ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Ik heb vandaag wat verder op de grafiek in moeten zoomen om de candle van vandaag zichtbaar te maken. Het gaat om een doji, een candle die door de dicht bij elkaar liggende openings- en slotkoers laat zien dat de beurs ondanks de hogere opening vandaag geen richting wist te kiezen. De twijfel wordt natuurlijk veroorzaakt door de weerstand die de lijn m vormt. Deze onderkant van een voormalig stijgend kanaal vormt vanzelfsprekend een stevige barrière op de weg naar boven, een drempel waarvan we nog steeds niet weten of we die zullen kunnen nemen of niet. De voormalige steunlijn is immers door de daling onder die lijn van steun tot weerstand geworden en de stijging naar deze lijn kan gezien worden als een test, een tegendraadse maar meestal tijdelijke beweging die vaak plaats vindt na een uitbraak.

  • Het blijft de vraag wat het resultaat zal zijn van deze test aangezien de AEX zich nog steeds in het stijgend trendkanaal tt' bevindt en zo de kans op een opwaartse doorbraak van lijn m open houdt. We gaan dit kanaal in de uurgrafiek wat beter bekijken.

  • De trouwe lezer zal de lijnen j' en m missen die ik donderdag nog in de grafiek had staan. Ik heb tegen mijn gewoonte in deze lijnen vervangen door de lijnen n en n' omdat deze beter aansluiten bij de daggrafiek en we er dus meer aan hebben. De lijnen in een daggrafiek zijn namelijk altijd belangrijker dan die in de onderliggende grafieken als uurgrafiek of 15min grafiek. De index staat op de onderkant van het kanaal, net als in de daggrafiek en we zullen morgen dus richting moeten kiezen.

  • Er zijn twee toppatronen ontstaan vandaag, respectievelijk een dark cloud cover bij het cijfer 1 en een engulfing bearish line bij punt 2. Deze toppatronen illustreren de weerstand waarvoor Amsterdam zich weet geplaatst.

  • Ook in de 15min grafiek zien we deze weerstand, er is een dubbele top ontstaan die ik eerder vandaag markeerde met de lijn d'. Die vormde in eerste instantie met de lijn d een stijgende rechthoekige driehoek, een patroon dat over het algemeen tot een stijging leidt. De daling onder de lijn d heeft het beeld slechts licht veranderd, daar de stijgende lijn c met die lijn d' eveneens een stijgende rechthoekige driehoek vormt.

  • Die lijn c is de onderkant van het stijgende kanaal cc' en zolang de index zich boven die lijn bevindt is het korte termijn sentiment positief en een uitbraak naar boven een kwestie van tijd.

Resumerend: Amsterdam heeft vandaag tot twee keer toe geprobeerd de weerstand gevormd door lijn m in de daggrafiek te overwinnen, maar dat leverde slechts twee toppatronen in de uurgrafiek op en nog geen doorbraak. De index staat echter wel op scherp om dat morgen te doen, zoals blijkt uit het positieve korte termijn beeld in de 15min grafiek en het feit dat de index zich nog steeds in een stijgend trendkanaal bevindt. Of het morgen wel gaat lukken zal afhangen van het slot van de Amerikaanse beurzen en van de resultaten die Intel nabeurs bekend zal gaan maken.

 

En dan nog dit.... "Philips heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. Het elektronica concern behaalde in de eerste drie maanden van dit jaar een winst van 550 miljoen Euro. Die winst van 550 miljoen Euro is een forse verbetering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen was er nog een verlies van 69 miljoen Euro. De stijging van de winst is vooral te danken aan de halfgeleiders en consumenten elektronica, zo is de verkoop van platte beeldschermen en medische apparatuur flink toegenomen. De cijfers zijn ongeveer zoals analisten hadden verwacht."

