ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index is vandaag weer gestegen ten opzichte van gisteren en de zijwaartse trend waarin we ons sinds 13 september bevinden blijft gehandhaafd. We hebben nog geen uitsluitsel welke richting de beurs gaat nemen. Eén ding is zeker, de Amsterdamse beurs houdt door de zijwaartse beweging zowel de kans op een stijging als die op een daling en we zullen bij de uiteindelijke keuze zeker de Amerikaanse beurzen volgen. In de extra analyse van de Dow Jones die ik vanmiddag plaatste heeft u kunnen lezen dat de steun rond 10200 van essentieel belang is voor die index. Sluit de Dow onder 10200 dan kunnen wij een daling tegemoet zien, blijft de Dow boven 10200 dan houden men daar de weg naar 10600 open waardoor voor ons de weg naar een doorbraak van lijn n' open ligt. We zullen het waarschijnlijk snel weten, want de Amerikaanse markten zullen vanavond na het rentebesluit en de toelichting van FED president Greenspan waarschijnlijk wel richting kiezen.

  • Tot het moment waarop wij sloten had de Amerikaanse beurs dat in ieder geval nog nauwelijks gedaan, met de standen 10211 voor de  Dow, 1913 voor de Nasdaq en 1125 voor de S&P waren die slechts licht positief. Wij braken echter vóór vijf uur al naar boven door de dalende lijn g die ik vandaag trok en toonden ons daarmee uitermate positief en optimistisch. Het leek er op het moment van stijgen zelfs op dat de Amerikaanse beurs ons naar boven volgde, maar dat heeft zich niet voortgezet. Daar staan we dan, met een uitbraak naar boven die vooraf gaat aan de woorden van Greenspan. Risico ziet men in Amsterdam kennelijk niet meer.

  • Ik zeg dat bewust omdat er nog een ander risico boven de markt zweeft waarop onze beurs nog niet heeft gereageerd. De dollar verzwakt namelijk weer ten opzichte van de euro, de koers steeg in de loop van de dag van 1,218 naar 1,228 en stond rond het slot van onze beurs op 1,227. Amsterdam zit waarschijnlijk met de ogen dicht, dat men daar niet meer op reageert. De verzwakking van de dollar is mogelijk nog niet ten einde en dat betekent slecht nieuws voor onze exporterende bedrijven.

  • De beurs deelt het bovenstaande niet met me en stijgt verder. Los van de voorgaande twee punten zal ik dat moeten volgen, de beurs heeft maling aan mijn mening en kiest zijn pad. Het is aan ons om dat pad zo goed mogelijk te volgen, of het nu een logische weg is of niet. Het patroon tussen de lijnen gg' is een vlag. Hij is eigenlijk wat te groot of beter gezegd te lang ten opzichte van de voorgaande stijging, maar het principe erachter is hetzelfde. Het gaat om een relatief beperkte daling waarmee de beurs aangaf naar boven te willen. Dat werd bevestigd met de doorbraak van lijn g, laten we dat hieronder nog wat beter bekijken.

  • Aan het patroon gg' ging een stijging van ongeveer 3 punten vooraf en dat houdt in dat de index vanaf het uitbraakpunt ook ongeveer met datzelfde aantal punten kan stijgen en dat zou ons in de buurt van de laatste top op 336 brengen. We zouden dan dicht in de buurt van de lijn n' in de daggrafiek komen, die ligt namelijk rond 338. Het zou ons tevens vlak bij de dalende lijn G op 339 in de logaritmische maandgrafiek brengen waar ik de laatste tijd regelmatig over heb geschreven, de lijn die we zullen moeten breken om het lange termijn perspectief te verbeteren.

  • We zullen om de stijging vast te kunnen houden in ieder geval een hogere top moeten maken, dus boven 336 moeten komen.

Resumerend:  

De Amsterdamse beurs liet zich vandaag van zijn meest optimistische kant zien. Bij een sterkere dollar, slecht voor onze exporterende beursfondsen, liep de AEX vooruitlopend op de woorden van Alan Greenspan op en brak door een dalende lijn in de uurgrafiek die het grootste deel van de dag het beeld bepaalde. Risico mijden is tegenwoordig geen credo meer. Bulls willen de index in de buurt van de lijn n' houden, de lijn die op 338 in de daggrafiek ligt, en durven daar ook in te investeren. Die lijn ligt op zijn beurt weer dicht bij lijn G op 339 in de logaritmische maandgrafiek die we zullen moeten doorkruisen om het beeld voor de lange termijn te verbeteren en de belangen die daarmee gemoeid zijn zijn vanzelfsprekend erg groot. Het is in deze fase goed om met een schuin oog naar de ontwikkelingen in de VS te kijken en met name naar de stand van de Dow Jones. Een slot onder 10200 zou voor ons een daling inhouden, een slot erboven de kans op een vervolg naar boven met als mogelijk gevolg voor ons een doorbraak van de lijn n' als de Dow door 10320 weet te komen. Laten we maar eens kijken waar Alan Greenspan vanavond mee komt, hij is als ik me niet vergis republikein en heeft dus niet alleen met de reactie en druk van de financiële maar ook van de politieke wereld rond mederepublikein president Bush te maken. Dat zorgt voor een pikant sausje, want als er een weet hoe je mensen onder druk kan zetten is het Bush wel, de vraag is of die oude vos zich daar wat van aantrekt.

En dan nog dit.... 

Gisteren raadde ik u aan bij het sluiten van de markt alleen winstgevende trades vast te houden voor de volgende dag, vandaag wil ik daar weer een uitzondering op maken. Heeft u namelijk aandelen of opties die de voorgaande dagen flink gestegen zijn dan doet u er goed aan die winst op zijn minst voor een deel veilig te stellen. Op een sterke stijging volgt namelijk altijd een correctie en de oorzaak van zo'n correctie kan zich 's nachts of voorbeurs voordoen. U hebt dan uw winst in ieder geval binnen en kunt na de correctie uw positie weer uitbreiden. Het is een tactiek die het overwegen waard is. -Ad-

Naar boven