ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX is met een gap, een koershiaat tussen de candle van vrijdag en die van vandaag, onder de steun rond 339 gekomen. We moeten er net als altijd bij het ontstaan van een gap rekening mee houden dat het nog gesloten wordt. Meestal keert een koers namelijk terug in het overgeslagen gebied, we noemen dat het sluiten van het gap, al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat dit op de weg naar boven niet altijd gebeurd is en het marktgedrag aangaande gaps dus lijkt te zijn veranderd. Zo hebben we bijvoorbeeld rond 328 nog een gap dat nog niet gesloten is en dat verhinderde de index niet om verder naar boven te gaan. Ik kan daarom niet met zekerheid zeggen dat het gap gesloten gaat worden, maar slechts dat de kans daarop bestaat.

  • De candle van vandaag is een hammer en dat is een candle die aangeeft dat de markt op dit punt een bodem probeert te maken. Amsterdam anticipeert dus wel op het sluiten van het gap. Het lichaam bevindt zich aan de bovenkant van de candle en dat houdt in dat de index een flink lagere stand weg heeft weten te werken. Dit duidt ondanks de daling op een zeker optimisme.

  • Ik betwijfel of dit optimisme terecht is, de daling onder de steun rond 339 is natuurlijk negatief en voedt de gedachte dat we onderweg zijn naar de lijn r. We zagen vrijdag in de slot analyse ook al dat de kans op een daling gezien de dark cloud cover en de ronde top in de weekgrafiek ondanks de eerdere doorbraak van de dalende lijn G in de logaritmische weekgrafiek en lijn n' in de daggrafiek nog groot is. Het Damrak lijkt vandaag binnen het kanaal rr' een hogere bodem te willen bewerkstelligen om dit gevaar te keren, we zullen de komende dagen moeten afwachten om te zien hoe succesvol men daarmee is.

  • Een aantal lezers wezen me op een patroon dat huns inziens in de daggrafiek is ontstaan, daarvoor plaats ik de daggrafiek nogmaals, maar dan met een nieuwe lijn.

  • U ziet dat ik de stippellijn op 322 vervangen heb door de dalende lijn a. Deze dalende lijn a vormt samen met de lijn r' een wijder wordende driehoek, in het Engels een broadening formation genoemd. Lezers vroegen me waarom ik dit patroon niet teken, ik heb daarvoor twee redenen. 

  • De eerste reden is dat de beurs meer denkt in niveaus dan in lijnen, de steun rond 322 is daarom van belang. De index leek daar op 25 oktober onder te komen, maar men wist dit aan het slot te voorkomen waardoor de steun op dat niveau intact is gebleven. De horizontale stippellijn rond 322 vormt hiervan de weerspiegeling. De candle van 25 oktober bleef met het lichaam van de candle boven deze steun en met de staart eronder, dat zie je vaker bij een hammer en dat draagt bij aan de steun van de stippellijn.

  • De andere reden is de hellingshoek van de lijn. Die is heel licht en wijkt veel af van de hellingshoek van de lijn r'. Naar mijn idee zou de lijn a betrouwbaarder zijn geweest als hij iets steiler had gelopen.

  • Dit alles doet echter niets af aan het gegeven dat het patroon een uiterst negatief patroon is. Het duidt op grote strijd, meestal de laatste strijd aangezien het in vrijwel alle gevallen om een toppatroon gaat. Het past daardoor in ieder geval wel bij mijn constatering dat de kans groot is dat ons een vervolg van de daling te wachten staat, er leiden meerdere wegen naar Rome.

  • De daling naar het 38,2% Fibonacci niveau van vandaag heeft in de uurgrafiek in combinatie met de lagere top van vrijdag geleid tot een dalend patroon dat we goed kunnen gebruiken voor onze toekomstige beoordeling van de koersontwikkeling. Het patroon aa' heeft lijnen die uiteen lopen en dat duidt op een grotere spanning in de markt, het patroon is wat dat betreft vergelijkbaar met de broadening formation uit de vorige grafiek. Het is geen positief patroon. Er blijkt bijvoorbeeld meteen uit dat de bulls het naarmate het patroon vordert steeds moeilijker krijgen, de beweging die ze vanaf de onderkant tot stand moeten brengen om de bovenkant te bereiken wordt steeds groter. De lijn a' verschaft ons in ieder geval duidelijkheid over de richting van de trend, die is naar beneden gericht zolang we de lijn boven ons hebben. Vaak zie je in dit soort situaties aan de bovenkant een nieuwe lijn ontstaan die parallel loopt aan de onderste lijn, waardoor dan een kanaal ontstaat, die zou gevormd kunnen worden als we wel verder stijgen, maar daarbij de lijn a' niet meer bereiken.

