ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De on-neck line die gisteren al aangaf dat we een daling konden verwachten is vandaag gevolgd door een flinke daling van maar liefst 2,95%. De heftige beweging begon met een gap, ten opzichte van het slot van gisteren opende de index meteen 1,2% lager. Dit gap is nog niet gesloten en dat betekent dat we in de analyse ruimte open moeten laten voor de mogelijkheid dat de index dit gap later alsnog gaat sluiten.

  • De index is onder de lijn m gekomen, dit is de onderkant van het kanaal waarin de index sinds oktober vorig jaar geleidelijk steeg. Het breken van een trendlijn is uiteraard negatief, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd van de doorbraak. We zijn slechts licht onder de lijn m gesloten en dat houdt in dat we met een geringe stijging morgen weer in het kanaal terug zouden kunnen komen.

  • Negatief is ook dat de index onder het EMA50, het 50daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde, is gekomen en dat die lijn nu naar beneden lijkt te zijn gedraaid. Koersen bewegen zich om zo'n gemiddelde heen en weer, als dat daalt dan betekent dat ook dat de koersen dalen. De EMA50 geeft een goede maar globale indicatie voor de koersbeweging in de komende maanden.

  • Het is op grond van de daggrafiek nog niet zeker of we gaan dalen, we gaan naar de uurgrafiek.

  • In die uurgrafiek was het vandaag moeilijk om de lijnen te tekenen, we lieten de steunlijn a die gisteren nog zo prominent in de grafiek aanwezig was ruim boven ons. Ik heb de lijn d' getekend, maar eerlijk gezegd hecht ik niet veel waarde aan die lijn. Een dalingsgolf zoals die van vandaag zou ons vlot onder die lijn brengen. De punten waardoor die lijn getrokken is liggen voor mijn gevoel te ver uit elkaar.

  • Er is wat divergentie in de grafiek waardoor een herstel mogelijk is. Het laatste staafje in het MACD histogram onder de grafiek is aanzienlijk minder lang dan zijn voorgangers en dat is een signaal dat we in gedachten moeten houden. Het is niet verstandig om erop te handelen, dat zagen we vanochtend. De divergentie van gisteren kon de daling van vandaag niet voorkomen. Het is verstandig te wachten op bevestiging.

  • Er is vandaag een vlag gevormd, maar die kunnen we beter in de 15min grafiek bestuderen.

  • De vlag zz' waaruit de index aan het eind van de dag naar beneden is gebroken geeft een vervolg van de daling aan. 
    Aan de vlag ging een daling van 9 punten vooraf en dat zou betekenen dat de index vanaf het uitbraakpunt eveneens 9 punten zou kunnen gaan dalen. Dat zou ons naar 337 brengen. Ik heb op deze plaats al eens vaker gezegd dat patronen in de 15min grafiek van waarde zijn op de dag zelf, maar niet altijd een even goed voorspeller voor de volgende dag. Er gebeurt immers nog van alles waardoor het beeld geheel kan veranderen, terwijl patronen in de 15min grafiek eigenlijk bedoeld zijn voor bewegingen op de korte termijn.

  • Een tweede reden om vanuit deze grafiek rekening te houden met een daling is dat de index vanaf het laagste punt van de dag een 38,2% Fibonacci pullback heeft gemaakt en daarna de daling heeft vervolgd. Dit duidt erop dat de index zich opmaakte om morgen de daling te vervolgen.

  • Vanwege het nog niet gesloten gap dat in deze grafiek heel goed zichtbaar is tussen 350,5 en de blauwe stippellijn op 353 is een verder herstel echter mogelijk. Daarom heb ik de Fibonacci lijnen laten staan, we kunnen hiermee de eventuele opwaartse beweging volgen. De index zal boven het 61,8% niveau op 350,5 moeten zien te komen, een zware taak aangezien ook de dalende lijn x nadert. Deze lijn is dezelfde als lijn d in de uurgrafiek.

  • We zijn zoals we zagen net onder de lijn m in de daggrafiek gesloten. Ik heb het niveau van deze lijn zowel voor vandaag als voor morgen met een rode stippellijn aangegeven in de grafiek. Komt de index boven 346 dan wordt de minieme uitbraak van vandaag teruggedraaid.

