ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week ontstond in de weekgrafiek een patroon dat zodanig veel gelijkenis met een evening doji star vertoonde dat ik voor deze week van een daling uit meende te kunnen gaan, niets bleek echter minder waar. De index steeg dinsdag en woensdag zo sterk dat de index boven dit patroon uit kwam waardoor het patroon van zijn negatieve lading werd ontdaan.

  • De AEX liep daarbij met een hoogste koers van 401,77 bijna tot het 38,2% Fibonacci niveau op 403 op, dat is voldoende dichtbij om van het bereiken van dit niveau uit te kunnen gaan. Het gaat in een weekgrafiek immers niet om een puntje meer of minder, maar om de grote lijn. We moeten nu op basis van de Fibonacci theorie op onze tellen gaan passen, het zou namelijk kunnen dat de correctie -het herstel op de voorgaande daling 703-218- afgelopen is, de regels voor een lange termijn correctie zijn namelijk niet anders dan die voor een correctie in elke andere grafiek. Die regels zeggen dat een correctie theoretisch op het 38,2%, het 50% of het 61,8% beëindigd kan worden, als dat het geval is kan de voorgaande beweging -in dit geval een daling- worden voortgezet.

  • Zo'n vaart zal het voorlopig niet lopen, er is sprake van een stevige opwaartse trend bestaande uit hogere toppen en hogere bodems en op grond daarvan is een voortzetting tot boven het 38,2% zeker nog mogelijk. Daarnaast heb ik deze week het kanaal gg' in de grafiek getekend, ook dat kanaal staat zolang de koers binnen de lijnen gg' ligt garant voor een stijgende trend.

  • Allereerst moeten we ons de vraag stellen wat de index op de korte termijn gaat doen. Deze week is wederom een candle gevormd die op een daling wijst, het is namelijk een inverted hammer. Deze candle kan een top aangeven, maar ik moet daar gezien het feit dat we een soortgelijke candle van enkele weken geleden negeerden het voorbehoud bij maken dat de candle volgende week middels een rode candle bevestigd dient te worden.

  • Zou er een inderdaad een daling volgen dan vormt de voormalige neklijn B van het grote hoofd- en schouders patroon die we in juli braken rond 380 een geduchte steun, maar onder die lijn zou ook lijn g nog kunnen zorgen voor handhaving van de stijgende trend.

  • Onder de grafiek ziet u het MACD histogram dat ik weer in de plaats heb gezet van de indicator met de afkorting RSI die ik vorige week vrijdag plaatste. Net als we vorige week zagen hebben we te maken met een indicator die een daling voorspelt doordat de laatste top onder de rode stippellijn door de voorgaande top terecht is gekomen. De beurs heeft zich daar tot dusverre nog niet veel van aangetrokken, maar wat niet is kan nog komen.

  • De daggrafiek is door de bewegingen van de laatste dagen uiterst interessant geworden. De bearish harami die gisteren een daling aankondigde is vandaag middels een rode candle bevestigd en dat zou alsnog de start van een daling in kunnen houden.

  • Verder hebben we in deze grafiek al maanden divergentie tussen index en MACD histogram, kijkt u maar naar de steeds lagere toppen van de indicator die normaal gesproken als een voorwaarschuwing van een daling functioneren. Dit mechanisme laat ons de laatste tijd in de steek, de daling blijft uit. De divergentie blijft echter gehandhaafd, er breekt dan een moment aan dat het toch van een daling moet komen.

  • Het interessante nu is dat de beweging van de laatste dagen gezien kan worden als een test van de eerdere uitbraak uit kanaal vv'. Een test is een beweging die vaak volgt op een uitbraak, de koers gaat dan terug naar de doorbroken lijn en test deze als het ware uit. Meestal gaat zo'n lijn dan als weerstand dienen waarna de daling wordt voortgezet. Eerder deze week ben ik door de stijging boven lijn v wat van mijn apropos gebracht, ik dacht daardoor namelijk dat de uitbraak een valse uitbraak was geworden en de test dus had geleid tot het terugdraaien van de uitbraak. Met de candles van de afgelopen twee dagen erbij vormt zich een ander beeld, de index is namelijk niet boven lijn v gebleven en de test is afgerond met als resultaat dat de daling nu alsnog zou moeten worden voortgezet.

