ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX komt door de stijging van 1,36% van vandaag dicht bij de lijn c in deze lijngrafiek. De lijn c ligt morgen rond 336,4 en het gaat er dus om spannen. De lijngrafiek is gebaseerd op slotkoersen, zou de index morgen boven 336,4 sluiten dan zou er sprake zijn van een uitbraak. Ik vermeld dit overigens alleen ter informatie en niet omdat ik van zo'n uitbraak uit ga. Tot de doorbraak een feit is ga ik er van uit dat de lijn stand zal houden, hij heeft tenslotte al twee keer eerder de opmars gestopt.

  • Een doorbraak van lijn c in de lijngrafiek is evenwel op grond van de koersontwikkeling in de candle daggrafiek wel degelijk mogelijk, we zijn vandaag namelijk het 61,8% Fibonacci niveau gepasseerd. Dit maakt vanuit de Fibonacci theorie een voortzetting van het herstel naar 349 mogelijk, samen met 307 het uiterste waarover ik de Fibonacci lijnen heb getrokken. Zo'n stijging naar 349, een 100% retracement genoemd, zou ons ruim boven de lijn c in de lijngrafiek en lijn n in deze grafiek brengen. Lijn n is de bovenkant van het kanaal nn' dat ik sinds begin dit jaar volg, de lijn ligt morgen rond 339. De Fibonacci theorie zegt dus dat we boven die lijn kunnen komen, dan dienen we daar op zijn minst rekening mee te houden. Voorwaarde is dat de index morgen boven het 61,8% niveau op 333 blijft. De index mag dus niet veel verliezen.

  • Het slot van vandaag bracht ons tevens boven het 200daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA200, een hele mondvol. Dit is het gemiddelde van de slotkoersen over de laatste 200 dagen waarbij de koersen van de laatste tijd zwaarder meetellen dan die van enige tijd geleden. Dat we boven dat gemiddelde zijn is positief. Net als bij de Fibonacci lijnen geldt ook hier echter dat we erboven zullen moeten blijven om het signaal niet te verliezen.

  • Ook positief is dat we weer in het kanaal t't" zijn gekomen, al past daar de kanttekening bij dat we in de uur- en 15min grafiek min of meer op de onderkant van het kanaal zijn gesloten. Ik kom daar bij de uurgrafiek op terug.

  • Vrijdag schreef ik dat er een doji in de weekgrafiek was geplaatst en dat we bij een stijging boven 332,5 rekening moesten houden met een vervolg naar boven. We zouden dan namelijk boven de doji komen en dat is vaak het sein van een voortzetting van de stijging. Voorwaarde is nu dat de index niet meer terugkomt onder 332,5.

  • U ziet dat er voldoende argumenten zijn die pleiten voor een verdere stijging. Er is welgeteld één argument dat op een daling wijst en dat is de divergentie in deze grafiek. U ziet bij het cijfer 3 een dalende rode lijn langs de toppen van het MACD histogram, de indicator die in koersgedrag overeen moet komen met de index. Dat koersgedrag wijkt af, de index stijgt verder en de indicator niet. Dit is een aankondiging van een mogelijke top op of misschien net boven dit niveau. Morgen hou ik deze rode lijn dus in de gaten, blijven we onder deze lijn terwijl we naar lijn n gaan dan weet ik dat de kans op een doorbraak klein zal zijn. Het is op grond van de divergentie ook mogelijk dat we morgen meteen gaan dalen.

  • We zijn zoals ik bij de daggrafiek al schreef weer terug bij de lijn t" en dus ruim boven het uitbraakpunt van vorige week. Het kan hierbij om een test gaan, een beweging waarmee de index weer probeert boven de net doorbroken lijn te komen. De index zou hierbij weerstand kunnen ondervinden en weer gaan dalen, iets dat wordt ondersteund doordat er ook in deze grafiek divergentie is. Het MACD histogram in deze grafiek is onder de rode stippellijn gebleven. De indicator is echter nog stijgend en zou bij een voortgezette stijging alsnog boven de stippellijn heen kunnen komen, daarom wil ik er nog voorzichtig mee om gaan.

