ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index wist vandaag niet bij de lijn u te komen en kwam zelfs onder de blauwe opvolgende trendlijn die ik eerder parallel aan de lijn u trok. Dit had evenwel niet al te grote negatieve consequenties, de index wist nog behoorlijk terug te komen om zo de schade te beperken tot een verlies van maar 0,35%. De koersontwikkeling oogt er wel wat zwak door, maar dat is niet iets dat morgen niet gerepareerd zou kunnen worden.

  • In de uurgrafiek hebben we namelijk steun gevonden op de lijn w en dat maakt de voortzetting van de opwaartse beweging morgen het meest waarschijnlijk. Zolang we namelijk boven de lijn w zijn moeten we uitgaan van de handhaving van de trend. De lijn w komt overigens -mocht u zich dat al afvragen- niet geheel overeen met het blauwe steunlijntje parallel aan lijn u in de daggrafiek. Dat komt omdat lijnen in grafieken met diverse tijdsvensters nooit helemaal op dezelfde manier te tekenen zijn. U kunt zich vast wel voorstellen dat het tijdstip waarop in de uurgrafiek een bodem wordt gemaakt bijdraagt aan de hellingshoek van de lijn, hoe later op de dag dat bij een stijgende lijn is hoe lager hij komt te liggen. Dat zorgt voor verschillen tussen grafieken. Iedere lijn geeft echter een beeld van de werkelijkheid, het is de kunst deze beelden te combineren en daarvoor hebben alle lijnen hun nut.

  • De stijgende trend blijft dus in ieder geval aanwezig zolang we boven lijn w zijn, maar de stippellijn onder die lijn is ook nog belangrijk.

  • Het gaat om de stippellijn op 370,8 die we in deze 15min grafiek nog wat beter zien. De index vond vandaag net boven dat niveau steun en zou dat bij een eventuele daling onder lijn w uit de uurgrafiek op hetzelfde punt weer kunnen vinden. De index zal om de stijgende termijn trend te (onder)breken dus ook onder 370,8 moeten komen.

  • De professionele beleggers denken dat het zo'n vaart niet zal lopen. Zij kochten in de slotveiling bij waardoor de index boven het kanaal zz' kwam dat ik vandaag in de loop van de dag tekende. Vanaf 17.25u worden gedurende 5 minuten orders van met name grote partijen verzameld en vervolgens in een veiling afgewerkt, die orders leidden vandaag tot deze beweging uit het kanaal.

  • Ondanks die last-minute stijging is er vandaag in deze grafiek wel een lagere top op 373 ontstaan, de index zal dat verzuim om een hogere top neer te zetten vlug goed moeten maken wil zij de weg naar boven aanhouden.

Resumerend:  

Hoewel er gesproken kan worden van enige verzwakking is de stijgende trend vandaag onaangetast gebleven. De index bleef namelijk boven de lijn w en zolang we daar aan blijven voldoen is de weg naar boven de meest waarschijnlijke. De index staat allereerst voor de taak boven de vandaag in de 15min grafiek gevormde lagere top op 373 te komen, om daarna 374,34 aan te vallen. Zouden we morgen toch onder de lijn w komen dan ligt er op 370,8 nog een steunniveau dat ons nog zou kunnen redden, we vonden daar namelijk al meerdere keren steun. Onder dat punt start een -al dan niet tijdelijke- daling.

En dan nog dit.... 

Gisteren sprak ik over de noodzaak om in de huidige momentum gestuurde stijging een stoploss aan te houden die met de markt mee naar boven beweegt, een zogenaamde trailing stop, om zo de potentiële winst die u bereikt veilig te stellen. Er zijn -zoals u kunt zien als u op het woord trailing stop klikt en onder de letter T kijkt- allerlei methodes voor, variërend van in software pakketten ingebouwde indicatoren tot het hanteren van vaste percentages. De meest voor de hand liggende methode voor een technisch analist is het gebruik maken van trendlijnen en/of steunniveaus. Ik kies op momenten dat ik een positie in AEX opties heb steeds op basis van deze twee zaken een stoploss niveau en leg dat naarmate ik het gevoel heb dat het risico groter is dichterbij de huidige koers. Hoe minder zeker ik ben van mijn zaak hoe korter het tijdsvenster is van de grafieken die ik gebruik, zo werk ik nu met de 15min grafiek. In rustige tijden neem ik wat meer ruimte en doe ik het aan de hand van de uurgrafiek of de daggrafiek. Komt de expiratie dichterbij dan neem ik daarentegen weer minder ruimte omdat ik de zaak wil beschermen. Pas als de index mijn stoploss niveau raakt ga ik kijken naar de waarde van mijn opties en handel ik. Wat ik ook wel doe is mijn optie positie in twee delen hakken en twee verschillende stoploss niveaus hanteren, zo heb ik voor een deel altijd mijn winst binnen. Ook al stijgt de koers dan door, die winst pakt niemand me meer af. Als stoploss niveau had u vandaag om u een idee te geven 370,6 aan kunnen houden omdat het patroon van hogere bodems in de 15min grafiek onder 370,8 zou worden verstoord. Eenmaal per dag of wellicht zelfs vaker kunt u in een stijgende trend uw stoploss naarmate de stijging vordert op grond van uw analyse op een hoger niveau leggen, bijvoorbeeld een paar tienden onder de laatste bodem. Het is namelijk wel verstandig om net zoals ik hierboven deed niet precies op zo'n bodem te gaan zitten, maar er net onder. Handelaren plegen de index namelijk nog wel eens licht door zo'n steun te laten zakken om hem vervolgens snel weer op te trekken, dit slechts om de stoploss orders die er liggen te activeren. Tot slot nog één opmerking. Een stoploss niveau verlagen is natuurlijk iets dat u nooit moet doen, eenmaal op een bepaald niveau gelegd moet u hem daar ook laten liggen en uw positie sluiten op het moment dat het niveau wordt geraakt. -Ad-

Naar boven