ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vanwege het feit dat ik pas weer over enige weken een volgende analyse zal maken begin ik vandaag met de voorlopige weekgrafiek. Ik gebruik het woord 'voorlopige' vanwege het feit dat we nog één dag in de week te gaan hebben en de laatste candle dus nog van vorm zal veranderen. Ik wil daarom niet in gaan op de vorm van de candle, maar slechts de grote lijnen met u doornemen en wil daarbij enkele niveaus noemen waar u de komende weken mogelijk wat aan kan hebben.

  • We zijn onderweg naar de neklijn rond 380 van het hoofd- en schouders patroon (afgekort h&s) dat ik op 31 mei jongstleden besprak. Het h&s patroon blijft geldig zolang we onder de neklijn op 380 zijn en heeft het extreem lage koersdoel van 60 punten. Zou de index door 380 weten te breken dan vervalt dit patroon en daarmee ook dat lage lange termijn koersdoel. We zouden dan in eerste instantie naar het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 703-218 kunnen gaan dat in de grafiek met een lila stippellijn is aangegeven en op 403 ligt. De index nadert de neklijn nadat op 346 een hogere bodem is gevormd en is dus op de goede weg.

  • Zou de index de komende tijd ondanks deze stijging die ons zo dicht bij de neklijn heeft gebracht toch nog gaan dalen dan zou dat vanuit lange termijn perspectief een slechte zaak zijn, maar nog niet desastreus. De index zou dan immers altijd nog boven 346 een hogere bodem kunnen gaan vormen die als uitvalsbasis voor een volgende poging om 380 te breken zou kunnen dienen. Een daling onder 346 zou vanzelfsprekend wél een trieste ontwikkeling zijn.

  • In de daggrafiek telt allereerst de stijgende lijn q, die lijn heeft ons de afgelopen dagen beetje bij beetje verder naar boven gebracht. Werkelijk overtuigend zijn de bewegingen ondanks de groene candles echter niet, de stijgingen van 0,09% van gisteren en 0,15% vandaag zijn niet bepaald indrukwekkend. Het risico op een daling onder lijn q is wat mij betreft daarom nog steeds aanwezig.

  • Daar moet ik tegenover stellen dat de trend opwaarts gericht is, vanwege het feit dat we er goed aan doen bij een trend tot het tegendeel bewezen is uit te gaan van de voortzetting van die trend is een voorzetting naar boven het meest waarschijnlijk. Weten we boven het zwarte lijntje dat ik over de laatste candles getrokken heb uit te komen dan kunnen we naar de weerstand op 374 en weten we die uit te nemen dan ligt er tot 380 geen weerstand meer.

  • Voorwaarde is dat de index boven lijn q weet te blijven, zou dat om wat voor reden dan ook niet lukken of zou de stijging bij de weerstand op 374 stuk lopen dan komen de stippellijnen onder het huidige niveau weer in het spel. Er is nog altijd sprake van divergentie tussen index en MACD histogram, terwijl de eerste stijgt slaagt de tweede er niet in net als de index een hogere top te maken. Dit is een waarschuwingssignaal dat ons alarmeert voor een mogelijk naderende top, een daling is hoewel het daar nu nog niet naar uit ziet niet uit te sluiten.

  • Ik wil daarom de mogelijke steunen met u doornemen, dat zijn de stippellijnen 1 en 2 op respectievelijk 366 en 368,5 en de stippellijn op 357. Ieder van deze lijnen heeft de potentie bij een eventuele daling als steun op te treden, maar stippellijn 1 vind ik het belangrijkst. Zou de index vanaf 347 bijvoorbeeld dalen naar stippellijn 1 en vanaf dat punt weer gaan stijgen dan zou er theoretisch een omgekeerd hoofd- en schouders patroon gevormd kunnen worden met een hoofd van 30 punten hoog en de neklijn op 374 waardoor een koersdoel van 404 zou ontstaan. Dat ligt verdacht dicht bij het 38,2% Fibonacci niveau in de weekgrafiek en hoewel het niet mijn gewoonte is vooraf op mogelijke patronen te speculeren vond ik het toch de moeite waard om daar voor deze keer een uitzondering op te maken.

