ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Weer is er vandaag een candle aan het rijtje van de laatste tijd toegevoegd, er lijkt geen einde te komen aan de zijwaartse beweging waarin we ons inmiddels sinds 5 juli bevinden. De beurs weet geen richting te kiezen, het wachten is op het moment waarop de beurs wél een beslissing weet te nemen en onder of boven deze reeks candles terecht komt. Pas dan is er meer te zeggen over de voortgang. 

  • De huidige situatie is dat er rond het 50% Fibonacci niveau van de voorgaande daling een top is gezet. Daar dat een niveau is waar de beweging theoretisch kan eindigen en er bovendien tussen 432,9 en 436 een nog niet gesloten gap staat waarvoor een daling naar 432,9 nodig is om dat alsnog te sluiten mogen we een daling niet uitsluiten.

  • Tegelijkertijd hebben we doordat we terug boven lijn t zijn gekomen de eerdere daling onder deze lijn en het negatieve signaal dat hiervan uitging teniet gedaan, hetgeen een stijging het meest waarschijnlijk maakt.

  • Tot enkele dagen geleden kon ik daar nog aan toevoegen dat de Bollinger Bands een mooie stijgende trend vertoonden, alle lijnen van deze indicator stegen immers. Dat is door de zijwaartse beweging nu echter niet meer het geval, waardoor me aangaande deze indicator enige twijfel besluipt. Deze wijst niet zonder meer naar boven. De index is natuurlijk nog wel in een opwaartse trend doordat de graadmeter zich in het bovenste deel van de banden bevindt, dat blijft zo zolang de AEX boven de middellijn noteert.

  • In eerste instantie opende de beurs vandaag door een stijging in de VS sterk en kwam bijna bij de bovenkant van het u inmiddels wel bekend in de oren klinkend gebied 438 - 443,1 waarin we ons al dagen bevinden. Er ontstond echter een dalend kanaal, waarna het zelfs van een neerwaartse uitbraak uit dat kanaal kwam. Er resteerde aan het eind nog een winst van 0,4%, maar sterk is deze beweging technisch niet. Een daling naar beneden uit een al dalend kanaal betekent over het algemeen niet veel goeds.

  • Ik wil daaraan echter omdat we midden in het gebied 438 - 443,1 staan geen verdere conclusie aangaande de te verwachten richting verbinden. De beurs is uiterst wispelturig en ik laat me pas over de richting uit zodra we door een van beide grenzen van het gebied gebroken zijn.

  • We hebben gisteren enige tijd rond 440 steun gevonden, morgen zou er hier net als vanmiddag aan het eind van de middag koopbereidheid kunnen zijn. Pas als de index echter doet wat vandaag niet lukte en door lijn i' breekt wordt de ondertoon die door de daling onder kanaal ii' negatief is geworden weer positiever.

  • Waar de grote beleggers in meerderheid staan blijkt net als gisteren uit de laatste candle, de candle van de slotveiling die na 17.30u op grond van de tussen 17.25u en 17.30u door professionele beleggers ingevoerde orders tot stand komt. Net als gisteren kreeg de index ook vandaag in deze veiling een zetje naar boven, men gaat voor een stijging.

Resumerend:

We kenden vandaag onder invloed van de Amerikaanse beurzen een sterke start, maar beleggers kregen toen we de bovenkant van het gebied 438 - 443,1 naderden koudwatervrees. De graadmeter bereikte deze waarde niet en er ontstond een dalend kanaal, een kanaal waar we aan het eind van de handel zelfs naar beneden uitbraken. Dit is vanzelfsprekend een minpunt, maar ik durf er gezien de steun die er rond 440 ligt geen eed op te leggen dat het ook tot een verdere voortzetting naar beneden zal leiden, dat zal weer van de koersontwikkelingen in de VS afhangen. Afgaand op de beweging in de slotveiling verwachten grote spelers morgen weer een stijging, maar ik wil me daar we ons midden in het gebied 438 - 443,1 bevinden nog steeds niet uitlaten over de richting die we gaan nemen. Er zijn zowel argumenten voor een daling als voor een stijging te vinden, de beurs moet de keuze zo langzamerhand maar eens maken.

En dan nog dit...

De koersontwikkeling in Amsterdam lijkt sterk op die van de Duitse DAX index, kijkt u maar met me mee naar de daggrafiek van de index van onze oosterburen.

  • De DAX heeft net als de AEX een top rond het 50% Fibonacci niveau van de eerdere daling gemaakt en beweegt sindsdien in grote lijnen zijwaarts. Een verschil met de AEX is dat de Duitse beursgraadmeter gisteren steun heeft gevonden op de teruggebroken lijn b, terwijl wij ons nog een stukje boven de met lijn b vergelijkbare lijn t bevinden.
  • Een tweede verschil is dat het gap dat op 30 juni ontstond gisteren vrijwel gesloten is, daar hoeft de index dus niet noodzakelijkerwijs naartoe terug.
  • Beide indices hebben gemeen dat het afwachten is welke richting ze kiezen. Komt de DAX onder lijn b dan breekt de stijgende lijn onder de candles van juni, hetgeen negatief is en de kans dat we net boven 5700 met een blijvende top te maken hebben doet toenemen. Blijft de index echter boven lijn b en volgt een stijging boven de genoemde top dan wordt het 61,8% niveau net onder 5820 het eerstvolgende doel. -Ad Nooten-

Naar boven