ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Net als vorige week begin ik met de maandgrafiek, ook dit keer spreek ik over de voorlopige maandgrafiek vanwege het feit dat de maand maart nog niet afgelopen is en de laatste candle dus nog van vorm verandert. De reden dat ik hem desondanks gebruik is dat we de neklijn van het grote hoofd- en schouders patroon in deze grafiek bereikt hebben en ik deze maand wil volgen of we die lijn al dan niet breken. Heeft u de analyse van maandag 28 februari gelezen, die overigens via de link historie bovenin dit scherm nog steeds beschikbaar is, dan weet u waarom de vraag of we de neklijn breken belangrijk is. Het patroon 'voorspelt' voor de komende jaren namelijk een forse daling naar de stippellijn onder in de grafiek. Als de index echter boven de neklijn zou weten te komen zou het patroon zijn waarde verliezen waardoor we ook niet meer tegen het vreselijke lage koersdoel aan zouden kijken.

  • We zijn er echter nog niet in geslaagd deze neklijn B te passeren, hij fungeert zoals te verwachten was als een zware weerstand. Om te bepalen hoe groot de kans is dat we deze weerstand zullen weten te passeren wil ik u meenemen naar de weekgrafiek waarin, zoals de naam al zegt, iedere candle een week vertegenwoordigt.

  • In die weekgrafiek ziet u dat we de afgelopen week zelfs even boven de neklijn B zijn geweest, maar ons daar niet wisten te handhaven en onder de candle van de vorige week sloten. Hierdoor is een candle met de naam engulfing bearish line ontstaan, een toppatroon uit de candle techniek. Dit is slecht nieuws, want het betekent dat de kans op een daling aanwezig is. Door zo'n daling zouden we de kans op een doorbraak van de neklijn kunnen verliezen.

  • Gelukkig hebben de lijn y nog die deze daling op zou kunnen vangen, maar daar kunnen we niet zeker van zijn. De neklijn is immers van essentieel belang en van grotere invloed dan de naar verhouding korte lijn y. We moeten het koersgedrag bij die lijn y vanwege het risico op een voortzetting van de deze week begonnen daling de komende tijd dan ook goed volgen, iets dat we ook met behulp van de daggrafiek kunnen doen.

  • In die daggrafiek, waarin iedere candle een dag weergeeft, heb ik namelijk al eerder die lijn y overgenomen. U ziet dat de AEX index onderweg is naar de lijn, maandag ligt die rond 368,7 en daar ligt dus in potentie steun. 

  • Hier doet zich een dilemma voor. U ziet in deze grafiek een proces waarin iedere stijging geleid heeft tot de vorming van een top boven de voorgaande top en iedere daarop volgende daling tot staan werd gebracht boven het voorafgaande laagste punt. Het is een prachtige stijgende trend en de technische analyse zegt ons dat we er het beste aan doen tot het moment dat de trend daadwerkelijk gebroken is uit te gaan van de voortzetting van de beweging. Daar staat een toppatroon in de weekgrafiek tegenover, een toppatroon dat ook nog eens tegen een cruciale weerstand aan ligt. U begrijpt dat ik met meer dan gewone belangstelling ga kijken wat er gebeurt als we bij lijn y en de laatste bodem op 368,7 aankomen. Weten we boven beide punten te blijven dan kan het van een volgende poging komen om de neklijn te breken, komen we in tegenstelling daarmee evenwel onder 368,7 dan eindigt het proces van hogere bodems en trekt het toppatroon in de weekgrafiek aan het langste eind.

  • Iets boven lijn y, maar er niet ver vandaan, ligt een steunniveau dat ik aan de hand van de Bollinger Bands kan bepalen. De index is door de middellijn gedaald en dat betekent in theorie dat een beweging naar de onderste band het meest waarschijnlijk is. Die onderste band ligt maandag rond 369,6. U moet dat niet erg precies nemen hoor, de koers kan wel iets buiten zo'n band terecht komen en een daling naar lijn y zou dus volgende week wel mogelijk zijn zonder de theorie van de Bollinger Bands geweld aan te doen. Ook deze grafiek vertelt ons dus maandag een daling te verwachten, tijd om verder te graven naar informatie en dat doen we in de uurgrafiek.

  • Iedere candle bestaat uit een uur koersverloop waardoor we meer detail krijgen en zaken zichtbaar worden die in de voorgaande grafieken niet zo duidelijk waren. Zo zien we de opening tussen de candles van 9 en 10 maart, een zogenaamd gap. Technische 'wetten' willen dat gaps meestal gesloten worden, een uitdrukking waarmee wordt bedoeld dat de koers terugkeert in het overgeslagen gebied. Deze wetten zijn tegenwoordig niet altijd meer van kracht, er werd tijdens de stijging vanaf oktober vorig jaar namelijk een paar keer mee gespot. Zou de beurs het gap echter willen sluiten dan moet daarvoor een stijging tot stand gebracht worden. We moeten de mogelijkheid daartoe in ieder geval in ons achterhoofd houden, er bestaat een kans dat we naar boven gaan.