  • Het is mogelijk dat we verder in de richting van die lijn gaan bewegen om het gap tussen de zwarte stippellijnen te sluiten. De bovenkant van het gap zal dan als weerstand dienen waardoor de stijging gekeerd zou kunnen worden. We bekijken dat nader in de 15min grafiek.

  • Ik volg in deze grafiek het herstel met Fibonacci lijnen over de laatste dalende beweging. Ieder niveau is in principe een punt waar het herstel beëindigd kan worden, het gaat om de magenta stippellijnen. Daarnaast zijn de zwarte stippellijnen zoals we in de uurgrafiek al zagen van belang, zij markeren het gap. Er zijn een aantal mogelijkheden. 

  • Het is bijvoorbeeld mogelijk dat we het gap gaan sluiten en daarbij naar het 50% niveau op 339,3 gaan, om dan vanaf dat punt de daling te hervatten. Zolang we namelijk onder het 61,8% niveau op 340,3 blijven kan de daling altijd weer hervat worden, aangezien het om een beweging tegen de dalende trend aa' in de uurgrafiek gaat. 

  • Een andere, minder waarschijnlijke, mogelijkheid is dat we dat punt passeren en de lijn a' in de uurgrafiek aan gaan vallen. 

  • Doet de VS het vanavond uiteindelijk minder goed dan op dit moment (19u) dan kunnen we ook nog gaan dalen. Een beweging onder lijn z gevolgd door een daling onder 335,3 zou een daling naar de Fibonacci niveaus 333 of 330 in de uurgrafiek inluiden.

Resumerend:  

De AEX heeft na het ontstaan van de lagere top in de uurgrafiek van vrijdag een dalende trend ingezet die past bij mijn conclusie van vrijdag dat de kans op een daling groot is. Die conclusie trok ik omdat er ondanks de eerdere doorbraak van de lange termijn lijn G in de weekgrafiek een toppatroon in diezelfde grafiek was ontstaan. Een belangrijk deel van de markt gelooft ondanks het ontstaan van een dalend patroon in de uurgrafiek nog in een stijging, dat blijkt uit de manier waarop de markt terug is gekomen van een slecht begin. Er werd een hammer gevormd en dat geeft steun rond 336 aan. Wellicht heeft dat te maken met het gap dat vanmorgen ontstond en gokt men erop dat dit gap nog gesloten gaat worden. Dat zou zeker kunnen gebeuren, al ga ik daar niet meer standaard van uit. Het gedrag na gaps is tenslotte enorm veranderd. Ik wacht het daarom maar af en volg een eventueel herstel in de 15min grafiek. Zolang de index daar onder het 61,8% niveau op 340,3 blijft ga ik uit van een vervolg naar beneden waarmee we dan onder lijn a' in de uurgrafiek blijven. Het eerstvolgende korte termijn doel ligt dan op 333, het 50% niveau in de uurgrafiek.

En dan nog dit.... 

De heer Greenspan heeft zich vrijdag negatief uitgelaten over de Amerikaanse tekorten en de mogelijke gevolgen daarvan op de dollar en de Amerikaanse economie. Enkele weken geleden liet hij zich hier vooruitlopend op de Amerikaanse verkiezingen niet over uit, toen wekte hij nog de indruk geen problemen te zien. Hij kende de gevaren toen natuurlijk ook al, dat zal geen inzicht zijn dat zich pas de laatste twee weken heeft ontwikkeld. Het paste echter niet in de verkiezingsstrijd van president Bush daar iets over te zeggen en daarom komt hij er nu pas mee naar buiten. Het tekent Greenspan en het vertrouwen dat je in hem kunt stellen, het politieke spel gaat  boven eerlijkheid. Ik besef dat dat laatste overal in de wereld de gangbare praktijk is, maar het blijft desondanks een trieste constatering. -Ad- 

Naar boven