ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index is vandaag uit het kanaal rr' gevallen en heeft daarmee de dark cloud cover van gisteren als toppatroon bevestigd. De top lag gisteren precies op het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 401,8 - 382,2 en dat is een gegeven dat ik hierin wil betrekken. Hoewel het 76,4% niveau in de meeste correcties namelijk geen rol speelt is het bij iedere correctie in potentie wel een weerstandsniveau waar een omkeer plaats kan hebben, het ziet er naar uit dat dit nu het geval is. We zullen de daling nu goed moeten gaan volgen om vast te stellen of de opwaartse beweging nu helemaal beëindigd is, we doen dat aan de hand van de uurgrafiek. Eerst kijken we nog even naar de Bollinger Bands.

  • De AEX beweegt in de richting van de middellijn van deze Bollinger Bands, de stippellijn die rond 391,7 steun zou kunnen geven. Zolang de index maar in de bovenste band blijft kan er later alsnog een stijgende trend volgen, maar op dit moment is de beweging doordat de banden nog vrijwel horizontaal lopen nog zijwaarts gericht. Bij een daling onder de middellijn zou dit om kunnen slaan in een dalende tendens, deze lijn is de komende dagen dus belangrijk.

  • Ik heb de uurgrafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de recente stijging 382,2 - 397,1 om mogelijke steunpunten te vinden. Die steunpunten zijn het 38,2%, 50% en 61,8% niveau. Om met het laatste niveau dat op 387,9 ligt te beginnen, dat is het belangrijkste. Zou de beursgraadmeter onder die waarde komen dan zou vanuit de Fibonacci theorie bezien een daling naar 382,2 aannemelijk worden, het getal 387,9 moeten we dus goed onthouden.

  • Het is natuurlijk niet gezegd dat we naar 387,9 gaan, laat staan dat we eronder komen. De kans dat we naar het 38,2% niveau op 391,5 gaan is echter groot vanwege het feit dat we onder het 23,6% Fibonacci niveau zijn. Hieruit vloeit namelijk een daling naar het volgende Fibonacci niveau voort.

  • Interessant is verder nog het onregelmatig gevormde hoofd- en schouders patroon in de kwartiergrafiek. De vorm van het patroon heeft me doen twijfelen of ik het moest gebruiken. Het hoofd lijkt uit twee stukken te bestaan en de index is bij de afronding van de linkerschouder op 8 september onder de stippellijn op 393,5 geweest die ik als neklijn zie. Daar staat tegenover dat linker- en rechterschouder redelijk symmetrisch zijn en dat heeft me ertoe aangezet het patroon toch als geldig en dientengevolge bruikbaar te zien. Het hoofd is ongeveer 3,5 punt hoog en dat houdt in dat er vanaf de neklijn op 393,5 een daling ter grootte van 3,5 punt naar 390 zou kunnen volgen. Ik voeg dit niveau als mogelijk koersdoel bij de Fibonacci niveaus uit de uurgrafiek.

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt ook nog dat er ter hoogte van het laagste punt van 8 september nog wat steun ligt, we zijn daar aan het eind van de handel nog net wat opgeveerd. Zouden we niet meer onder dat punt komen, bijvoorbeeld bij een herstel van Wallstreet, dan zou de index boven 393,5 kunnen komen en zo het hoofd- en schouders patroon onklaar maken. Ik vermeld dit daar er de laatste tijd wel vaker stijgingen zijn ontstaan op momenten dat er feitelijk een verkoopsignaal stond, de markt is momenteel waar het om dalingen gaat niet altijd even gemakkelijk in te schatten. Komen we onder 393,1 dan zetten we in ieder geval de daling voort.

Resumerend: 

De AEX is definitief naar beneden uit het kanaal rr' gebroken en heeft daarmee het toppatroon dat gisteren op het 76,4% Fibonacci niveau ontstond bevestigd. Er is een daling gestart en de vraag is nu hoe lang die daling zal gaan duren. Om dit te kunnen beoordelen heb ik Fibonacci lijnen in de uurgrafiek geplaatst, ieder Fibonacci niveau kan in theorie steun bieden. Het 61,8% niveau op 387,9 is het belangrijkst daar bij een daling onder dat punt met grote waarschijnlijkheid een voortzetting naar 382,2 zou volgen. We zijn nu nog een eind boven dat punt, ook het 38,2% niveau op 391,5 en het 50% niveau op 389,7 kunnen nog steun bieden. Daarnaast moeten we ook de middellijn van de Bollinger Bands rond 391,7 niet vergeten. Die middellijn ligt zo dicht bij het 38,2% Fibonacci niveau dat ik dat niveau op 391,5 voorlopig maar als koersdoel neem. Zouden we dan onder 391,5 komen dan schakel ik door naar 389,7 en het koersdoel van het hoofd- en schouders patroon dat daar rond 390 net boven ligt. Vereiste is dat we morgen onder het laagste punt van vandaag op 393,1 komen en zeker onder 393,5 blijven. Een stijging boven 393,5 zou het beeld in positieve zin veranderen waardoor het vervolg weer ongewis zou worden.

En dan nog dit.... 

De Duitse beursindex maakt intussen uiterst vreemde bewegingen, kijkt u mee naar de grafiek?

  • De laatste keer dat ik deze grafiek met u besprak was op 5 september, de dag waarop de index door de neklijn van het hoofd- en schouders patroon brak dat op dat moment in de grafiek stond. Via de link 'historie' in de titelbalk kunt u dit nog teruglezen. De index is vervolgens verder gestegen en brak door de top net onder 5000 heen waarbij divergentie tussen index en MACD histogram optrad. Door de toppen kon ik een dalende rode lijn tekenen waardoor de stijging niet bevestigd werd. De index had echter gewoon verder kunnen stijgen, ware het niet dat vandaag nieuwe peilingen in verband met de verkiezingen van aanstaande zondag uitwezen dat bondskanselier Schröder zijn achterstand op Angela Merkel van de CDU inloopt. De markt was hier bepaald niet blij mee en het gevolg was dat de markt met 1,77% daalde. We zullen nu moeten afwachten of de voormalige neklijn rond 4850 steun gaat geven of dat de Duitse beurs nog verder gaat dalen. Aandelenmarkten houden niet van onzekerheid en nu de overtuiging dat Merkel de meerderheid kan krijgen hand over hand slinkt zal dat deze week zeker druk op de Duitse beurs geven. -Ad-

Naar boven