Met deze woorden presenteerde het NOS Journaal vanochtend om 10u de cijfers van het elektronica concern. In werkelijkheid blijken de cijfers veel minder positief en heeft het er alle schijn van dat Philips de zaken in algemene termen rooskleuriger heeft voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. Dit valt Philips niet te verwijten, het is hun taak om het bedrijf zo positief mogelijk voor het voetlicht te brengen. Het NOS Journaal heeft zich daarbij echter willoos voor het karretje van Philips laten plaatsen, al moet ik erbij zeggen dat ook andere media zich in de berichtgeving hebben laten (mis)leiden door het getal van 550 miljoen.

Een overgroot deel van de winst blijkt namelijk niet te komen uit de gewone bedrijfsactiviteiten van Philips zelf, maar uit joint-ventures en uit een herwaarderingswinst ter waarde van 156 miljoen van een belang in Atos Origin. Het resultaat uit niet-geconsolideerde deelnemingen bedroeg dit jaar 457 miljoen ten opzichte van een verlies van 24 miljoen in een vergelijkbare periode vorig jaar, die deelnemingen in andere bedrijven maken dus het verschil. Het komt er in gewoon Nederlands op neer dat het merendeel van de winst buiten Philips wordt gemaakt, in bedrijven waarvan Philips mede-eigenaar is. Zou je heel Philips opdoeken dan zou het grootste deel van de winst toch nog blijven staan. De afdeling consumenten elektronica blijkt in tegenstelling met het bericht van het Journaal in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar minder bijgedragen te hebben aan het EBIT (earnings before intrest and taxes), namelijk 59 miljoen tegen 73 miljoen vorig jaar. Verder heeft Philips in de persoon van de heer Hommen de vooruitzichten wat teruggeschroefd. Dit alles blijkt onder meer uit het persbericht van Philips en het First Quaterly Report. Ook op het internet is er op diverse plaatsen over gerapporteerd, waaronder in het artikel Philips boekt kwartaalwinst van 550 miljoen van de Financiële Telegraaf. RTLZ nuanceerde in de berichtgeving de cijfers in het artikel Philips boekt fors beter kwartaalresultaat en besteedde er twee video-items aan.

Bij de NOS heeft men echter niet de moeite genomen de cijfers te bestuderen, zelfs niet toen op de beurs bleek dat de koersreactie op de beurs negatief was. De nieuwslezer maakte wel melding van deze reactie: “De winststijging maakte het aandeel Philips niet gewild op de beurs, de koers staat op een verlies van 1,5%.” Het vormde voor de redactie van het NOS Journaal geen aanleiding nog eens kritisch naar de informatie van Philips te kijken, in tegendeel. Om 12u had men het bericht nog steeds niet aangepast, men had alleen het cijfer 1,5% veranderd in 4%. Niet alleen de cijfers van Philips bleken dus uiteindelijk teleurstellend, maar ook de berichtgeving daarover door de NOS gedurende de dag. Om 18u richtte men zich voornamelijk op de stijgende verkoop van platte beeldschermen, maar ging men niet in op de eigen resultaten buiten de deelnemingen. Ik ben benieuwd wat men er vanavond in het journaal van 20u van gaat maken. Er is namelijk een wereld te winnen in de financiële verslaglegging van de NOS, een minder volgzame houding zou wonderen doen. Philips sloot overigens uiteindelijk ongeveer 3% onder het slot van afgelopen donderdag. -Ad Nooten-

 

Naschrift 20.35u: Het NOS Journaal heeft vanavond in de uitzending van 20u vrijwel geen aandacht besteed aan de resultaten die Philips vanochtend bekend maakte. Geen kaartje met cijfers, geen vergelijking met vorig jaar, geen overzicht van de resultaten van de diverse onderdelen, niets van dat alles. In plaats daarvan zagen we een promotiefilmpje over platte beeldschermen en de explosieve groei die Philips op dit vlak verwacht. Nederlands grootste en enige elektronica concern komt met cijfers, maar het journaal toont slechts een reclamefilmpje. Het is een absoluut dieptepunt in de financiële verslaggeving. -Ad-