ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag is een groene candle ten teken dat we de dag ten opzichte van gisteren positief hebben afgesloten, maar dat is ook al het positieve aan deze candle. Het is een inverted hammer die door de alom bekende weerstand op 345 heen is geprikt, maar uiteindelijk met het lichaam onder de weerstand is gesloten. Hiermee is de weerstand op dit punt bevestigd en het geeft opnieuw een top aan.

  • De markt wil echter nog niet zo aan een top geloven, men blijft het maar steeds opnieuw proberen. Dat heeft ook te maken met het feit dat we nog steeds in de stijgende rechthoekige driehoek mm' zijn en dat is een bullish patroon. Het komt echter maar niet van een doorbraak, dus wordt de kans steeds groter dat we op een gegeven moment naar beneden zullen gaan. Dat zou eigenlijk niet mogen gebeuren bij een stijgende driehoek, maar dat heeft ook te maken met de manier waarop het patroon is ontstaan. Toppatronen en andere negatieve signalen worden voortdurend genegeerd, ze leiden juist tot extra koopdruk. Vandaag zien we daarvan in onderstaande uurgrafiek weer een mooi voorbeeld.

  • Het gaat om de lijn g. Dit was een betrouwbare lijn doordat die namelijk door vier in de grafiek genummerde punten was getrokken. De daling onder die lijn van gisteren had dan ook moeten leiden tot een daling, het was een zuiver verkoopsignaal. Dit gebeurde echter niet, zoals het de afgelopen maanden gewoonte is leidde het verkoopsignaal niet tot een daling, maar werd die daling snel opgevangen. Vervolgens zorgde een flinke zet ervoor dat de index weer boven de lijn g kwam waardoor de neerwaartse uitbraak een valse uitbraak was geworden. Ik kijk als technisch analist met pijn in mijn hart naar dit soort bewegingen die tegenwoordig schering en inslag zijn. Ze zorgen ervoor dat je niet meer kunt reageren op verkoopsignalen die ontstaan door doorbraken van een stijgende lijn en maken de technische analyse in feite onbruikbaar.

  • De weerstand rond 345 was na deze beweging echter opnieuw te zwaar en de index leverde de winst weer voor een groot deel in doordat de Amerikaanse beurzen niet zo sterk begonnen als was verwacht. Er is hierdoor een lagere top ontstaan en aan de bovenkant heb ik de dalende lijn k getrokken.

  • Er is nog steeds zicht op een stijging zolang de index boven de lijn i noteert, ook gezien het feit dat er nog steeds hogere bodems worden gemaakt. De lijn i en de lijn k vormen samen een driehoek en dat is een voortzettingspatroon dat dus naar boven wijst. Het optimisme is dus nog steeds niet gebroken, dat zou pas onder lijn i en onder 339 het geval zijn.

  • Hier ziet u nog eens goed hoe optimistisch men de dag begon. De steunlijn a met een stijgingspercentage van ongeveer 1,6% per dag ontstond en de index hield het vrij lang boven deze lijn uit. Op het hoogste punt van de dag stond er een plus van 1,35%, maar aan het eind van de dag is daar niet meer dan 0,36% winst van overgebleven.
  • We openden met een gap en dat is nog niet gesloten. Het lijkt me aannemelijk dat dat morgen alsnog gaat gebeuren, maar ik moet daarin voorzichtig zijn. De Amerikanen kennen immers al vele maanden niet veel zwakke dagen op hun beurzen.
  • Tenslotte wil ik hier ook nog een opmerking maken over de rechthoek die ik gisteren beschreef. Hoewel een dergelijk patroon een voortzettingspatroon is en een daling daarom logisch was geweest braken we naar boven uit dit patroon. Opnieuw een bewijs dat de beurs op dit moment spot met de technische analyse. Ik kan niet anders constateren, hoezeer ik dat ook betreur als maker van een site met de naam technischeanalyse.nl. Het blijft onverminderd risicovol om te handelen op verkoopsignalen doordat die vaak al na korte tijd teniet worden gedaan en het is dus zaak steeds een goede stoploss te hanteren als u er toch een positie op inneemt.

Resumerend: De betrouwbaarheid van de technische analyse is vandaag verder onder druk komen te staan doordat de neerwaartse uitbraak door de steunlijn g in de uurgrafiek van gisteren vanochtend al weer teniet werd gedaan. Het werd een valse uitbraak. Nu zien we die wel vaker, men kan tenslotte ook met technische analyse de toekomst niet voorspellen, maar niet in de frequentie waarmee we die de afgelopen maanden zien. Het blijft gevaarlijk om op verkoopsignalen puts te kopen zonder een goede stoploss te hanteren. De meeste verkoopsignalen van de afgelopen maanden werden genegeerd en leidden zelfs tot extra felle stijgingen. De handelaren geven gewoonlijk de eerste zet door er een valse uitbraak van te maken en beleggers die fout zitten doordat zij op een daling hadden gerekend moeten dan hun positie sluiten en draaien waardoor de stijging wordt versterkt. Vandaag gebeurde dat ook, maar er was een verschil. De index wist de winst namelijk niet vast te houden. Hierdoor is in de daggrafiek een inverted hammer ontstaan die normaalgesproken een top bevestigt. Ik ben benieuwd wat de markt met dit nieuwe signaal van een top doet.

En dan nog dit.... De heer Moberg van Ahold heeft vandaag zijn ware gezicht laten zien met zijn poging de bestuursleden van Ahold de hand boven het hoofd te houden, door te proberen de VEB te overreden af te zien van een rechtszaak. Hij probeert (ex-)collega's te beschermen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor fraude en suggereert daarbij dat er al genoeg onderzoeken lopen. U en ik horen echter niets van die onderzoeken, van de zijde van de Autoriteit Financiële Markten bijvoorbeeld blijft het angstwekkend stil. Het is jammer dat de VEB de kar moet trekken in plaats van onze overheid, maar prijzenswaardig dat zij dit doen. Ik hoop dat ze er mee doorgaan en ervoor zorgen dat het bedrijfsleven zich gaat realiseren dat men op deze manier niet kan en mag handelen. Die manier van handelen is ook de oorzaak van de huidige lage koers van Ahold, de oorzaak ligt niet bij de VEB zoals de heer Moberg suggereert. -Ad-