  • Bij een eventuele daling draait alles in ieder geval om de vraag of de index in staat zal blijken boven 346 een bodem te maken. Als dat lukt dan kan de index ook in het geval van een daling altijd nog de weg naar boven hervinden. Zou de index overigens de komende weken onder 357 komen dan ligt wat mij betreft een daling naar 346 voor de hand, onder 357 ligt niet veel steun meer. 

  • Dan wil ik u tot slot nog wijzen op een aantal nog niet gesloten gaps (361-361,5 / 356,1-356,9 / 351,2-352,4) die mogelijk nog gesloten gaan worden, die zou ik als ik u was toch in het achterhoofd houden. Hiermee wil ik niet meteen zeggen dat we gaan dalen, maar daar zijn door de divergentie en deze gaps wel argumenten voor aan te dragen die ik niet wil veronachtzamen.

  • De Bollinger Bands geven ons het positieve beeld van een stijgende index in een eveneens stijgende band, een opwaartse trend waar niets op aan te merken valt. De index zou in principe door moeten kunnen stijgen naar de bovenste band, al wil ik daarbij ten berde brengen dat de Bollinger Bands een naijlende indicator vormen die zich minder goed leent om voorspellingen te maken. Hij is met name goed om steun- en weerstandsniveaus te bepalen op het moment dat de index in de buurt van middellijn of buitenste band komt.

  • Hoe je het ook wendt of keert, ook de uurgrafiek laat ons een mooie opwaartse trend zien die bestaat uit een proces van hogere toppen en hogere bodems waarin ook de steunlijn q een vitale rol speelt. Gezien het goede slot denkt de beurs de stijging ook morgen weer voort te zetten, u kent in dat geval de getallen 374 en 380 om op te letten.

  • Zou de index toch nog onder lijn q komen -ik kan daar dan niet met een update op reageren- dan gaan de stippellijnen 1 en 2 als eerste 'meedoen'.

  • Tussen de zwarte stippellijnen ziet u de eerste van de drie gaps die ik bij de daggrafiek noemde, wie weet komt de index daar ook nog.

  • De kwartiergrafiek biedt ons eveneens een zeer positief beeld om deze analyse mee af te sluiten, het is een fraaie stijgende trend.

Resumerend: 

Het is niet eenvoudig om vanuit de huidige stand weken vooruit te kijken, daarom schets ik u alle mogelijkheden. De index heeft vanwege het feit dat we in een stijgende trend zitten alles in zich om de neklijn op 380 van het grote hoofd- en schouders patroon in de weekgrafiek te bereiken, het patroon dat ons zo'n slechte toekomstige koersontwikkeling 'voorspelt'. Na zo'n doorbraak is een voortzetting naar 403 waarschijnlijk, omdat daar in de weekgrafiek het 38,2% Fibonacci niveau van de grote daling 703-218 ligt. We moeten om dit scenario mogelijk te maken natuurlijk eerst door 374 breken en liefst boven lijn q blijven. Vanwege de divergentie en de nog niet gesloten gaps kan er echter ook nog een daling plaats hebben. Zouden we onder lijn q komen dan is er nog geen man overboord, als de index dan maar boven 346 een bodem weet te maken kan altijd nog een stijging volgen. Als mogelijke bodem komen de steunen op 357, 366 en 368,5 in aanmerking, die op 366 is vanwege het feit dat we daar eerder steun hadden in mijn optiek het belangrijkst. Onder 357 zou een daling naar 346 voor de hand liggen. De winnende getallen voor de komende tijd zijn dus: 346 - 357 - 366 - 368,5 - 374 - 380 - 403, welke richting de markt nu ook kiest, u weet welke punten van belang zijn.

En dan nog dit....

U heeft het al begrepen, ik zal me de komende weken niet met de beurs en dus ook niet met deze site bezig houden. Dit was voorlopig mijn laatste analyse. Waarschijnlijk zal ik mijn werk op 4, 5 of 6 juli weer hervatten en stuur diegenen die zich hiervoor hebben aangemeld dan een persoonlijk bericht. Ik wens u natuurlijk succes met uw trades, al hoop ik stilletjes wel dat u me een beetje zult missen ;-)). Ik hoop u in juli weer gezond en wel terug te zien. -Ad-

Naar boven