ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index is net als vorige week ook deze week fors gedaald waardoor we nu echt van een correctie mogen spreken. Dit is de reden dat ik Fibonacci lijnen over de stijging 307,31 - 478,44 in de grafiek heb geplaatst aan de hand waarvan we de neerwaartse beweging kunnen beoordelen. Hieruit blijkt dat de index met de candle van deze week boven het 23,6% niveau wist te sluiten waardoor het mogelijk is dat de index volgende week opveert.

  • De candle van deze week staat los van zijn voorganger en dat is iets dat je in een weekgrafiek niet vaak ziet. Een gap in een weekgrafiek ontstaat immers alleen als de beurs op maandagochtend een stuk onder het voorgaande slot opent en de rest van de week niet meer in het lege stuk terug komt. Daar een gap meestal gesloten wordt moeten we er de komende weken voor alle zekerheid rekening mee houden dat we er nog terug gaan komen, hiervoor is een stijging naar 455,1 nodig.

  • We hebben deze week nog helemaal geen aanstalten gemaakt om naar die waarde terug te keren, we zijn er juist een flink stuk onder geraakt. Gisteren en vandaag lijken we echter steun te hebben gevonden van het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200 waar we wel onder geweest zijn, maar niet onder sloten. Er is met de doji van gisteren en de candle van vandaag wat rust ingetreden, maar nog geen keuze tussen het voortzetten van de daling of het inzetten van een herstel gemaakt. Ik interpreteer dit onvermogen om tot een stijging te komen als zwakte en een mogelijke voorbode voor een voortzetting naar beneden.

  • Hieraan draagt nog bij dat we onder het 38,2% op 442, maar boven het 50% Fibonacci niveau van de stijging 383,3 - 478,44 dat op 431 ligt zijn, hetgeen een voortzetting naar dat 50% niveau mogelijk maakt.

  • Een beslissing heeft de markt pas genomen zodra we buiten de contouren van de doji van gisteren treden, dus onder 432 of boven 441,4 komen. Omdat die waardes ver uit elkaar liggen hebben we daar niet zoveel aan en zullen we moeten proberen dit in de rest van de analyse iets te verfijnen.

  • Aan de hand van deze daggrafiek kunnen we wel wat doelen stellen. Kiest de markt voor een stijging dan gaan we allereerst naar de onderkant van de eerste twee candles van deze week rond 448 en zouden we daarboven komen dan kunnen we ons opmaken voor het sluiten van het gap van maandag waarvoor we naar 455,1 zouden moeten gaan. Valt de beslissing anders uit en wordt het een daling dan gaan we naar het 50% niveau rond 431 en met grote waarschijnlijkheid ook naar lijn t.

  • De Bollinger Bands laten ons na vandaag in elk geval de ruimte voor een beweging naar beneden. De AEX index is door de candle van vandaag namelijk weer teruggekeerd boven de onderste lijn van de indicator en dat zorgt ervoor dat er weer een voortzetting van de daling zou kunnen volgen. Een garantie daarop is met deze methode echter vanwege het feit dat het een naijlende indicator is niet te geven, veel verder dan dat zowel een stijging als een daling mogelijk zijn komen we er niet mee. Dat is overigens wel een verandering ten opzichte van gisteren, toen zorgde de stand onder de banden er namelijk voor dat we van een stijging of een zijwaartse beweging uit moesten gaan waarmee de indicator de index in kon halen, dat laatste is vandaag gebeurd.

  • Uit de uurgrafiek blijkt vandaag de wens tot stijgen, er is namelijk een stijgende rechthoekige driehoek gevormd. Dit is een driehoek met een stijgende onderzijde en een horizontale bovenste lijn die ik zo goed mogelijk langs alle candles getrokken heb. Het is een patroon dat door de stijgende lijn voor zichzelf spreekt. Kopers stappen namelijk op steeds hogere niveaus in en het feit dat de index iedere keer weer op hetzelfde niveau tegengehouden wordt hindert hen hierbij niet. Het geeft aan dat zij mogelijkheden tot het creëren van een stijging zien.

  • Het is niet gemakkelijk om de juiste positie voor de bovenkant van de driehoek te vinden, maar ik koos voor 440,6. Een stijging boven 440,6 geldt als een uitbraak naar boven en zou het signaal voor een stijging in de richting van 448 zijn. Natuurlijk dienen we dan ook boven de waarde 441,4 te komen die ik bij de daggrafiek als hoogste punt van de doji noemde.

  • Het hoeft geen betoog dat een daling onder lijn r een negatieve ontwikkeling zou zijn, het zou namelijk het eind inhouden van de bereidheid om op steeds hogere niveaus in te stappen en dientengevolge de kans op voortzetting naar beneden sterk verhogen. Natuurlijk zouden we pas onder 432 zeker kunnen zijn van dat neerwaartse vervolg, maar een daling onder lijn r zou me mijn koersdoel toch al direct op 431 doen leggen.

Resumerend:

We zijn deze week flink gedaald, namelijk ruim 3,5%, en daarmee kan ik gerust stellen dat het om een correctie gaat. We bevinden ons in de weekgrafiek rond een Fibonacci niveau waar we steun zouden kunnen vinden en daar we bovendien nog een gap te sluiten hebben zorgt dat ervoor dat we de komende weken met een mogelijke stijging naar 455,1 rekening moeten houden. Kijken we naar de uurgrafiek dan lijkt de markt hier door de vorming van een stijgende rechthoekige driehoek al van uit te gaan, het enige wat nog ontbreekt voor de afronding van het patroon is een uitbraak naar boven door 440,6. Zo gemakkelijk ligt het echter niet, want de positie in de daggrafiek tussen twee Fibonacci niveaus in maakt een voortzetting naar beneden logisch. Lastig is dat de Fibonacci lijnen in weekgrafiek en daggrafiek elkaar tegenspreken, het ware eenvoudiger geweest als die op dezelfde niveaus hadden gewezen. Het onvermogen echter om vandaag een verder herstel tot stand te brengen pleit niet voor een stijging, maar voor een voortzetting naar lijn t in de weekgrafiek en de daggrafiek. Laten we er echter maar van uit gaan dat de markt met de vorming van de op een stijging wijzende driehoek gelijk heeft en er een uitbraak naar boven volgt, we stevenen dan volgende week allereerst af op weerstand rond 448.

En dan nog dit...

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. De Amerikaanse minister van Financiën John Snow is de financiële markten te hulp geschoten met de opmerking dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat de FED de inflatie volledig onder controle zal houden. (Zie artikel FED keeping inflation under control, Snow says) De economische groei blijft daarbij naar zijn zeggen gezond, met name door belastingverlagingen die worden doorgevoerd. Het resultaat is dat de Amerikaanse beurzen om kwart voor acht op een lichte winst stonden en de kopers die op onze beurs op een stijging speculeerden maandag wel eens gelijk zouden kunnen krijgen, als Amerikaanse beleggers tenminste niet alsnog door deze opzichte poging om de markten tot herstel te brengen heen prikken natuurlijk. Dat moet vanavond nog blijken. -Ad Nooten-

Naar boven