ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De hammer waarmee de markt gisteren zoveel twijfel zaaide is vandaag gevolgd door een rode candle. Het is vandaag dus alsnog gekomen van de daling die gisteren door een Amerikaans herstel werd voorkomen en de technische situatie is hierdoor een stuk helderder geworden. We waren immers naar beneden uit de vlag rond 335 gebroken en hadden op grond daarvan een koersdoel van 320 in de boeken staan.

  • We moeten wel rekening houden met de stippellijn rond 325, die lijn zal heel wat steun geven. Een daling onder die lijn zal zeker van grote betekenis zijn omdat dan zou lukken wat op 17 mei niet lukte.

  • Er kan binnenkort ook een interessante beweging met betrekking tot de gemiddeldes in deze grafiek plaats vinden. De magenta stippellijn is de EMA50 en die staat op het punt door de rode stippellijn heen te dalen. Die stippellijn is de EMA200, het 200-daags voortschrijdend exponentieel gemiddelde, en als het 50-daags gemiddelde hier doorheen zou gaan zou dat een lange termijn verkoopsignaal zijn dat in de technische analyse de naam "Golden Cross" mee heeft gekregen. Nuttig om de komende tijd in de gaten te houden, als het zo doorgaat zal dat signaal volgende week optreden.

  • De lijngrafiek op basis van de slotkoersen geeft een beeld dat niet verstoord wordt door een vlag of een hammer. We zijn gewoon in een vrijwel rechte lijn op weg naar de lijn d. Die lijn d is de onderkant van de dalende driehoek cd die ik al eerder memoreerde. Een dalende driehoek is bearish van aard, de dalende lijn aan de bovenkant geeft immers aan dat de kopers die op lijn d instapten naarmate de tijd vordert minder lang in de markt blijven. Het gevolg is een dalende lijn die over het algemeen de koers door de onderkant heen duwt. Of dat ook dit keer plaats zal hebben zal de tijd ons natuurlijk leren.

  • De koersontwikkeling ziet er niet alleen in beide daggrafieken, maar ook in de beide andere grafieken negatief uit. Het herstel van gisterenmiddag bleek meteen de top. Deze lagere top bevestigt de neergaande trend, net als de lagere bodem die vanmiddag is gevormd.

  • De daling heeft plaats binnen het dalend kanaal jj' en we lijken op weg naar de onderkant van dat kanaal.

  • We ondervinden nog steun van een oud gap dat op 19 mei is ontstaan en nog niet gesloten was. Gaps worden over het algemeen later alsnog gesloten, de koers komt altijd nog terug in het overgeslagen gebied. Het heeft lang geduurd, maar de index zou het gap morgen kunnen gaan sluiten als de Amerikanen tenminste weer niet zo'n onverklaarbaar herstel kennen vanavond zoals ze dat wel vaker hebben.

  • In het kanaal jj' zit een bijzonder patroon verstopt dat ik aan de hand van de 15min grafiek wil bespreken.

  • We hebben namelijk opnieuw een hoofd- en schouders patroon in deze grafiek, ook dit keer gaat het net als bij het patroon waarvan een deel nog linksboven in de grafiek zichtbaar is om een voortzettingspatroon. De neklijn ligt op 329,5 en ik bepaal het koersdoel in de grafiek met behulp van groene verticale lijnen. De eerste is vanaf de neklijn tot de top van het hoofd getekend, die lijn heb ik gekopieerd en onder de neklijn geplaatst. De onderste punt van deze lijn is het koersdoel dat dus op 326 ligt. Voorwaarde voor het bereiken van het koersdoel is dat de index onder de neklijn blijft en morgen vrij snel zijn daling vervolgt. De lijn j kan natuurlijk voor steun zorgen, maar een daling onder die lijn is vanwege het negatieve beeld in de andere grafieken niet ondenkbaar.

Resumerend:   De candle van vandaag heeft de twijfels grotendeels weggenomen, het beeld is nu namelijk in alle grafieken negatief. In de bovenste daggrafiek hebben we onze mars in de richting van het koersdoel van de vlag (320) voortgezet en zijn we op weg naar de oude steun rond 325. In de lijngrafiek zien we dat terug als een strakke beweging naar de onderkant van de dalende driehoek. De uurgrafiek heeft nog steeds een patroon van lagere opeenvolgende toppen en lagere op elkaar volgende bodems en een dalend trendkanaal. In de 15min grafiek tenslotte zien we een hoofd- en schouders patroon dat de index de weg naar 326 wijst. Veel duidelijker kunnen de grafieken niet zijn, maar toch blijft er wat nog wat twijfel. In de VS worden de indices namelijk naar boven op sleeptouw genomen door de Dow Jones Transportation Index die al op +1,15% staat (18.25u). Deze index dient regelmatig als voortrekker voor de andere indices, die dan op een gegeven moment naar boven volgen. Puur afgaand op de AEX grafieken gaan we morgen gewoon verder naar beneden.

En dan nog dit....  Er kwamen veel reacties op mijn opmerkingen van gisteren over het vermeende Plunge Protection Team (PPT). U kunt deze opmerkingen als u ze gemist heeft nog lezen via de link "historie" in de titelbalk. Het waren geen negatieve reacties over de uitvoerbaarheid overigens, daarover heerst bij u kennelijk geen twijfel. Er leven daarentegen wel veel vragen over de momenten waarop zo'n team (als het al bestaat) dan in actie zou komen, zo vroegen enkele lezers zich af waarom men de daling van gisterenavond dan niet heeft weten te voorkomen. Ik heb helaas niet alle antwoorden, maar het lijkt erop dat de bijzondere koersbewegingen die het laatste jaar meer dan regelmatig voorkomen, met name gericht zijn op de momenten dat de markt een verkoopsignaal heeft afgegeven. Je kunt er niet steevast vanuit gaan dat er dan aan de koopkant geopereerd wordt, maar je ziet het toch wel verdacht vaak. Verder zien we vaak stijgingen aan het eind van de handel in de Verenigde Staten, zonder dat daar dan noodzakelijkerwijs een reden aan ten grondslag ligt treedt er dan een herstel op waardoor de beurzen toch nog redelijk sluiten. Voorafgaand aan nationale feestdagen lijken de Amerikanen het ook altijd goed te doen, terwijl je dat dan juist niet zou verwachten vanwege het lange weekend dat voor de deur staat. Al met al genoeg stof om twijfel te veroorzaken, maar teveel vragen om voetstoots van het bestaan van een PPT uit te gaan. Toch zijn er lezers die geen enkele twijfel hebben, een van hen noemt het Exchange Stabilization Fund dat in het verleden onder Ronald Reagan is opgericht en dat zijn taken inmiddels verbreed zou hebben van de valutamarkt naar de aandelen- en derivatenmarkt. Ik laat het onderwerp maar rusten, misschien komt de waarheid ooit nog eens boven water zoals ook de waarheid over de massavernietigingswapens in Irak uiteindelijk naar boven is gekomen. -Ad Nooten-

 

Naar boven