ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Enkele weken geleden ontstond een open ruimte tussen de candles, de index sloeg bij de opening van die week het stuk koersgebied tussen 364,3 en 358,6 over. De Amsterdamse beurs heeft dit gap, zoals een dergelijke open ruimte wordt genoemd, deze week met een stijging tot boven 364,3 gesloten. Het sluiten van een gap betekent dat er alsnog in het in eerste instantie overgeslagen koersgebied wordt gehandeld. Gaps worden meestal gesloten, de beweging is niet uitzonderlijk. De bovenkant van dat gap vormt weerstand en vaak wordt de beweging na het sluiten van een gap in de richting van dat gap voortgezet, dat zou dus in dit geval een daling betekenen.

  • Dat zou in het licht van het grote hoofd- en schouders patroon dat ik op 29 april behandelde jammer zijn, want dat patroon zou dan intact blijven. Via de link historie kunt u in die analyse lezen dat het koersdoel van dat patroon op 60 punten ligt, maar dat het patroon door middel van een stijging boven neklijn B onklaar gemaakt zou kunnen worden, waardoor we van dat extreem lage koersdoel verlost zouden zijn. Zolang we onder de neklijn zijn moet ik het voor alle zekerheid aanhouden, het zou dus goed zijn als we volgende week verder zouden stijgen om nogmaals te gaan proberen die lijn te breken.

  • De hogere bodem die op de stippellijn rond 346 is ontstaan geeft de index hier in principe ook de mogelijkheid toe, deze bodem kan de basis voor een vervolg naar boven zijn en de eerste stappen daarvan zijn gezet. Enkele weken geleden leek het er door een daling onder de steunlijn r die ik toen in de grafiek had staan nog slecht uit te zien, maar de steun op 346 heeft ons gered. We zijn inmiddels weer boven die lijn r gekomen en daarom heb ik deze lijn uit de grafiek verwijderd.

  • Het eerste dat ons nu te doen staat is het doorbreken van de dalende lijn g die ik langs de laatste toppen getrokken heb.

  • Die lijn g vinden we ook in de daggrafiek, hij ligt maandag rond 366 en valt samen met de horizontale stippellijn door een oude top van vorig jaar die door de stijging in februari eerst steun werd en na de daling in april weer als weerstand gezien mag worden. We zullen door de barrière op 366 moeten breken.

  • In theorie is dat mogelijk daar we in de grafiek nog een gap tussen 366,6 en 368,2 hebben dat nog niet gesloten is. Als ook dit gap gesloten zou worden zou dat een stijging boven lijn g inhouden.

  • Vervolgens is er ook nog het omgekeerd hoofd- en schouders patroon dat enkele dagen geleden ontstond en een koersdoel van 370 heeft, ook dat maakt een doorbraak van lijn g mogelijk.

  • We bevinden ons op dit moment echter aan de bovenkant van het gap 358,6-364,3 en velen zullen blij zijn dat dit gap nog gesloten is, het zag er namelijk lang naar uit dat dit niet meer zou gebeuren. Je hebt kans dat beleggers die hun aandelen na het gap vasthielden op dit punt niet meer in de markt blijven, redenerend dat zij er na deze stijging nog goed vanaf komen. We zullen dat begin volgende week zien, ontstaat maandag een rode candle dan kan dit het geval zijn.

  • De Bollinger Bands tonen in ieder geval nog geen verzwakking die daartoe zou kunnen leiden, maar deze indicator is dan ook naijlend. Ik gebruik hem om de algehele richting van de trend vast te stellen en zolang we op of boven de stijgende middellijn -de stippellijn- zijn is die trend stijgend. Zolang de index met candles tegen de bovenste band aan blijft is de trend zeker positief, indicator en band kunnen dan gezamenlijk optrekken naar boven.

  • De uurgrafiek kent een paar negatieve punten, allereerst de drie gaps die bij de stijging op 5, 18 en 19 mei zijn ontstaan. Indachtig het feit dat gaps meestal gesloten worden betekent dit dat we nog een daling tegemoet zouden kunnen zien.

