ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gewoontegetrouw begin ik de analyse op vrijdag met de weekgrafiek, er is immers een candle af die afgelopen maandag begon. Iedere candle in een weekgrafiek geeft namelijk de koersontwikkeling van één week weer. Ik zal u ditmaal niet vermoeien met het lange termijn beeld, ik heb dat vorige week al gedaan in de analyse van 31 december. Deze kunt u via de link historie bovenaan deze pagina nog lezen. Ik roep u uit die analyse alleen het lange termijn dalend trendkanaal FF' in herinnering dat we hierboven in de grafiek zien. Dit kanaal is van belang voor de bepaling van het lange termijn beeld voor onze beurs, laten we het eens van dichterbij gaan bekijken.

  • We waren met de candle van vorige week al uit het kanaal gebroken en zijn deze week boven de lijn F' gebleven. Nu steekt het niet op een puntje meer of minder in een lange termijn grafiek, maar de zijwaartse uitbraak is wel iets dat goed gevolgd moet worden. In zo'n grafiek is het soms lastig om de lijnen exact te tekenen en er zijn ook wel eens zogenaamde overshoots zoals bijvoorbeeld in maart vorig jaar toen we tijdelijk door de lijn F schoten. De grote vraag van dit moment is of we te maken hebben met een overshoot of niet nu we voor de tweede week boven de lijn zijn gesloten.

  • De candle van deze week geeft geen uitsluitsel aangezien het een doji is. De doji geeft door zijn kleine maat aan dat er niet veel beweging in de koersen heeft gezeten deze week en het kleine lichaam vertelt ons dat de opening op maandag dicht bij het slot op vrijdag lagen en dat kopers noch verkopers erin geslaagd zijn hun stempel op de beurshandel te drukken. De doji ligt op een weerstandslijn die we in de daggrafiek hieronder ook zien.

  • Voor alle duidelijkheid: in de daggrafiek representeert iedere candle een dag, vanaf de opening 's morgens t/m het slot aan het eind van de middag. 

  • De weerstandslijn die ik net noemde is de lijn m'. Lijn m' is de bovenkant van de stijgende rechthoekige driehoek mm'. Zo'n driehoek is per definitie een bullish patroon hetgeen ook eenvoudig te beredeneren is. Hoewel steeds op hetzelfde moment door de meerderheid van de beleggers winst wordt genomen ( op de lijn m') stappen beleggers bij de daarop volgende dalingen op steeds hogere niveaus in en ontstaan er daardoor hogere bodems die verbonden met elkaar leiden tot een stijgende lijn, in dit geval de lijn m. Dit toont toenemend vertrouwen bij de meerderheid van de beleggers. Ze wachten niet met kopen tot de vorige bodem is bereikt, maar vinden aandelen eerder al koopwaardig. Dit patroon leidt over het algemeen dan ook tot een uitbraak naar boven. Omgekeerd geldt dat als dat niet gebeurt en de index breekt naar beneden uit het patroon de paniek groot is, want dan blijkt dat al dat vertrouwen (dat in dit geval in vele maanden is opgebouwd) misplaatst is geweest. De richting waarin de uitbraak plaats gaat vinden is dus van groot belang. De index heeft een aantal malen geprobeerd de zo belangrijke bovenkant te breken en dat leek gisteren geslaagd. Vandaag sloten we er echter weer onder en dat is een negatief teken.

  • Ik constateerde de afgelopen tijd (ook gisteren) dat de markt blijft spotten met toppatronen, maar dat leidt tegelijkertijd maar niet tot een doorbraak aan de bovenkant. Dat plaats me voor een dilemma, de vraag is of we volgende week dit weerstandsniveau rond 345 uit gaan nemen of niet. Ik wil geen poging doen dit te voorspellen, dat zal onder meer afhangen van de kwartaalcijfers die vanaf volgende week door het bedrijfsleven worden vrijgegeven. Ik kan u wel meegeven waar u op kunt letten, dat doe ik aan de hand van de uurgrafiek.

