ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vrijdag de 13e is zonder grote kleerscheuren verlopen, al lag daar wel een bijzondere koersontwikkeling aan ten grondslag. Laat ik me echter houden aan de vaste volgorde die ik bij mijn analyses hanteer en verderop terugkomen op deze ontwikkeling. Twee weken geleden beloofde ik u de logaritmische grafiek in de gaten te houden omdat de index in die grafiek dicht bij de langs de toppen getekende dalende lijn G kwam. Deze week is de index verder gedaald, de afstand tot lijn G is groter geworden. Om deze pagina niet nodeloos lang te maken plaats ik die grafiek vandaag daarom niet en start ik met de lineaire grafiek.

  • De AEX is hier bij de onderkant van het kanaal nn' aangekomen en hier ligt ook het 38,2% Fibonacci niveau. De combinatie van beide factoren betekent dat de index hier op zou kunnen gaan veren, zowel het 38,2% niveau als de onderkant van een kanaal vormen potentiële steunniveaus.

  • Het MACD histogram, het staafdiagram onder de grafiek, is niet onder de rode stippellijn gekomen en wijkt daarmee af van de index die wel een lagere waarde dan de vorige bodem rond 320 heeft bereikt. Over het algemeen moeten beiden tegelijkertijd een lager punt bereiken, gebeurt dat niet dan heet dat divergentie en het kan een voorbode zijn voor een herstel. De vraag is nu of we inderdaad zoals het bovenstaande suggereert op zullen veren of dat we verder zullen dalen. In dat laatste geval zou de divergentie alsnog kunnen verdwijnen, bij een voortgezette daling zou de indicator namelijk al snel onder de rode stippellijn komen. We zullen moeten onderzoeken hoe waarschijnlijk het is dat we onder het kanaal nn' komen.

  • Daarvoor wil ik gebruik maken van de lijngrafiek waarin ik een aantal fases in de koersontwikkeling vanaf het dieptepunt in maart vorig jaar heb aangegeven. Ik deed dat al eerder op soortgelijke wijze in mijn analyse van 16 juli jongstleden, maar gebruikte daar toen de weekgrafiek voor. Fase 1 is het eerste deel van de stijging, die ging in juli 2003 over in de minder steil stijgende fase 2. Fase 2 ging op zijn beurt in december 2003 over in een zijwaartse beweging op lijn d die ik fase 3 heb genoemd. Er ontstond vervolgens na enige maanden een lagere top waardoor de lijn c werd gevormd, dat is de fase 4 waarin er in feite al sprake is van een licht dalende trend. Vanaf eind juni zien we tenslotte de nog wat steiler dalende lijn f en die heb ik voorlopig fase 5 genoemd. In het midden van de grafiek heb ik de verschillende fases in het klein aan elkaar geplakt en dat geeft in wezen een goed beeld van de koersontwikkeling. Het is niet ondenkbaar, ik zeg het maar voorzichtig, dat we aan een versnelling van de daling zijn begonnen en binnen zo'n versnelling zou de index op een gegeven moment ook het kanaal nn' naar beneden moeten verlaten. Met deze wetenschap in het achterhoofd gaan we naar de candle grafiek.

  • De index is zoals we in de weekgrafiek ook zagen precies op de lijn n gekomen en ik heb de lijn s die gisteren nog steun gaf verwijderd. De neerwaartse trend is niet verstoord, ook vandaag was de candle rood van kleur. Er is grafisch dus nog geen zekerheid of we hier maandag nogmaals steun zullen houden, daarvoor is dan een groene candle nodig.

  • Die zou er op grond van divergentie kunnen komen, we zien namelijk dat het MACD histogram net als in de weekgrafiek niet onder de vorige bodem is gekomen. Tenzij dat maandag alsnog gebeurt is een herstel op grond hiervan zeker mogelijk. Het is echter zaak om niet van divergentie alleen uit te gaan en te wachten op bevestiging door een hoger slot. Zou de index maandag verder dalen dan zou de MACD toch nog onder de rode stippellijn kunnen komen. Eigenlijk weten we dus nog niet zeker wat er maandag gaat gebeuren, we onderzoeken het verder in de uurgrafiek.

