ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag is na de engulfing bullish line (klik voor uitleg van dit begrip) van afgelopen vrijdag een onverwachte candle. Het leek er vrijdag namelijk op dat de markt het voornemen had een bodem te maken rond dit niveau, maar dat plan is onder meer door een afwaardering van de gehele chipsector door Merrill Lynch op losse schroeven komen te staan. De bulls onder u zullen de analisten van dit effectenhuis wel kunnen lynchen . Waar het dan ook door veroorzaakt is, we zagen vandaag een omslag. Het is opeens niet zeker meer dat we op dit punt een bodem kunnen gaan maken en dat zal zo kort voor de expiratie -aan het eind van deze week- voor sommige professionele handelaren een ontwikkeling zijn die ze niet graag zien. De engulfing bearish line heeft zijn waarde verloren en we moeten op zoek naar nieuwe aanwijzingen.

  • De vlag in deze grafiek is zo'n aanwijzing. Hij wordt gevormd door de laatste drie candles. Een vlag is over het algemeen een voortzettingspatroon en het zou daarom het meest logisch zijn als de index verder zou gaan dalen. Aan de vlag ging een daling van ongeveer 15 punten vooraf, als we naar beneden uit de vlag zouden breken zou dat vanaf het uitbraakpunt ook een mogelijke daling van 15 punten inhouden. We noteren rond 335 en dat zou inhouden dat we in dat geval een koersdoel van 320 krijgen. Ik zeg dit onder voorbehoud, we zien in deze grafiek nog geen duidelijke neerwaartse uitbraak.

  • Analyseer ik beweging aan de hand van de slotkoersen in de lijngrafiek dan valt me op dat het er hier iets negatiever uitziet doordat de index ten opzichte van de voorgaande beursdagen is gedaald. Het slot van vandaag is een lager slot dan de slotkoersen van de vorige week. 

  • Zoals ik eerder schreef bevindt de index zich in de dalende driehoek cd en lijkt daarin door deze beweging verder in de richting van de lijn d te bewegen. Een dalende driehoek is negatief, het leidt in de meeste gevallen tot een daling onder de onderste horizontale lijn.

  • Negatief is ook het gegeven dat we bij de pullback vanaf 332 zijn blijven steken rond het 23,6% Fibonacci niveau. Dit niveau speelt niet vaak een rol van betekenis, meestal is het 38,2% niveau bij een pullback het eerste serieuze potentiële keerpunt. Daar waar het wel een rol speelt zegt het in feite dat de voorgaande beweging een krachtige beweging was, zo krachtig dat de markt maar weinig vertrouwen in een positief vervolg had en slechts beperkt wist op te veren. Je kunt er de conclusie uit trekken dat de kans op een daling groot is. Ik raad u wel aan er rekening mee te houden dat we deze week resultaten van diverse bedrijven gaan zien, dit kan de beurs beweeglijk maken en het technisch beeld van het ene op het andere moment veranderen. Zonder te grote externe positieve invloeden is een daling op grond van het bovenstaande echter het meest waarschijnlijk.

  • De opwaartse uitbraak uit de driehoek hh' zorgde vrijdag nog voor een koopsignaal, al vertelde ik u vrijdagavond dat ik het gevoel had dat de overtuiging ontbrak. Dat is vandaag bevestigd doordat de index onder de driehoek is gekomen en zo de opwaartse uitbraak van vrijdag tot een valse uitbraak heeft gemaakt. Na een valse uitbraak volgt over het algemeen een beweging tegen de richting van die uitbraak in.

  • Die daling kunnen we volgen aan de hand van de dalende lijn p die vandaag is ontstaan die voor de korte termijn als weerstandslijn dienst doet.

Resumerend:   Ik kon afgelopen vrijdag al geen overtuiging bespeuren in de beweging waarmee we naar boven uit de driehoek braken, maar daar bleef het vandaag niet bij. Het bleek de voorbode voor verdere verzwakking, uitmondend in het ontstaan van een valse uitbraak in de uurgrafiek en een vlag in de daggrafiek. Deze vlag, in feite ontstaan uit de driehoek die we vrijdag zagen, wijst op de kans dat we verder gaan dalen. Bij die daling vormt lijn d in de lijngrafiek op deze pagina het eerste doel, maar het op grond van de vlag te berekenen koersdoel ligt op 320. De expiratie aan het eind van deze week kan op deze manier een spannende gebeurtenis gaan worden aangezien het maar de vraag is of de optiehandel de index naar zijn hand zal weten te zetten. Dat kan nog interessant worden. Alles wijst op een daling, maar we moeten wel scherp op blijven letten. Een meevallend resultaat van een groot bedrijf kan het sentiment zo weer doen omslaan, we zagen dat vrijdag aan de reactie op de cijfers van GE. Uitgaan van een daling, maar in het achterhoofd voor alle zekerheid rekening houden met een herstel, dat is mijn conclusie van vandaag.

En dan nog dit....  Gedurende mijn vakantie in Italië las ik ergens de volgende zin: "A un certo punto tutti noi portiamo quello che non potremmo portare" wat vrij vertaald zoveel betekent als "op een gegeven moment neemt ieder van ons een keer teveel op de schouders". Ik heb de zin opgeschreven en bewaard omdat hij ook op beleggen en de beurs van toepassing kan zijn. U kent vast de verhalen over succesvolle beleggers die steeds grotere risico's nemen tot zij op een gegeven moment teveel risico nemen en over de kop gaan. Zij verliezen in korte tijd waar ze lange tijd zo hard voor gewerkt hebben. Het is een vorm van zelfoverschatting, als alles een tijd goed gaat zijn we geneigd de zaken positiever te zien dan ze zijn en letten we meer op de kansen dan de risico's. Handelen op de beurs doe je met beleid, steeds met een deel van je geld, steeds met een gunstige verhouding tussen het risico dat je aangaat en het rendement dat je ermee kunt behalen. Het is tegenwoordig een stuk moeilijker om geld te verdienen op de beurs, het risico is op verliesgevende transacties is groot. Er zullen echter nog steeds beleggers zijn die met een aantal goede trades achter elkaar geld maken. Juist dan ligt  het gevaar op de loer dat je met één enkele transactie al het verdiende geld weer kwijt raakt. Laat het u niet gebeuren, weet wat uw schouders kunnen dragen en draag niet meer dan dat. -Ad-

 

Naar boven