Resumerend: We kenden vandaag een flinke daling van 2,95%. Die daling toont dat er bepaald geen groot vertrouwen in de aandelenbeurzen is, die daling kwam er omdat men zich realiseert dat de markt te ver voor de muziek uit is gelopen. Er is nog geen enkel teken van economisch herstel in Europa te zien en de markt weet dat. Het is blind opportunisme dat de beurzen steeds maar verder omhoog bracht, men stapte met andere woorden in omdat de koersen voortdurend stegen en niet vanwege andere redenen. Negatieve omgevingsfactoren werden genegeerd en de kleinste positieve zaken bewust opgeblazen. Hoe langer men dit volhoudt hoe heftiger op een gegeven moment de bewegingen zullen worden. Toevallig ben ik vandaag wat laat met het maken van de analyse (19.15u) en dat geeft me ten opzichte van andere dagen het voordeel dat ik al zijdelings naar de Amerikaanse beurzen kan kijken. Ik zie daar een herstel op dit moment en dat kan betekenen dat wij morgen een poging gaan wagen het openingsgap van vandaag te sluiten. Dat zou dat tevens betekenen dat wij in het kanaal mm" zouden blijven. Ik hoop dat u de candle van vandaag onthoudt, want als de aandelenbeurzen nog verder omhoog gedreven worden zult u naar mijn mening meer van dit soort candles gaan zien. Het zou voor de beurzen veel gezonder zijn als er een geleidelijke daling zou komen, maar ik heb daarover natuurlijk niets te zeggen. Breken we morgen niet definitief uit het kanaal mm" dan doen we dat binnenkort wel en als u denkt dat u vandaag een heftige beweging gezien hebt dan durf ik u wel te voorspellen dat de beweging dan pas echt heftig zal zijn. Dan is het zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen: "You ain't seen nothing yet."

En dan nog dit.... The bull market isn't over, dat was de titel van een artikel dat gisteren op CNNMoney verscheen. Het was de ultieme poging van een commentator om u in de aandelen te houden, de Dow is tenslotte maar 41% gestegen het afgelopen jaar (het staat er echt!). Werkelijk elke analist is bullish geworden de afgelopen tijd. U ziet dat bijvoorbeeld op de site van VTOReport aan de grafiek Market Sentiment waaruit blijkt dat van de Amerikaanse adviseurs bijna 60% bullish is en dat is extreem veel. Het sentiment van analisten stijgt mee met de beurskoersen, hoe hoger die komen hoe meer kans er is voor de opportunisten onder hen (de meerderheid) om ook de argwanende belegger in te laten stappen. Maar één ding moet u niet vergeten, zij worden betaald om u het geld uit de zak te kloppen. Zoveel mogelijk mensen moeten in de aandelen, maar klopt u vandaag bij ze aan dan zult u ze niet thuis vinden. U kunt het dan mooi zelf uitzoeken en alle beleggers die zich in de eerste maanden van het jaar hebben laten overtuigen dat het economisch herstel toch echt dit jaar in gaat zetten zitten met de gebakken peren. Dan heb je ook nog een site als Reuters. Die plaatsten afgelopen maandag een artikel met de titel Stocks fall on worries over stock prices, aandelen dalen vanwege zorgen om de aandelenprijzen. Wat een openbaring zeg, dat hadden we toch zelf niet kunnen bedenken !

Waar ik wel mijn petje voor afneem is de onderzoeksjournalistiek zoals NOVA en het Financieel Dagblad die in het geval Aegon hebben uitgevoerd. Zij hebben boven water gebracht dat Aegon volledig eigenaar is van de het verzekeringsbedrijf Meeùs, maar dat verzwegen heeft. Hoewel er hiermee dus wederom een geval van mogelijke fraude in het Nederlandse bedrijfsleven bloot is gelegd verdient het werk van beiden waardering. De pers hoort namelijk kritisch en onderzoekend te zijn, daar heeft het te lang aan gemankeerd. Kranten hebben te lijden onder het verlies van abonnees, ik ben ervan overtuigd dat dat met die houding van de kranten te maken heeft. Vervullen zij weer de rol die ze horen te vervullen dan komen die abonnees vanzelf wel weer terug. -Ad-