ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er is deze week een dubbele top ontstaan, van zowel de candle van deze week als die van de tweede week van augustus ligt het hoogste punt namelijk op 401,8. De vorming van een dubbele top wil echter nog niet zeggen dat de stijgende trend beëindigd gaat worden, de index kan ook tijdelijk opgehouden zijn door dit niveau. De rode candle van deze week is pas de eerste rode candle en we kunnen daaruit nog geen conclusie trekken. Pas als we weten waar de volgende bodem ten opzichte van die op 382,2 komt te liggen kunnen we een nadere gevolgtrekking maken.

  • In de daggrafiek ziet u dat we op de stippellijn op 393,1 steun hebben gevonden, dit zou theoretisch de hogere bodem boven 382,2 kunnen zijn waar ik net over sprak. Zouden we hier al steun vinden dan zou dat na de recente vorming van de dubbele top heel snel zijn en van een sterke markt getuigen.

  • We moeten als er zich een stijging voor gaat doen overigens niet te vroeg juichen. Gisteren is een gap ontstaan en dat gap dat ligt tussen 395,6 en 396,5 is nog niet gesloten. Daar ervaring en theorieboeken ons leren dat gaps meestal gesloten worden moeten we voor alle zekerheid met een stijging naar 396,5 rekening houden. Dit zal velen tot de opmerking brengen dat er een hogere bodem is ontstaan, maar dat zou een voorbarige opmerking zijn. We moeten na het sluiten van het gap eerst verifiëren dat de koers verder oploopt, na het sluiten van het gap wordt de beweging namelijk veelal in de richting van dat gap voortgezet. Het gap was naar beneden gericht en dat zou dus na het sluiten van het gap kunnen leiden tot een daling.

  • We hebben naast steun van de stippellijn op 393,1 in de vorige grafiek ook steun van de middellijn van de Bollinger Bands in deze grafiek. Deze middellijn stijgt en geeft aldus een stijgende trend weer, zolang we boven deze lijn zijn houdt de markt zijn opwaartse tendens.

  • Uit de uurgrafiek blijkt dat de steun op 393,1 stevig is. Er stond vandaag de gehele dag druk op de koersen, maar deze steun gaf geen krimp. Een aanzienlijk deel van de markt was dus bereid om geld in de markt te steken en ziet dus mogelijkheden tot stijgen. Dit kan natuurlijk met de aantrekkingskracht van het gap te maken hebben, maar het kan ook een sterke wil zijn om de markt ook de rest van het jaar te laten stijgen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een daling uit een trendkanaal al na één dag opgevangen werd, we zagen dat dit en vorig jaar al vaker.

  • De steun op 393,1 speelt in ieder geval een essentiële rol. We zouden bij een eventuele daling onder dit punt ofwel naar het 50% Fibonacci niveau van de stijging 382,2-401,8 kunnen gaan dat op 391,9 ligt of naar het 61,8% niveau op 389,6. Beide niveaus zijn met magenta stippellijnen in de grafiek aangegeven. Zo'n daling onder 393,1 zou gezien de koopbereidheid die vele partijen gisteren en vandaag hebben getoond voor de markt een tegenvaller van formaat zijn, ik zie de koers in dat geval dan ook meer naar 389,6 dan naar 391,9 gaan.

  • We hebben zoals gezegd nog steeds een kans op een stijging in verband met het sluiten van het gap tussen 395,6 en 396,5. Tot nu toe was de stijging vanaf het laagste punt op 392,5 echter beperkt, we wisten niet boven het 23,6% Fibonacci niveau van de voorgaande daling 401,8-392,5 te komen. Dit rechtvaardigt een voortzetting van de daling, bij een markt die overtuigd is van de opwaartse mogelijkheden had het namelijk al van een sterker herstel gekomen. De kopers hebben een stevige bodem gelegd, maar de markt is ondanks de aantrekkingskracht van het gap bevreesd om zodanig veel te kopen dat we door het 23,6% niveau heen breken.