  • Tegelijkertijd moeten we nochtans rekening houden met een gap dat op 25 februari is ontstaan en sindsdien nog niet gesloten is. Het gegeven dat we aan het eind van de handel onder de bovenzijde van het gap terecht zijn gekomen duidt erop dat de kans op een daling naar 371,1 momenteel het grootst is. We zouden dan het grootste deel van de stijging 368,7-380 teniet hebben gedaan waardoor een voortzetting naar 368,7 logisch zou zijn. Hier ligt ook de lijn y in de daggrafiek. 

  • In eerste instantie draait alles maandag aanstaande voor de korte termijn dus om de twee gaps in deze grafiek, we gaan die tot slot van deze analyse in de 15min grafiek bestuderen. Doordat iedere candle een kwartier koersverloop weergeeft zien we daar nog meer detail.

  • De daling in het gap 371,1-372,4 is maar miniem en nog niet erg overtuigend. De markt zou maandag dus nog altijd kunnen kiezen voor een stijging om eerst het gap tussen 374,4 en 375,6 te sluiten. Doen we dit namelijk niet dan moeten we als we maandag verder dalen onthouden dat er een kans bestaat dat we nog in de zone 374,4-375,6 terug keren om het gap alsnog te sluiten. 

  • Aangezien we in de voorgaande grafieken tot de vaststelling kwamen dat een voortgang naar lijn y in de daggrafiek het meest voor de hand liggend is acht ik de kans op een daling het grootst. Dat moet dan maandag resulteren in een daling onder 372 waar het laagste punt van vandaag lag.

  • Zouden we boven het slot van vandaag openen dan veronderstel ik dat we naar 374,4 gaan om daar dan opnieuw te proberen wat vandaag niet lukte, het gap te sluiten.

  • De mislukte poging van vandaag is natuurlijk bepaald geen teken van kracht, de groep kopers was of niet voldoende groot of niet voldoende sterk om de weerstand van de onderkant van het gap te overwinnen. Hoe dan ook, er spreekt geen vertrouwen uit.

Resumerend:  

De stijgende trend is deze week ter hoogte van de neklijn van het hoofd- en schouders patroon in de maandgrafiek gestopt. Daarbij heeft zich in de weekgrafiek een toppatroon met de naam engulfing bearish line gevormd, dat toppatroon geeft aan dat ons een daling van de beurs te wachten staat. De trend in de daggrafiek is echter nog naar boven gericht, we hebben namelijk een proces van hogere toppen en hogere bodems en zijn boven de stijgende steunlijn y. Uit de Bollinger Bands kunnen we wel de conclusie trekken dat we maandag verder naar lijn y gaan dalen en dat lijkt ook in de daggrafiek de meest logische ontwikkeling. Als we bij die lijn aankomen die maandag op 368,7 ligt komt het erop aan weer op te veren, anders komt de huidige stijgende trend in gevaar. Zouden we verder afglijden dan blijven we onder de genoemde neklijn, met alle negatieve implicaties van dien. Er bestaat evenwel nog een kans dat we naar boven gaan om het gap dat gisteren tussen 374,4 en 375,6 werd gevormd te sluiten, in de 15min grafiek zagen we dat dat maandag zelfs nog meteen zou kunnen gebeuren. Maandagochtend kijk ik daarom bij de opening direct of we onder of boven het slot van vandaag staan. Is het erboven dan moet lijn y wachten en gaan we mogelijk doen wat vandaag niet lukte, namelijk een stijging boven 374,4 tot stand brengen. Het meest waarschijnlijk is gezien het bovenstaande en het ontbrekende vertrouwen op de beurs echter een opening onder de slotkoers van vandaag waardoor we naar 368,7 gaan. Daar aangekomen zullen de kopers dan met de billen bloot moeten om de stijgende trend te redden.

En dan nog dit.... 

Deze week heb ik veel over de Bollinger Bands gesproken, een voor velen van u nieuwe indicator. Laat ik aan het slot van de week voor wat deze theorie betreft de puntjes op de i zetten en er nog eenmaal over uitwijden. Bollinger Bands vormen natuurlijke extremen in de ontwikkeling van een trend. Als banden worden geraakt kaatst de koers vaak terug tot dat er voldoende kracht is opgebouwd om de koers als het ware uit de weg te duwen. Net onder de bovenste band of net boven de onderste band kan zich zo congestie ontwikkelen tot het moment waarop de band van de koers weg buigt. Dit geeft aan dat de weerstand c.q. steun het gaat begeven en er zich een trend kan gaan ontwikkelen waarin de candles als het ware aan de Bollinger Band blijven kleven. Of dit al dan niet gebeurt hangt natuurlijk ook af van de steun- en weerstandsniveaus die met andere methoden worden bepaald. Vaak versmalt een band zich geleidelijk, waarbij de koers vlak bij de middellijn blijft liggen. Verwacht in dat geval een scherpe uitbraak, handelt u vervolgens in de richting van deze uitbraak leg dan uw stoploss op de buitenkant van het congestie gebied. Springt de koers met een candle meer dan 50% boven de bovenste band reken dan op een daling waarmee de index snel weer terug komt onder de band, ga bij een soortgelijke scherpe beweging door de onderste band uit van een daaropvolgende stijging. Hiermee wil ik deze theorie besluiten. -Ad-

 

Naar boven