we een toppatroon uit de candlestick techniek, namelijk een engulfing bearish line. De vandaag gevormde kaars omvat namelijk het lichaam van zijn voorganger door een opening boven dat lichaam en een slot eronder. Dit toppatroon suggereert een einde aan de stijging, maar ik wil daar voorzichtig mee omgaan. De weg naar boven van de laatste maanden ligt bezaaid met toppatronen die op een later moment alsnog werden gepasseerd en dat zou nu zomaar weer kunnen gebeuren. De lijn b is ook in dit opzicht belangrijk omdat die de index voorbij dit toppatroon kan leiden.

  • Overigens is er ook in deze grafiek divergentie zichtbaar.

  • De korte termijn grafieken tonen een patroon van hogere toppen en hogere dalen. De index komt bij iedere stijging hoger en bij iedere daaropvolgende daling ontstaat er steun op een niveau boven de vorige steun. Zolang dit proces niet beëindigd is moeten we uitgaan van een vervolg naar boven, dat spreekt voor zich. Wil het toppatroon uit de daggrafiek enige betekenis krijgen dan zal de index onder de steun op 356,2 moeten dalen en onder de net daaronder liggende steun op 355,7. De waarde 356,2 is het belangrijkst omdat daar de laatste bodem ligt.

  • Net als in de week- en de daggrafiek is ook hier divergentie te zien, de top van het MACD histogram lag aanzienlijk onder de voorgaande top terwijl de index wel een nieuwe top maakte.

  • Vergroten we de laatste vier dagen van de uurgrafiek uit in de 15min grafiek dan zien we de stippellijnen die als steun belangrijk zijn. We zijn gesloten op de steun rond 356,6 en dat is dus het eerste punt waar we maandag naar gaan kijken. Net daaronder ligt de genoemde steun op 356,2 uit de uurgrafiek, blijven we boven dat punt dan ga ik vooralsnog uit van een vervolg naar boven. Komen we eronder dan zie ik dat als een bevestiging van het toppatroon in de daggrafiek waardoor we naar de onder dat punt liggende steunen kunnen gaan en wellicht naar lijn b in de daggrafiek.

Resumerend:  

We sluiten de week met winst af en blijven aan de bovenkant van het kanaal rr' en aan de onderkant van de stijgende wig xr' binnen in dat kanaal. Er heeft zich in de daggrafiek een toppatroon gevormd, maar of dat een tijdelijke of een blijvende top zal zijn weten we nog niet. De index bevindt zich namelijk altijd nog in een stijgende trend zolang de index boven de lijn b in de daggrafiek blijft die maandag rond 353,8 ligt. In die grafiek ligt er ook nog veel horizontale steun rond 355 à 356, de stijgende trend zal niet zomaar breken. In alle grafieken is divergentie zichtbaar, als dat niet leidt tot een daling zal divergentie als technisch instrument hebben afgedaan. Voor de korte termijn is het proces van hogere toppen en hogere dalen het belangrijkst. Zolang dat proces niet wordt verstoord blijven we ook voor de korte termijn ondanks het toppatroon in de daggrafiek stijgen. Een daling onder 356,2 daarentegen zal ik zien als een bevestiging van het toppatroon, waardoor we de diverse steunniveaus tussen de huidige koers en de lijn b zullen kunnen gaan testen.

En dan nog dit.... 

Gisteren gaf ik u de links naar publiek beschikbare actuele grafieken van de S&P500 uurgrafiek / 15min grafiek vanwege het feit dat er in die grafieken een fraaie stijgende wig te zien was. Hieronder ziet u de 15min grafiek van 20.25u vanavond:

De index is gisteren naar beneden uit de wig gezakt en heeft vervolgens geprobeerd er weer terug in te komen. Zo'n opwaartse beweging naar een patroon dat net verlaten is noemen we een test van de uitbraak. De index slaagde er niet in de wig te blijven en daalde weer, dat is een normale beweging. Op dit moment vormt zich een rechthoek en dat betekent meestal een tijdelijke pauze in een daling. Vandaag ben ik daar niet zeker van omdat de Amerikaanse beurzen de laatste maanden nogal vaak in het laatste uur van de handel stijgen. Overigens heb ik deze grafiek via knippen en plakken in MSPaint gebracht en daar de lijnen getrokken, u ziet dat u in principe niet veel nodig hebt om -zonder dat u de beschikking hebt over een technische analyse pakket- patronen te ontdekken in grafieken die u van het internet haalt. -Ad-

Naar boven