  • Omdat we dus voor de korte termijn zowel een kans op een stijging als een op een daling hebben hanteer ik maandag twee grenzen die beslissend zijn, namelijk 394,7 en 392,5. 

  • Komen we boven 394,7 dan veronderstel ik dat we het gap gaan sluiten, het vervolg hangt dan af van de koersontwikkeling na het sluiten van het gap. Wordt er op of onder het 61,8% niveau op 398,3 een top gezet dan kunnen we in theorie de daling nog hervatten. Naast het 61,8% niveau zou het 50% niveau op 397,2 een stijging ook nog kunnen stoppen.

  • Dalen we onder 393,1 dan gaan de alarmbellen rinkelen daar alleen de steun op 392,5 ons dan nog van een verdere daling af kan houden. Onder 392,5 gaan we zoals ik we bij de uurgrafiek zagen naar 391,9 en waarschijnlijk ook naar 389.6

Resumerend: 

Amsterdam heeft vandaag nog geen beslissing omtrent de richting genomen, we bleven namelijk in een zijwaartse beweging steken. De steun geleverd door de stippellijn op 393,1 in de daggrafiek en door de middellijn van de Bollinger Bands is intact gebleven en zolang dat laatste het geval is moeten we spreken over een stijgende trend. Maandag kan de beslissing die vandaag werd uitgesteld wel vallen, de orkaan Rita is dan aan land gegaan en de schade bekend. Het onvermogen om vandaag te herstellen illustreert dat er een kans op een daling is, het nog niet gesloten gap tussen 395,6 en 396,5 suggereert juist een stijging. Omdat het dubbeltje technisch gesproken dus twee kanten op kan vallen kijk ik maandag naar de koersbewegingen ten opzichte van de weerstand op 394,7 en de steun op 392,5. Komen we boven 394,7 dan gaan we het gap sluiten, daarna bestaat de mogelijkheid op topvorming rond 397,2 of 398,3. Dalen we evenwel onder 393,1 dan gaat het erom spannen, dan kan alleen de steun op 392,5 ons nog weerhouden van een daling die ons naar 391,9, maar waarschijnlijk ook naar 389,6 zal brengen.

En dan nog dit....

De koersen van de oliemaatschappijen bewegen volledig met de olieprijs mee, stijgen die dan worden ook aandelen als Royal Dutch Shell duurder, daalt de olieprijs dan zijn de olieaandelen in mineur. De theorie erachter is dat oliemaatschappijen bij een hogere olieprijs verhoudingsgewijs meer winst maken, als zij tenminste vast weten te houden aan de vaste procentuele marges. Deze koppeling is me als ik mijn boerenverstand gebruik op dit moment te eenvoudig. Zowel de orkaan Katrina als haar 'zusje' Rita hebben ervoor gezorgd dat olieplatforms buiten productie gingen en raffinaderijen enige tijd stil lagen. Leest u bijvoorbeeld het artikel Eenderde Amerikaanse olieproductie stilgelegd dat de financiële Telegraaf vandaag publiceerde. Het tekort aan olie is naar men zegt opgevangen doordat raffinaderijen van vele landen olie uit de strategische reserves geleverd hebben gekregen, maar dat doet niets af aan het gegeven dat beide orkanen voor een tijdelijke afname van de raffinage capaciteit hebben gezorgd. Dit moet dus welhaast in een verminderd volume hebben geresulteerd, een verminderd volume dat we straks terug zouden moeten gaan zien in de resultaten van de oliemaatschappijen. De afzet van die maatschappijen zou daarnaast afgenomen kunnen zijn vanwege de hoge prijs van de eindproducten, denk maar aan de hoge benzineprijzen die autorijden niet bepaald stimuleren. Met veel belangstelling kijk ik daarom uit naar de komende kwartaalcijfers van oliemaatschappijen als Royal Dutch Shell. Ik ben met name nieuwsgierig naar de omzetcijfers en het effect dat een eventuele daling van de omzet op de winst kan hebben. -Ad- 

Naar boven