ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX zet zijn opmars naar boven langs de lijn u voort. Even leek het er vanmiddag op dat de index zelfs weer boven lijn u zou gaan komen, maar dat lukte in het staartje van de handel net niet meer. Op zich belemmert dat een verdere stijging niet, als we onder lijn u blijven kunnen we zoals u ziet toch verder naar boven.

  • Dat gebeurt dan boven een steunlijntje dat ontstaan is na de daling onder de lijn u. Dit verschijnsel doet zich sinds eind 2003 zo af en toe voor en dat was begin vorig jaar voor mij aanleiding om er een naam voor te verzinnen, namelijk de opvolgende trendlijn. De stijging wordt als het ware overgenomen door een nieuwe trendlijn. Vorig jaar kon dit patroon de stijgende trend overigens niet redden, uiteindelijk volgde toch een langgerekte daling en bleek de stijging geforceerd. We kunnen alleen maar afwachten hoe het nu verloopt, ik heb nog te weinig ervaring met dit voor mij jonge patroon om er wat over te kunnen zeggen.

  • Voor dit moment echter loopt de index onverstoorbaar door naar boven. Mogelijk zal de lijn u morgen weer als weerstand dienen, hij ligt morgen rond 375,5 en dat hou ik daarom maar als korte termijn koersdoel aan. Het belangrijkste doel is zoals we vrijdag zagen de neklijn van een groot hoofd- en schouders patroon in de weekgrafiek in de buurt van 380.

  • De hellingshoek van de lijn w was de markt kennelijk niet genoeg, men verkoos scherper naar boven te gaan waardoor ik de lijn y kon tekenen. Het kan dus niet op in Amsterdam, ondanks het tegenvallend economisch nieuws van vanmorgen. Het spreekt voor zich dat uw en mijn blik alleen maar naar boven gericht kunnen zijn zolang we ons boven lijn y bevinden. Bij een eventuele daling onder lijn y zouden we altijd de lijn w nog als mogelijke steun hebben, de stijgende trend is dus niet zo eenvoudig verstoord.

  • Daarnaast hebben we nog altijd een proces van steeds hoger geplaatste toppen die gevolgd worden door dalingen die stoppen boven voorgaande bodems. Dat is het klassieke kenmerk van een krachtige stijgende trend en gedurende de tijd dat de markt aan dit kenmerk voldoet is het verstandig uit te gaan van de handhaving van die trend.

  • De 15min grafiek laat nog eens goed zien hoe solide de opwaartse beweging is, beleggers stapten vanaf de toppen in deze grafiek keer op keer na slechts een geringe daling als kopers in de markt waardoor de markt zijn opwaarts momentum vast houdt.

Resumerend:  

Niets lijkt de belegger nog te kunnen deren, zelfs tegenvallend economisch nieuws legt men naast zich neer. Het betekent dat we de opwaartse trend onverstoorbaar voortzetten en langs de onderkant van de lijn u naar boven lopen in de richting van de zo belangrijke neklijn in de weekgrafiek rond 380 die ik u vrijdag toonde. Blijven we onder die lijn dan kunnen we morgen verder naar 375,5, maar ook van een opwaartse doorbraak van lijn u zou ik bij het huidige sentiment niet verbaasd zijn. Bovendien spreekt FED voorzitter Greenspan vandaag en morgen weer en die heeft er een handje van om negatieve zaken op een zodanig positieve manier te brengen dat aandelenmarkten na zijn woorden stijgen. De Amerikaanse beurzen lopen hier op dit moment (18.30u) al met een stijging op vooruit. Zolang we in de uurgrafiek boven de lijnen y en w zijn ga ik in ieder geval uit van een voortzetting naar boven, al blijf ik zoals u in mijn column hieronder kunt lezen wel op mijn qui-vive.

En dan nog dit.... 

We hebben op dit moment op de beurs te maken met een fenomeen dat momentum beleggen wordt genoemd. Zolang de koersen maar stijgen stappen beleggers in en kijken daarbij niet naar het economisch nieuws, ook niet als het zoals vanmorgen om tegenvallende berichten gaat. Beleggers struikelen over elkaar heen om te kopen en iedere nieuwe top levert een volgende stijgingsgolf op. Iedere daling vormt al snel een aanleiding om in te stappen om zodoende gebruik te maken van de opwaartse tendens, de belegger wil de winst die voor het grijpen ligt zeker niet mislopen. Omgevingsfactoren tellen bij dit spel niet mee, het is een hype waarin beleggers achter elkaar aanrennen en hun omgeving volledig vergeten. Institutionele beleggers en analisten zetten hun computerprogramma's op kopen, programma's die uitermate geschikt zijn voor het momentum spel en zolang als mogelijk is steeds weer nieuwe strategieën toepassen en andere wegen zoeken. Beleggers graven zich steeds dieper in, de posities worden steeds groter, tot er op een zeker punt alleen nog maar kopers en geen verkopers meer zijn omdat iedereen ervan overtuigd is dat de beurs alleen nog maar naar boven kan. Wat er dan gebeurt laat zich raden. Wat ik u raad is het optrekken van uw stoploss als u in heeft gezet op een vervolg van deze uiterst speculatieve stijging, uw winst kan bij het omgekeerde proces namelijk als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een stoploss die u naarmate de stijging vordert hoger legt, een zogenaamde trailing stop, kan uw winst de hoognodige bescherming geven en daar wordt u nooit slechter van. -Ad-

Naar boven