ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Zonder dat ik me nu wil beklagen wil ik wel kwijt dat ik de analyse vandaag niet als gemakkelijk ervaar. De lagere top die op 397,1 was ontstaan was in combinatie met de daling uit kanaal rr' voor mij aanleiding om te veronderstellen dat we verder zouden gaan dalen, maar het is bij die ene dag waarop we onder het kanaal rr' kwamen gebleven. Eergisteren stelde ik in mijn resumé dat het de vraag was hoe lang de daling zou gaan duren, dat hij op dat moment al beëindigd was had ik niet kunnen bevroeden. Ik kan dat ook eigenlijk niet geloven daar de daling uit het kanaal rr' een onvervalst verkoopsignaal was.

  • De markt ligt er ook in het licht van de daling die de Amerikaanse beurzen twee dagen trof sterk bij, twee dagen trokken we ons al direct bij de opening niets van die verliezen aan. Ik vermoed dat het met de optie expiratie te maken heeft die morgen plaats heeft en dat handelaren een belang hebben bij een expiratie boven 395. Als dit vermoeden juist is zou er op zijn minst na de expiratie een daling moeten gaan volgen waarmee we alsnog op het verkoopsignaal reageren.

  • Vandaag zijn ondanks de groene candle 16 van de 24 AEX fondsen gedaald, maar er waren drie aandelen die de kar trokken. Royal Dutch Shell steeg 2,4%, ABN AMRO 1,6% en VNU eveneens 1,6%. Daar de laatste geen zware weging heeft komt de groene candle van vandaag met name voor rekening van de andere twee aandelen. Het is geen ideale voedingsbodem om de stijging voort te zetten.

  • Hoe het ook zij, grafisch gezien zouden we natuurlijk verder naar boven kunnen gaan, daar moet ik op grond van de bovenstaande grafiek althans wel rekening mee houden.

  • De Bollinger Bands geven nog geen duidelijk beeld, maar de bovenste band en de middellijn lijken naar boven te buigen waardoor een stijgende trend zou kunnen ontstaan. Het is door de minieme beweging echter te vroeg om er iets over te kunnen zeggen.

  • In de uurgrafiek vormt de stippellijn op 394,7 morgen een factor om naar te kijken. De stippellijn zou morgen als steun moeten gaan dienen, wil de index tenminste de opwaartse beweging voortzetten. Zou de index onder 394,7 komen dan is daar de vorming van een hogere bodem boven 393,1 voor nodig. Als er maar zo'n hogere bodem komt dan kan de stijging worden voortgezet.

  • Om mogelijke punten voor een hogere bodem te bepalen heb ik Fibonacci lijnen over de stijging 393,1 - 396 geplaatst. Maakt de index op of boven het 61,8% niveau op 394,2 een bodem dan kan de index de stijgende trend van vandaag hervatten. Naast het 61,8% niveau komen ook het 50% niveau net boven 394,5 en het 38,2% niveau op 394,9 waarop we ons nu bevinden in aanmerking om als steunniveau te fungeren. 

  • Een daling onder 394,2 zou ons weer terug naar de belangrijke steun 393,1 brengen, een niveau waar zoals ook vanmorgen opnieuw bleek steeds weer kopers in de markt komen. De waarde 394,2 is voor mij morgen dus een kantelpunt, zolang we boven die koers zijn ga ik van een voortzetting naar boven uit en komen we eronder dan gaan we 393,1 weer als steun uitproberen.

Resumerend: 

Zoals u uit het bovenstaande begrepen heeft verwart het beeld me nogal. De index had na de rode candle van dinsdag in mijn optiek verder moeten gaan dalen, ik hield er op dat moment geen rekening mee dat de daling met die ene rode candle al afgelopen zou kunnen zijn. De koersontwikkelingen dwingen me dat nu wel te doen. Weet Amsterdam morgen op of boven 394,2 een bodem te vormen dan zetten we de stijging in de richting van de laatste top op 397,1 voort, we moeten dan wel de weerstand rond 396 uitnemen. Alleen als we onder 394,2 komen gaan we weer naar 393,1 en moeten we afwachten wat we daar doen.

En dan nog dit.... 

Vanmiddag werden er in de Verenigde Staten om 14.30u diverse cijfers bekend gemaakt, cijfers die tot gevolg hadden dat de S&P futures stegen. Alle aandacht van de Amerikaanse belegger lag bij de consumentenprijsindex en toen bleek dat de stijging van de prijzen meeviel was er sprake van opluchting in de markt. Producenten hebben zodanig op de kosten bezuinigd dat zij de stijging van de olieprijs deels wisten te compenseren en dat betekent dat de inflatie beperkt is. Dit zorgt er dan weer voor dat er minder noodzaak is om de rente te verhogen en daar stegen de beurzen op. Het overige nieuws werd vergeten. Het aantal aangevraagde werkloosheidsuitkeringen steeg onverwachts naar 398.000, het hoogste in een week bereikte aantal sinds januari 1996. De voorraden van bedrijven namen af, hetgeen positief lijkt, maar blijven de voorraden van autoproducenten die recent nogal wat speciale acties voerden buiten beschouwing dan bleven de voorraden gelijk. Tot slot was er vanmiddag ook nog de New York Empire State index die op 16,79 uitkwam tegen 23,04 in augustus en een gemiddelde verwachting van 18. Het gaat om een maandelijks onderzoek onder fabrikanten in de staat New York naar de business condities, die dus zoals uit dit cijfer blijkt duidelijk verslechteren. Het totale beeld is er een van teruglopende economische condities. Om 18u kwam hier nog een negatief cijfer bij in de vorm van een veel lager dan verwachte Philadelphia Fed index die op +2,2 uitkwam terwijl +14 was verwacht, de index lag in augustus nog op +17,5. De Amerikaanse economie krimpt en daarbij passen geen stijgende beurskoersen, ook niet als de Fed de rente volgende week ongewijzigd zou laten. Dat zou namelijk bevestigen dat de Amerikaanse economische groei onder druk staat en dat lijkt me noch voor het bedrijfsleven noch voor de beurs een goed teken. Het zou evenmin goed zijn voor onze export, de factor waar onze economische groei momenteel voornamelijk op draait. -Ad-

Naar boven