ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag is groen, maar dat komt alleen door een kleine beweging in de slotveiling waarmee de index nog net boven het slot van vrijdag wist te sluiten. Om 17.30u stond de index namelijk nog op 391,06 waardoor een rode candle uit de bus zou zijn gekomen. Hoe dan ook, het verschil met afgelopen vrijdag is klein en de candle van vandaag is dat eveneens. Ten opzichte van afgelopen vrijdag lijkt er dus,  behalve het feit dat het van de daling die ik op grond van een aantal feiten verwachtte nog niet gekomen is, weinig nieuws te vertellen.

  • Het komt er nog steeds op neer dat we in de daggrafiek op weg zijn naar het 23,6% Fibonacci niveau (386) of lager doordat we in de weekgrafiek vrijdag een toppatroon zagen, in de daggrafiek naar beneden uit kanaal vv' zijn gebroken, in de Bollinger Bands onder de middellijn zijn gekomen en divergentie hebben in meerdere grafieken.

  • In de Bollinger Bands zijn we zoals gezegd onder de middellijn en dat zou normaal gesproken voor een daling naar de onderkant moeten zorgen die op 390 ligt.

  • Hoewel ik dat vrijdag al deed, wil u nogmaals wijzen op de versmalling van de banden. Een dergelijke versmalling is een voorbode voor een forse beweging, met dien verstande dat niet precies gezegd kan worden wanneer die beweging plaats gaat vinden. Mogelijk gaat het rentebesluit dat de FED morgen gaat nemen hiervoor overmorgen zorgen, je weet het maar nooit. De huidige locatie in de onderste band maakt de kans dat het om een neerwaartse beweging zal gaan het grootst, maar de feitelijke richting zal toch echt door een nieuwsfeit bepaald moeten gaan worden.

  • In eerste instantie zagen we vandaag een stijging boven de dalende lijn d in uur- en kwartiergrafiek, maar dit herstel bleef beperkt tot net onder het 23,6% Fibonacci niveau. Dit is een zwakke prestatie daar een herstel meestal op zijn minst tot het 38,2% niveau reikt. Bovendien zijn er weer een lagere top en een lagere bodem gevormd en dat rechtvaardigt de verwachting van de voortzetting van de daling.

  • De enige ontsnappingsmogelijkheid voor de beurs zou een stijging boven 392,8 zijn waar nu een dubbele top ligt, komen we echter onder het laagste punt van vandaag dan zetten we de daling gewoon voort.

  • De doorgetrokken lijn d leek aan het eind van de middag steun te geven, die lijn laat ik daarom nog in mijn grafiek staan om te zien of hij ook morgen een rol toebedeeld krijgt.

  • De kleine beweging in de slotveiling heeft me wat verrast, de daling onder de stippellijn was immers een verkoopsignaal dat de index verder naar de eerstvolgende steun op 390 aan de onderkant van de Bollinger Bands had moeten brengen. Laat ik het maar op houden dat er onder de grote partijen die de slotveiling beheersen enig vertrouwen in de dag van morgen is, we zullen zien hoe dat uitpakt.

Resumerend: 

Afgaand op de candle in de daggrafiek lijkt het alsof we vandaag niet veel wijzer zijn geworden, maar dat zijn we dankzij de uurgrafiek wel. Daar zagen we -net als ik eerder vandaag in de updates in de kwartiergrafiek toonde- dat de index een herstel met een dubbele top tot net onder het 23,6% Fibonacci niveau kende en daarna weer verder daalde. Dit is een zwakke prestatie daar een herstel normaliter tot het 38,2% of meer leidt en het zegt me dat de kans op een voortzetting van de daling groot is. Het eerste richtpunt is de onderste lijn van de Bollinger Bands op 390 en zou de index die lijn uit de weg weten te duwen dan kunnen we door naar 386. Er staat ons gezien de versmalling van die Bollinger Bands een van de komende dagen evenwel een forse beweging te wachten, we mogen ons niet door een eventuele snelle stijging laten verrassen. Een forse beweging ontstaat immers met name als er sprake is van in positieve of negatieve zin verrassend nieuws voor de markt en een van de kenmerken van nieuws is dat je het niet kunt voorspellen. Blijkt de heer Greenspan morgen om maar een voorbeeld te noemen de rente niet te verhogen dan zal de markt totaal anders reageren dan wanneer hij de rente met een half procent zou verhogen in plaats van met de verwachte kwart procent en de grafieken kunnen hier niet op vooruit lopen. Door de ligging van de index in de onderste band laat de markt in ieder geval zien met een daling rekening te houden, laat ik dat dan ook maar doen.

En dan nog dit.... 

Op 8 juli jongstleden toonde ik u op deze plaats een lange termijn weekgrafiek van de olieprijs waarin een duidelijk klassiek patroon van hogere toppen en hogere bodems zichtbaar was op grond waarvan een voortzetting van de stijgende trend het meest voor de hand liggend was. We hebben er een maandje op moeten wachten, maar de stijging is nu daar, maar ik wil daar aan de hand van de daggrafiek één kanttekening bij maken.

De stijging zou in de daggrafiek namelijk nog de vorm van een stijgende wig kunnen krijgen, een patroon dat soms ook in een stijgende trend optreedt en dan een daling aankondigt. De kans op de vorming van dat patroon is gezien het klassieke stijgingspatroon in de weekgrafiek klein, maar daarom nog niet geheel uitgesloten. Zou het septembercontract voor de olie niet boven afgerond $64 per vat Light Sweet Crude komen dan is de vorming van de wig nog mogelijk, de prijs zou dan naar de onderkant van het patroon kunnen zakken. Bij een koers boven $64 wordt de stijgende trend in overeenstemming met de weekgrafiek voortgezet waarbij een prijs in de buurt van $70 per barrel mogelijk wordt. De beurs is echter niet bang dat de stijgende olieprijs een drukkend effect op de resultaten van het bedrijfsleven gaat krijgen, zij legt die stijging althans tot op heden naast zich neer. -Ad-

Naar boven