ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We kenden vandaag een daling van 1% en die kwam met name voor rekening van het gap waarmee we de dag openden. Gaps worden meestal gesloten, zo luidt de theorie, we zouden in dat opzicht morgen kunnen stijgen om het overgeslagen koersgebied alsnog te bezoeken. Tijdens de stijging vanaf oktober zijn er echter gaps open gebleven, de theorie gaat wellicht niet helemaal op of wellicht gaat er enige tijd overheen voor gaps gesloten worden. Ik kan er op dit moment in ieder geval niet op bouwen.

  • Grafisch gezien ligt het meer voor de hand dat we na deze daling naar de lijn y gaan, om van die lijn af de stijging weer te hervatten. Zolang we boven lijn y zijn moeten we tenslotte uitgaan van een voortzetting van de heersende trend en die is naar boven gericht, althans in deze grafiek.

  • Kijk ik naar de Bollinger Bands dan is die stijgende trend ineens niet zo zeker meer. De index is namelijk onder de middellijn gekomen die enkele maanden als steun heeft gediend en dat is negatief. Bij doorbraak van de middellijn wordt meestal de andere band opgezocht en die ligt morgen op 369 à 370. Dat valt ongeveer samen met de lijn y in de eerste grafiek.

  • Nu zult u misschien zeggen dat de koers in december ook onder de middellijn is geweest en er toch weer boven kwam en dat een daling naar de onderkant dus niet helemaal zeker is, u heeft dan gelijk. In het grootste deel van de gevallen gebeurt het wel, maar een enkele keer niet en we kunnen dus geen staat maken op een daling, al is die wel het meest waarschijnlijk.

  • De markt gaat in ieder geval gezien de laatste candle waarmee we de consolidatiezone van vandaag verlieten uit van een voortzetting naar beneden. De index is namelijk onder het 61,8% Fibonacci niveau op 373 gekomen en dan volgt meestal een beweging naar het 100% niveau.

  • Nu we onder 373 zijn is het ook aannemelijk dat we het gap dat op 25 februari ontstond en daarna open bleef alsnog gaan sluiten, ook dat pleit voor een vervolg van de daling.

  • Verder bevinden we ons in het dalend kanaal aa' en zolang we daaraan blijven voldoen ligt een verder afglijden eveneens voor de hand.

  • Ik heb het kanaal aa' overgenomen in de 15min grafiek opdat we morgen direct kunnen volgen of we er daadwerkelijk binnen blijven of niet. Weten we boven lijn a' te komen en vervolgens boven 374,3 dan weten we dat we het gap van vanmorgen toch nog gaan sluiten. De bovenkant van het gap op 375,7 vormt dan weerstand. Lukt het ons niet uit het kanaal te komen dan kunnen we niet anders dan uitgaan van het sluiten van het gap tussen 371,1 en 372,4 tijdens een beweging naar lijn a. Dat zou ons meteen bij lijn y in de daggrafiek en bij de onderste Bollinger Band in de tweede grafiek van deze pagina brengen.

Resumerend:  

De index heeft vandaag 1% ingeleverd en is in de daggrafiek op weg naar steunlijn y. Er zijn een paar theorieën die wat dat koersdoel betreft bij elkaar aansluiten. De onderste Bollinger Band ligt ongeveer op het niveau van lijn y, het passeren van het 61,8% niveau in de uurgrafiek houdt een voortgang naar het 100% punt op 368,7 in en een daling naar de onderkant van het kanaal aa' zou ons eveneens op dat niveau brengen. Technisch gesproken wijst de meerderheid van de argumenten dus op een voortzetting naar een waarde net onder 369. Onzekere factor is het vanmorgen ontstane gap. Dat gap gaat misschien nog gesloten worden, al zou het meer voor de hand liggen als we eerst dat tussen 371,1 en 372,4 zouden vullen om dan later aan dit gap toe te komen. Het zal natuurlijk voor een belangrijk deel van de Amerikaanse koersbewegingen afhangen wat we het eerst gaan doen, ook een onzekere factor, maar gezien het gewicht van de 'bewijzen' ga ik uit van een voortzetting naar 369. Breken we morgen naar boven door lijn a' dan is deze aanname fout en sluiten we eerst het gap van vanmorgen, waarna het vervolg afhangt van de beweging die volgt op het bereiken van de weerstand bij de bovenkant van dat gap op 375,7.

En dan nog dit.... 

U heeft nog een stukje uitleg betreffende de Bollinger Bands van me tegoed, namelijk het resterende stuk betreffende de beweging van de banden waar ik eergisteren over schreef. Dit is de theorie die ik hanteer wanneer de banden horizontaal gaan bewegen:

 

  • Verwacht als de bovenkant vlakker gaat bewegen bij een naderende -stijgende- koers een korte doorbraak van de band (piercing) gevolgd door een omkeer naar beneden. Die beweging naar beneden moet zich wel meteen voortzetten, gebeurt dit maar langzaam terwijl de banden zich op dat moment alsnog verwijden dan is toch nog een stijging te verwachten.

  • Ga als de onderkant bij de nadering van de dalende koers horizontaler gaat bewegen uit van een korte doorbraak door de band die wordt gevolgd door een draai naar boven. Die draai moet dan wel meteen leiden tot een vlotte stijging, komt die niet of maar langzaam tot stand en verwijden de banden zich op datzelfde moment verwacht dan alsnog een daling. -Ad-

Naar boven