  • Het eerste en enige dat opvalt in deze grafiek is de dalende wig vw, een patroon dat over het algemeen resulteert in een stijging. Zou je de lijn w onder het lichaam van de tweede candle tekenen in plaats van onder de hele candle dan zou de lijn zelfs nog wat hoger liggen. De boodschap van het patroon is echter in beide gevallen hetzelfde, de markt probeert de daling te remmen. Het patroon wordt namelijk smaller, de markt is naar verhouding vandaag al snel gaan kopen. Bewijs daarvan zien we ook in de 15min grafiek.

  • De eerste candle bij punt 4 was meteen ook de laagste. Hier herhaalde zich wat we de afgelopen dagen al drie keer eerder zagen, een koers onder het voorgaande laagste punt vormde voor de markt een aanwijzing om te gaan kopen. In de klassieke technische analyse is dat juist een verkoopsignaal, maar tegenwoordig zijn er krachtige partijen in de markt die daar anders over denken. Iedere keer opnieuw slagen zij erin de index weer naar boven te brengen tegen het verkoopsignaal in. Wat er gebeurt is eigenlijk vergelijkbaar met het onderdrukken van de koorts van een zwaar zieke patiënt, zonder verder aandacht aan de oorzaak te besteden. Met een gecombineerde krachtsinspanning wordt de patiënt uit zijn bed gejaagd, maar wordt de patiënt daar beter van? Ik betwijfel het. Feit is dat er marktpartijen zijn die dit keer op keer tot stand weten te brengen. Zij krijgen de markt nochtans niet mee en dat kan wel een probleem gaan vormen. Ik durf geen inschatting te maken van de hoeveelheid geld die is gemoeid met de vier succesvolle pogingen, maar het moet om enorme bedragen gaan. Zou er een vijfde keer nodig zijn dan is de kans op succes aanmerkelijk kleiner, het is zelfs de vraag of het dan nog geprobeerd zou worden.

  • Gedurende de dag werden de lange rode candles die ontstonden steeds weer weggewerkt en daardoor kon ik de lijn v" parallel aan de lijn v tekenen. Die lijn wil ik maandag gaan gebruiken om meteen te kunnen zien of we verder gaan dalen of niet. Een stijging boven de lijn v" zou een aanval op de bovenkant van de wig vw inhouden en die aanval zou dan wel tot een doorbraak kunnen leiden. Blijven we onder lijn v" dan komen we onder 310 en lijn n terecht, dat zou in de weekgrafiek kunnen uitlopen op een voortzetting van de beweging naar het 50% Fibonacci niveau op 293 waarmee we weer terug zijn aan het begin van de pagina.

Resumerend:  De AEX is aan de onderkant van het kanaal nn' gearriveerd en de index zou op kunnen gaan veren omdat daar tevens het 38,2% Fibonacci niveau ligt. Toch behoort een verdere daling ook tot de mogelijkheden zoals we aan de indeling in fases in de lijngrafiek kunnen zien. Een belangrijk deel van de markt stelt zich daartegen krachtig te weer. De index werd tot vier keer toe uit een in feite kansloze positie weggehaald, het is dat deel van de markt menens. In de VS zien we soortgelijke bewegingen, zo worstelt men daar op dit moment (19.45u) met de 9800 grens in de Dow Jones. De bulls vechten voor wat ze waard zijn en het is niet te voorspellen of zij dit gevecht met de bears gaan winnen. Zij hebben ervoor gezorgd dat er een dalende wig is ontstaan en dat is een patroon dat over het algemeen leidt tot een stijging. Het beste wat ik u kan aanraden is maandag zowel een stijging als een daling voor mogelijk te houden en voor het onderscheid tussen die twee de lijn v" in de 15min grafiek te gebruiken. Openen we maandag hoger dan volgt een aanval op de dalende wig met een grote kans op een doorbraak. Blijven we maandag onder lijn v" dan gaat het er slecht uitzien omdat we dan al snel onder 310 zouden komen. Daaraan zit het risico verbonden dat we naar 293 gaan. -Ad-

En dan nog dit....  

Is is not given to any man to know it all.

When he thinks he's the smartest man in the world, he puts himself in a class we call fools.

Roy W. Longstreet

Naar boven