  • Ik ben me daarbij bewust van het risico dat ik met deze stelling neem. De twee lange candles van dinsdag en woensdag laten zien dat er in de markt sterke partijen zijn die een stijging nastreven en die wens zullen zij door twee dagen dalen echt niet kwijt zijn geraakt. Ik zou dus voordat ik van een neerwaarts vervolg uit ga een bevestiging willen zien in de vorm van een daling onder de stippellijn op 390,7. De vorming van een lagere bodem zou namelijk overtuigend genoeg zijn.

  • In de Bollinger Bands  is een daling nog allerminst zeker, de index staat namelijk nog boven de middellijn. Geeft die middellijn volgende week rond 396 steun dan kan de index op grond daarvan een nieuwe beweging naar boven gaan maken.

  • Het ziet er ondertussen nog steeds naar uit dat er binnenkort een grote beweging gaat volgen, de lijnen blijven immers dicht bij elkaar liggen. Gezien het feit dat we bij de middellijn liggen is niet te zeggen in welke richting die beweging zich zal ontwikkelen. Zien we echter een flinke beweging naar boven of naar beneden waarbij de banden van elkaar weg buigen dat weten we volgende week dat we met een stevige koersstijging of koersdaling te maken hebben die snel zal verlopen, vergelijk het qua snelheid maar met de beweging die we in april zagen. Ik vermoed wel dat daar een katalysator voor nodig zal zijn, een bericht dat de beweging veroorzaakt of versterkt.

  • Vervolgens komen we bij onze gang langs de grafieken met een steeds korter tijdsvenster bij de uurgrafiek terecht. Het eerste gegeven van vandaag is dat we het gap tussen de zwarte stippellijnen op 395,9 en 396,7 gesloten hebben, daar hoeven we dus geen rekening meer mee te houden.

  • Er bleef tot het eind van de handel twijfel omtrent de voortgang, de index bleef hangen tussen de grenzen van het gap. Dit patroon heet een rechthoek en valt onder de consolidatie patronen die vaak tot een daling leiden. We zullen het weten indien de koers maandag onder 395,9 komt, overigens dezelfde waarde als de middellijn van de Bollinger Bands.

  • Belangrijk is de magenta stippellijn waar we vanmiddag omheen draaiden, dat is namelijk het 50% Fibonacci niveau van de stijging 390,7 - 401,77. Zou de index hier of op het 61,8% op 395 een bodem vormen dan zouden we vanuit de Fibonacci theorie beredeneerd dus een voortzetting van de stijging kunnen gaan zien. Komen we echter onder 395 dan ligt een daling naar 390,7 voor de hand, daar ligt de stippellijn waar ik het bij de daggrafiek over had.

  • Maandag liggen de zaken in eerste instantie duidelijk, we moeten de grenzen van de consolidatie van vanmiddag in de gaten houden. Komt de index daarboven dan gaan we proberen de stijgende trend voort te zetten, komen we eronder dan hangt het vervolg af van het antwoord op de vraag wat we bij 395 doen.

Resumerend: 

