ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX is vandaag boven het slot van gisteren geëindigd en dat levert opnieuw een groene candle op. De index is er echter nog niet in geslaagd het 23,6% Fibonacci niveau te passeren, al liggen we vandaag wel opnieuw tegen dat niveau aan. Er bestaat gezien de elkaar opvolgende groene candles nog steeds een kans dat we de weg naar de gecombineerde weerstand van de stippellijn op 319 en lijn f vervolgen.

  • Dat mogelijke vervolg naar boven blijkt ook uit de uurgrafiek. Er is hier namelijk een patroon in ontwikkeling dat zelfs op koersen boven lijn f in de daggrafiek wijst. Het gaat om een omgekeerd hoofd- en schouders patroon dat zich zou kunnen vormen als de index morgen door de stippellijn net boven 317 weet te breken. Vandaag is men daar net onder gebleven en is het patroon dus nog niet af, daarom heb ik het in de grafiek met vraagtekens aangegeven. De Amerikanen zullen de inverted hammers die gisteren in de daggrafieken van hun indices ontstonden met een hoger slot moeten passeren om bij ons een hogere opening boven de potentiële neklijn mogelijk te maken. Komt de index inderdaad boven die lijn dan ligt het koersdoel op grond van dit patroon op 327. Dit heb ik bepaald door een verticale stippellijn van de bodem van het hoofd naar de neklijn te tekenen en op de neklijn een stippellijn met dezelfde lengte te plaatsen. De bovenste punt van deze laatste lijn is het koersdoel. Net erboven ligt op 328 een oude top, dat lijkt me daarom nog een beter richtpunt.

  • Zou de index uitbreken dan doet de interessante situatie zich voor dat we een richtpunt van 328 hebben, maar weerstand rond 319. Een stijging naar 328 is ook vanuit de Fibonacci methode bij een vervolg van de stijging een mogelijk koersdoel, daar ligt namelijk in de daggrafiek het 50% niveau. Bovendien ligt er links in de uurgrafiek nog een gap dat niet gesloten is, wat dus morgen plaats zou kunnen hebben. Het wordt uitermate spannend om te zien welk patroon in deze strijd het zwaarst telt. Dit alles vooropgesteld dat we door 317 breken, blijven we daaronder dan ontwikkelt het patroon zich niet definitief en is de index in de daggrafiek nog steeds onder het 23,6% niveau waardoor we ondanks de goede voornemens die vandaag uit de uurgrafiek blijken toch gaan dalen.

  • De 15min grafiek voegt vandaag niet veel toe aan de uurgrafiek. We zien de hogere bodem die gevormd is door beleggers die niet konden of wilden wachten op lagere koersniveaus, het toont hun optimisme. De bovenste blauwe stippellijn is de mogelijke neklijn uit de uurgrafiek die we morgen in de gaten gaan houden.

Resumerend:  Uit het handelen van de beleggers blijkt optimisme, zij hebben de AEX namelijk precies zo gepositioneerd dat we morgenochtend direct op de opening in de uurgrafiek een bodempatroon zouden kunnen afronden, waarmee het koersdoel voor de korte termijn op 328 zou komen te liggen. Ze hebben die stap vandaag echter nog niet durven maken, dientengevolge staat ook de mogelijkheid van een daling nog open. Dit komt doordat de index tot nu toe precies tot het 23,6% Fibonacci niveau in de daggrafiek is gekomen. Als de Amerikaanse beurzen er vanavond in slagen goed te sluiten ligt zonder verder tegenvallend nieuws morgenochtend een hogere opening voor de hand. Hoewel er in dat geval meerdere technieken een richtpunt van 328 opleveren is het dan vanwege weerstand rond 319 niet zeker dat we dat ook gaan halen, ik zie de lijn f van het dalend kanaal als een krachtige lijn die niet zonder meer gebroken zal worden. Doen de Amerikanen niet wat de Europese belegger vanmiddag van hen lijkt te verwachten dan liggen de kaarten anders. Het bodempatroon wordt dan niet afgerond en we zullen in dat geval voor we wat over het verdere koersverloop kunnen zeggen moeten kijken waar in de 15min grafiek een nieuwe bodem komt te liggen.

En dan nog dit....  Het verschijnsel gap blijft de belegger te merken aan de reacties bezig houden. Zo was er vandaag een lezer die constateerde dat gaps, koershiaten in grafieken, soms heel erg lang open blijven staan. Hij vroeg zich af of openstaande gaps na verloop van tijd nog waarde hebben voor de analyse of dat die vanuit technisch perspectief kunnen worden genegeerd. Laat ik proberen deze vraag te beantwoorden. Gaps ontstaan doordat de markt fout zit, meestal direct bij de opening van de beurs door een nieuwsfeit of doordat een andere markt op een onverwacht niveau is gesloten. De markt wordt erdoor verrast. Niet alle beleggers zullen meteen reageren en hun positie sluiten, velen zullen dat pas doen als de index weer in de buurt van of in dat gap komt. Verder kunnen er nog een heleboel orders open staan binnen zo'n hiaat en ook daarom komt de index er vaak terug, eenvoudigweg omdat daar vraag en aanbod bij elkaar komen. Beleggers die het gap gemist hebben maken vaak van de gelegenheid gebruik om alsnog in te stappen waardoor de beweging in de richting van het gap wordt hervat. Dit is het mechanisme dat erachter zit. Dit scenario voltrekt zich in diverse timeframes door een bonte mengeling van lange en korte termijn beleggers. Gaps die in meerdere timeframes optreden zijn het sterkst en hebben het meeste aantrekkingskracht. Is er maar in één timeframe een gap dan speelt het vaak niet zo'n grote rol. Blijft een gap open dan is het dus van belang te kijken in welk tijdsvenster het open is. Gaps in een dag- of weekgrafiek worden meestal gesloten, al kan het tegenwoordig even duren. Hoe langer een gap open staat hoe minder belangrijk het wordt. Posities zijn al aangepast en de waarde waarop het gap ontstond blijft op een gegeven moment niet meer hangen in het collectieve geheugen van de belegger. Gaps die heel lang open staan (dan denk ik aan een half jaar of langer) spelen daarom geen rol meer, de belegger is die allang vergeten. -Ad-

Naar boven