  • De lijn a is een lijn waarvoor ik eerder de benaming opvolgende trendlijn heb geïntroduceerd. We zaten destijds in een zelfde soort fase, alle verkoopsignalen werden opgevangen en dalingen onder trendlijnen hadden geen negatief gevolg en de beurs leek alleen maar naar boven te kunnen. Dat is ook nu het geval, de daling onder lijn t" heeft geresulteerd in het ontstaan van een stijgende steunlijn a die parallel aan lijn t" loopt en de index probeert zelfs weer boven de lijn t" te komen.

  • De trend blijft zelfs als dat niet zou lukken zolang we boven de bovenste stippellijn zijn naar boven gericht, maar dat kunnen we beter in de 15min grafiek bekijken.

  • Er ligt veel steun in het gebied 332,2-332,5. De index moet boven dat gebied blijven om de stijging vast te houden. Komen we daaronder dan is er voor de bulls lijn a nog als vangnet, zolang we boven die lijn zijn is er sprake van een stijgende trend. Een stijging boven lijn t" zou natuurlijk het meest bullish zijn.

  • We maakten vanochtend een openingsgap. Dit gap moet eigenlijk nog gesloten worden, temeer daar de candles van de vorige twee beursdagen nu als een eiland bij elkaar staan hetgeen een patroon is dat over het algemeen niet lang in de grafiek blijft staan.

Resumerend:  

De stemming is haast euforisch te noemen, kijk maar eens naar de laatste candles in de 15min grafiek hoe enthousiast men in Amsterdam kocht. Euforie wordt vaak geassocieerd met een laatste opwaartse beweging, maar daarvan kan ik nog maar weinig bewijs vinden. Alleen de divergentie, de mogelijke weerstand van lijn t"  en het nog niet gesloten gap wijzen op de mogelijkheid van een daling. Dit zijn echter alleen zaken waaraan ik kan ontlenen dat een daling mogelijk is, maar waaraan ik geen zekerheid kan ontlenen dat die ook daadwerkelijk komt. Alles wijst verder nog op een vervolg naar boven. Laat ik daarom verstandig zijn en voor alle zekerheid uitgaan van een opwaartse beweging naar lijn n in de daggrafiek. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat we boven 332,2 blijven. Een daling onder dat punt zou ons onder een belangrijke steun, onder het 61,8% Fibonacci niveau en onder het 200daags gemiddelde brengen en me een groot deel van de argumenten voor een verdere stijging uit handen slaan. We zouden dan echter nog altijd de lijn a als steun hebben, dus de kans op een stijging zou niet helemaal verdwenen zijn. De lijn a fungeert als een soort vangzet, pas als we door dat vangnet heen zouden vallen zou het er slechter uit gaan zien.

En dan nog dit.... 

Yahoo Finance gaf kort na de opening van de Amerikaanse beurzen de reden van de positieve start:

"9:40AM: Stock market starts the day with gains as buyers breathe a sigh of relief over the peaceful anniversary of September 11..."

Het uitblijven van een aanslag is tegenwoordig aanleiding tot een aandelenrally, we zagen dat ook na de Olympische Spelen. De ervaring leert echter dat aanslagen nooit worden gepleegd op momenten waarop men er rekening mee houdt en er stevige bewaking is. De kans dat een aanslag mislukt is terroristen op dergelijke momenten eenvoudig te groot. New York, Madrid en Beslan hebben getoond dat terroristen toeslaan op onverwachte momenten en plaatsen, het is nogal naïef om blij te zijn met het uitblijven van een aanslag op een dag dat de kans daarop sowieso al uiterst klein was. 

De Nederlandse belegger doet qua naïviteit overigens absoluut niet onder voor de gemiddelde Amerikaan. ASML steeg vandaag met maar liefst 4,7% terwijl op de voorpagina van het Financieel Dagblad een artikel stond waaruit bleek dat TSMC, een van de grootste afnemers van ASML, in gesprek is met de Nederlandse ASML-rivaal Mapper Lithografy. TSMC gaat samenwerken met Mapper om ze te helpen een prototype te bouwen. Je vraagt je af wat er aan de hand is dat het aandeel ondanks dit negatieve bericht zo stijgt. Het antwoord is heel simpel, het aandeel lift mee met de technologie aandelen in de Nasdaq en wie maalt er dan om tegenvallend voorpagina nieuws.... -Ad-

Naar boven