  • In deze uurgrafiek ziet u de stijgende lijn g waarop de index al drie keer steun heeft gevonden. Dit is dus een belangrijke lijn die we volgende week kunnen volgen. Blijft de index boven deze steunlijn dan volgt een opwaartse uitbraak vanzelf. Dalen we onder lijn g dan bestaat de mogelijkheid dat we alsnog gaan doen wat we eerder deze week al hadden moeten doen, namelijk het sluiten van de gaps. Het gaat dan om de gaps rond 332 en 336, maar ook die van eergisteren. We zijn vandaag wel in dat gap geweest, maar voordat het gesloten kon worden vonden we steun op lijn g.

  • De uitbraak van gisteren werd vandaag in eerste instantie voortgezet, maar later op de dag weer teruggedraaid. Dit maakt de uitbraak een valse uitbraak. Het komt na een valse uitbraak vaak voor dat de andere richting wordt ingeslagen, maar in deze markt waarin toppatronen en verkoopsignalen voortdurend door de markt worden genegeerd is het gevaarlijk hier al van uit te gaan. Het is beter te wachten op bevestiging door een doorbraak van lijn g of als u het echt veilig wilt spelen door een daling onder de laatste bodem op 339. We zien dat nog beter door in te zoomen op de 15min grafiek.

  • De titel 15min grafiek zegt het al, in deze grafiek bestaat iedere candle uit een kwartier handel, waarbij van ieder kwartier de eerste koers (opening), de hoogste koers, de laagste koers en de laatste koers (slot) samen één candle vormen. De beurs is open tot vijf voor half zes en vormt zo al 34 kwartieren en na half zes vindt nog een slotveiling plaats van alle 17.25u tot 17.30u verzamelde orders en die vormt de 35e candle.
  • Ik heb in deze grafiek de lijn y getekend die min of meer gelijk loopt met de lijn g in de uurgrafiek. Dit maakt het me maandag mogelijk de steun wat beter in de gaten te houden zonder dat ik een uur hoef te wachten tot de eerste candle in de uurgrafiek af is. Zolang we boven deze lijn zijn moet het vizier naar boven gericht zijn. Komen we eronder dan ligt op 339 de eerste steun.
  • Er is een kans op een daling omdat er een lagere top is ontstaan in deze grafiek, maar alles hangt natuurlijk af van het slot in de US van vanavond en eventueel nieuws dat tussen het slot en onze opening van maandag beschikbaar komt. 

Resumerend: Hoewel de beurs met een zijwaartse doorbraak van de lange termijn trendlijn en een stijgende driehoek in de daggrafiek heeft laten zien naar boven te willen en daarbij zoals we gisteren zagen allerlei toppatronen aan zijn laars lapt kwam het vandaag niet tot een uitbraak. We sloten onder de zo belangrijke weerstandszone rond 345 die daarmee bevestigd is. We liggen er nog wel dichtbij hetgeen betekent dat het nog gemakkelijk van een uitbraak zou kunnen komen. De index moet daartoe boven de steunlijn g in de uurgrafiek blijven, die lijn is het belangrijkst volgende week. Blijven we erboven dan volgt snel de definitieve uitbraak, komen we eronder dan neemt de kans af. Dat is zeker het geval als we onder 339 komen, want dan is de kans groot dat we naar de onderkant van de driehoek gaan. Prettig weekend.

En dan nog dit.... Enkele weken geleden zag ik een TV uitzending die me bij is gebleven, ik moet erbij zeggen dat het niets met technische analyse of de beurs te maken heeft. Op zondagmorgen was er een uitzending van een kerkdienst uit Amerika. De voorganger riep op een zeker moment zijn toehoorders op om zijn kerk financieel te ondersteunen, hij was er van overtuigd dat iedereen wel iets kon missen. Je moet tenslotte tevreden zijn met wat je hebt en kunnen delen met de kerk van God. De voorganger zei vervolgens: "If you are not happy with the amount of money you have how can God trust you with more ?" Er is geen betere illustratie mogelijk van de huidige tijdsgeest waarin financieel gewin bij iedereen en op elk niveau bovenaan lijkt te staan, zelfs in het geloof. Amerika loopt daarin wel voorop. Kunt u zich een priester in ons land voorstellen die zou zeggen: Als je niet tevreden bent met de hoeveelheid geld die je hebt hoe kan God je dan nog meer geld toevertrouwen ? Ik niet, wordt het niet eens tijd dat we wat minder achter dat land aan gaan lopen ? -Ad-