  • Vanmiddag is met de voorlaatste candle dan ook nog een toppatroon met de naam dark cloud cover gevormd en dat is bevestigd met een rode candle. Dit geeft de mogelijkheid tot een daling aan, maar ik wil niet zo ver gaan dat ik daar al 100% zeker van durf te zijn, daarvoor gebeuren me er met name in de VS te veel vreemde dingen. Zo kwam de Dow rond ons slot onder de steun op 10445 hetgeen als een korte termijn verkoopsignaal gezien had moeten worden, maar de markt veerde gewoon weer op tot ruim boven die steun. Dergelijke bewegingen die noch met technische analyse noch op een andere manier te voorspellen zijn maken me tot een voorzichtig man.

  • Wat me verder voorzichtig maakt is de fraaie stijgende trend van de laatste dagen. Die winstnemingen die er waren werden door kopers opgevangen, er waren slechts stijgingen en zijwaartse bewegingen en geen enkel moment van verzwakking. De belegger was in algemene zin de afgelopen dagen zeker van zijn zaak. Gevoegd bij de bewegingen in de VS waar een daling onder een steunniveau slechts extra kopers in de markt roept wil ik eerst rode candles zien voor ik echt in een daling ga geloven.

  • Die rode candles zouden dan ook nog het patroon van steeds hoger liggende steunniveaus moeten breken, ik denk dan aan een koers onder 362,6. Onder dat niveau durf ik wel te zeggen dat we naar 361 gaan om het laatste gap te sluiten, maar zolang we ons daarboven bevinden zijn de kopers nog aan de macht. Dat geldt zeker als we maandag boven het slot van vandaag zouden weten te openen, mogelijk omdat de Nasdaq op dit moment (19.50u) alle verliezen heeft weggewerkt en de Dow lijkt te volgen. We zouden dan de weerstand op 366 aan kunnen gaan vallen.

Resumerend:  

We hebben het gap tussen 358,5 en 364,3 dat op 18 april ontstond uiteindelijk vandaag 20 mei toch gesloten, het heeft een maand geduurd voor we daar aan toe kwamen. De theorie dat gaps meestal worden gesloten blijkt uiteindelijk toch opgeld te doen. We hebben door deze stijging de mogelijkheid gekregen tot het aanvallen van de neklijn rond 380 van het grote hoofd- en schouders patroon in de weekgrafiek, maar moeten dan volgende week door de dalende lijn g in week- en daggrafiek breken die rond 366 weerstand biedt. Het is niet zeker dat dit gaat lukken. In de uurgrafiek is een toppatroon gevormd en we hebben een drietal nog niet gesloten gaps op lagere koersniveaus die nog gesloten moeten worden, daar moeten we althans rekening mee houden. In de kwartiergrafiek zien we echter nog een fraaie stijgende trend die ons maandag verder naar boven kan leiden. Voorwaarde is dat we maandag boven het slot van vandaag openen of anders in ieder geval boven 362,6 blijven. Zolang aan een van beide voorwaarden wordt voldaan kunnen we lijn g op 366 proberen te doorkruisen, komen we echter onder 362,6 dan sluiten we middels een daling naar 361 het gisteren gevormde gap waarna we moeten afwachten of we daarna een nieuwe basis voor een opwaartse poging weten te creëren.

En dan nog dit....

Vanochtend werd het groeicijfer in Frankrijk bekend gemaakt, dat kwam tegen de verwachting van 0,4% à 0,5% in uit op een teleurstellende 0,2%. Vanwege het gegeven dat de Franse economie in grootte de derde van Europa is was een negatieve koersreactie van de Europese beurzen op zijn plaats geweest. Die reactie bleef echter uit, de beurzen trokken zich er niets van aan en de koersen liepen -waarschijnlijk vanwege expiratiebelangen- op. Zelfs de Franse beurs sloot de dag met een winst van 0,25% af, zoals ik vanmorgen ook al stelde eens te meer een bewijs dat de koppeling tussen beurskoersen en het financiële nieuws afwezig is. Op termijn kan zoiets natuurlijk maar een beperkte tijd goed gaan, de beurzen tarten het noodlot en dat geeft me gemengde gevoelens. We moeten enerzijds blij zijn met deze stijging, het geeft ons de kans om de eerder genoemde neklijn aan te vallen, maar anderzijds is de basis waarop dat gebeurt door deze ontkoppeling nogal wankel. -Ad-

Naar boven