ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index is iets verder gedaald, maar doordat we nog steeds binnen de zone tussen de blauwe stippellijnen zijn is er ten opzichte van afgelopen vrijdag in de daggrafiek geen extra informatie. We zien de zone beter als we in de uurgrafiek kijken.

  • De stippellijnen liggen op 353,5 en 360,3. Zolang we daartussen zijn kan het nog alle kanten op zoals ik vrijdag al constateerde.

  • Binnen die zone kennen we op dit moment een dalend trendkanaal, het kanaal n'n" dat na de neerwaartse uitbraak uit de dalende rechthoekige driehoek n'n is ontstaan. We zien dat kanaal als we in detail kijken hieronder in de 15min grafiek ook terug.

  • Het gaat om het kanaal jk. Dacht ik vrijdag nog dat een daling onder de lijn j' zou gaan leiden tot een daling naar lijn j", vandaag bleek dat niet zo te verlopen. De daling werd vrij vlot opgevangen en daardoor ontstond de lijn k en werd het kanaal jk gevormd.

  • Binnen dat kanaal lag de lijn l' die een groot deel van de dag weerstand vormde. De lijn vormde samen met lijn k echter een dalende wig en de index brak hier naar boven uit. De vlag mm' ontstond en met de daaropvolgende daling onder de vlag leek de daling te worden vervolgd. Het mocht echter niet zo zijn, met de candle boven de letter l' kwam de index al snel weer terug in de vlag. Hierdoor werd het verkoopsignaal dat met de daling uit de vlag ontstond vlot teniet gedaan. Het komt tegenwoordig erg vaak voor dat verkoopsignalen kort na het ontstaan door een stijging met een forse candle worden gevolgd, verkoopsignalen zijn vaak onbetrouwbaar. De technische analyse laat ons met deze korte termijn beweging vandaag opnieuw in de steek, het lijkt erop dat verkoopsignalen soms juist extra vraag in de markt brengen.

  • In de slotveiling kwam de index boven de lijn m', de professionele markt wil naar boven.

Resumerend: De index is gedaald, maar bevindt zich nog steeds binnen de zone 353,5 - 360,3. Zolang dit het geval is kan het met de index nog alle kanten op. We kunnen het kanaal jk uit de 15min grafiek gebruiken, zolang de index niet boven dat kanaal uitkomt zijn we nog onderweg naar de onderkant van de zone. Komen we boven lijn j dan ligt het voor de hand dat we de bovenkant van de zone gaan proberen te bereiken. -Ad-

En dan nog dit.... Naar aanleiding van een aantal opmerkingen over de slotveiling (de handel na half zes) en mogelijke manipulatie in deze periode van de handel ontving ik een reactie van een lezer, de heer Cees Krijnen. Hij is sinds begin '90 werkzaam in de financiële sector, onder meer als optiehandelaar. Ik plaats zijn reactie omdat ik heb gemerkt dat er bij de lezers van deze site veel onduidelijkheid is over de handelsfase na half zes en dit mailtje daar meer duidelijkheid over geeft. De stukken tekst tussen aanhalingstekens zijn afkomstig uit zijn emails.

"Als trouwe lezer van je site zie ik je regelmatig 'afgeven' op de beroepshandel met name in de closing rotation. Afgeven schrijf ik met een 'big smile'. Als voormalig handelaar ben ik het niet altijd met je eens. Echter de manipulaties van het huidige beursklimaat vinden op een veel grotere schaal plaats dan wij ooit voor mogelijk hebben gehouden en niet op handelaarniveau (hoe groot die jongens ook heden ten dage mogen zijn). Ook vroeger kwamen die manipulaties al voor en waren een onderdeel van Het Spel."

"Bij de invoering van het Franse NSC systeem voor de aandelenhandel zijn een aantal nieuwe begrippen in Nederland ingevoerd, bijvoorbeeld de slot rotatie. Ik zal proberen uit te leggen hoe het werkt en wat de praktijk is.
De beurs stopt met de vrije handel om precies 17:25. Vroeger was de laatste notatie tegelijk de slotkoers, maar deze werd teveel gemanipuleerd. Tussen 17:25 en 17:30 kan een ieder, dus ook het publiek, hun bied en latingen inleggen, waarna precies om 17:30 de invoer stopt en de beurscomputers de slotrotatie gaan uitrekenen. Alle orders worden nu tegenover elkaar gezet en er wordt één prijs berekend waartegen alle trades gedaan worden. Dit is meteen de slotkoers. In de slotrotatie liggen meestal zeer grote orders in en worden per hoofdfonds tot soms 1 miljoen stukken in eens verhandeld! De future handel loopt daarentegen gewoon door tot 17:30 en de future handelaren kunnen tussentijds ongeveer berekenen wat de eindstand van de AEX zal worden. Een ieder ziet namelijk de orders, die in het systeem ingebracht worden tezamen met de theoretische tussentijdse slotkoers. Na 17:30 is er ook nog 10 minuten handel mogelijk, ook voor iedereen toegankelijk. Er mag dan alleen op de slotkoers gehandeld worden. Je kan dus alleen orders inbrengen op de slotkoers. Als er een bieding ligt kan je die aanlappen of andersom. De meeste brokers bieden deze service niet aan hun cliënten. Ik wijd dat aan luiheid en eerder de trein willen halen.
De slotkoers kan dus nog steeds gemanipuleerd worden, maar je moet tegenwoordig een grote zak geld meenemen en grote orders inleggen."

 

Bovenstaande reactie riep een aantal vragen bij me op die u hieronder vindt met de antwoorden van de heer Krijnen.

Waardoor worden de schuivers in de slotrotatie veroorzaakt ? Is het sturen of een gewone marktbeweging ?

"De discussie of het sturen is is al zo oud als de weg naar Rome. Schuivers in de slotrotatie komen voor door een imbalans in vraag en aanbod. Zoals ik opmerkte, kan het volume best oplopen in deze rotatie. Het spel is soms om zo laat mogelijk een hele grote pluk aandelen bijv. market in te leggen, waardoor de slotkoers beïnvloed wordt. Als bijvoorbeeld een broker tegen een gewogen daggemiddelde heeft gekocht, dan kan hij de slotkoers nog even opkrikken. Afhankelijk wat zijn afspraken zijn met zijn cliënt kan hem dat extra profijt leveren. Grote beleggers betalen niet gewoon commissie. Maar er zijn meer redenen om te handelen op de slotrotatie, bijv. door technisch analisten die hun signalen krijgen op basis van slotkoersen."

Kan ik na vijf voor half zes als particulier nog een opdracht plaatsen om aandelen te kopen ?

"De broker verleent toegang tot een beurs. Helaas is er geen standaard ontwikkeld door de beurzen en bepaalt een ieder zijn eigen regels. (Het hangt dus van uw broker af of u nog opdrachten kunt plaatsen of niet -Ad-)

Kan de optiebelegger nog reageren op de laatste beweging ?

"Nee, deze kan niet meer van de laatste beweging profiteren omdat hem vaak de informatie ontbreekt, welke kant de index heengaat bij de slotrotatie. Zelfs een systeem als Reuters levert deze info niet kant en klaar en je moet dit via een spreadsheet zelf berekenen. Optieorders kun je tot 17:25 handelen, daar de vrije aandelen handel ook tot 17:25 is. Daarentegen kun je futures tot 17:30 handelen, net als de handelaren. Aandelen zijn tot 17:40 onder voorwaarden verhandelbaar zoals ik al schreef, ook voor particulieren."