Mijn verwachting dat de index deze week zou gaan dalen bleek deze week verkeerd, de index steeg met kracht verder en bereikte vrijwel het 38,2% Fibonacci niveau in de weekgrafiek. Aangezien dit niveau in de Fibonacci theorie een van de niveaus is waar een correctie kan eindigen is het raadzaam de koersontwikkeling de komende maanden goed te gaan volgen. Voor dit moment hebben we in de weekgrafiek echter nog te maken met een stijgende trend in de vorm van een stijgend kanaal en veel steun op 380, de opwaartse lange termijn tendens zal niet zomaar verdwijnen. Voor de komende weken echter is een daling naar 380 en/of de onderkant van het kanaal mogelijk, ik trek die conclusie uit de nieuwe inverted hammer die deze week gevormd is, uit divergentie in week- en daggrafiek en uit het feit dat de index in de daggrafiek bij de test van kanaal vv' niet in dat kanaal wist te blijven. Door ervaring wijs geworden wil ik nog niet bij voorbaat van die daling uit gaan, daarvoor is eerst meer bewijs nodig in de vorm van een daling onder de laatste steun in de daggrafiek op 390,7. Om daar te komen moeten we allereerst onder 395 zakken, daar ligt namelijk in de  uurgrafiek het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 390,7 - 401,77. Zolang we boven 395 zijn kan ik gezien de krachtige stijgingen die we eerder deze week zagen nog niet van een daling uit gaan, uit die stijgingen namelijk blijkt dat er sterke partijen zijn die de index graag hoger willen zien. Maandag kijk ik bij opening eerst naar de grenzen 395,9 en 396,7. Komen we boven die zone dan gaan we wederom naar boven en ga ik afwachten hoever ons dat gaat brengen, maar onder dat gebied gaan we naar 395 alwaar ik dan met meer dan gewone interesse zal gaan kijken of we er steun vinden. Vinden we dat niet dan kunnen we naar 390,7 om daar te kijken hoe sterk de wil van de markt om te stijgen nog is.

En dan nog dit.... 

Op 8 augustus toonde ik u de daggrafiek van de olieprijs, om precies te zijn van het september contract 'light crude'. In die grafiek zag u dat de stijging zich boven de weerstand rond $62 had voortgezet en dat gezien het klassieke stijgingspatroon van de weekgrafiek de kans op een voortzetting van de stijging ondanks de mogelijke vorming van een stijgende wig groot was. Die stijging hebben we de laatste dagen gezien, daarom vandaag een update van de weekgrafiek die ik om 17.25u vanavond maakte.

U ziet dat de stijgende trend zonder mankeren wordt voortgezet. Hoewel beurzen regelmatig naar boven gaan op basis van dalingen van de olieprijs loopt diezelfde olieprijs per saldo alleen maar op. Het gaat om een lange termijn patroon dat bestaat uit elkaar opvolgende hogere bodems en hogere toppen waaruit zonder enige twijfel te destilleren is dat er vooralsnog geen enkele reden is om aan te nemen dat deze trend snel zal gaan eindigen.

Er zou door de lijnen die ik onder en boven de koersbewegingen heb getrokken wel een trendkanaal kunnen ontstaan dat de opwaartse beweging binnenkort wat gaat temperen, het gaat om het kanaal aa'. De bovenste lijn van dat kanaal loopt ongeveer rond $68 en voor de korte termijn kan die lijn de stijging belemmeren. De prijs zou dan zelfs weer terug kunnen vallen naar de onderkant van het kanaal aa'. Zo'n beweging zou ongetwijfeld weer een enthousiaste stijging van de aandelenbeurzen te zien geven, bij iedere daling van de olieprijs denkt men daar het ergste namelijk gehad te hebben. Niets is minder waar, dat weet u als u naar deze onwrikbare lange termijn trend kijkt, iedere beweging naar boven brengt ons weer op een hoger niveau. Theoretisch zou er ten opzichte van het kanaal aa' zelfs nog wel eens een versnelling van de stijging op kunnen treden, ter illustratie heb ik de lijn b in de grafiek geplaatst. Rond $62 ligt immers veel steun en daar zou een eventuele daling goed opgevangen kunnen worden. 

Het is goed u als belegger bewust te zijn van deze ontwikkeling en van daaraan verbonden gevolgen als stijgende energie en benzine prijzen, hetgeen zich kan vertalen in inflatie. Bedrijven en consumenten komen in toenemende mate voor hogere prijzen te staan die het gevolg zijn van deze alsmaar stijgende olieprijs, maar dat heeft zich nog niet vertaald in druk op de aandelenmarkten. U mag van mij weten dat ik daar niets, maar dan ook helemaal niets van begrijp. Ik vrees dat als dit eenmaal tot de beurs door gaat dringen het veel te laat zal zijn voor een gezonde geleidelijke daling die grote beleggers op dit moment met onder meer uw geld tegenhouden. -Ad-

Naar boven