ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De evening star die ik gisteren als potentieel patroon opperde is vandaag daadwerkelijk ontstaan, het is het patroon dat uit de drie laatste candles bestaat. Ik wil om meerdere redenen voorzichtig met dit toppatroon omgaan en er niet meteen al te drastische conclusies uit trekken. Laat ik dat toelichten.

  • Het belangrijkste gegeven in deze daggrafiek is dat we ons nog in het kanaal xx' en boven de stippellijn rond 376 bevinden. Die combinatie van factoren maakt dat de stijgende trend nog altijd intact is.

  • Een tweede reden is gelegen in de onbetrouwbaarheid die toppatronen de laatste maanden kenmerkt. Het duurt na het ontstaan van een toppatroon uit de candlestick techniek over het algemeen maar kort voor het gepasseerd wordt, de levensduur van toppatronen lijkt maar kort en het is dus gevaarlijk om op grond van dat ene gegeven van een beëindiging van de stijging uit te gaan.

  • De derde en laatste reden is dat we ons in de maandgrafiek exact op de neklijn van het grote hoofd- en schouders patroon bevinden dat ik al lange tijd schets en ik me niet kan voorstellen dat de grote partijen in de markt het de index juist op dit punt toe zouden staan de stijging te stoppen. Dit zou de weerstand van de neklijn bevestigen en een uiterst negatieve betekenis hebben. Voordat ze dat laten gebeuren zullen ze zich naar ik aanneem uit de naad vechten in een poging dit te voorkomen.

  • De Bollinger Bands in de daggrafiek vormen eigenlijk nog een vierde reden. Hoewel de index niet bij de bovenste lijn is gebleven en daarmee de kans mist om die lijn naar boven te gaan duwen en zo een stijging te bewerkstelligen, is de trend naar boven gericht. De index bevindt zich in de bovenste band en die band stijgt en dat is nog steeds positief. Het had natuurlijk wel positiever geweest als de index bij de bovenste band was gebleven, de index scoort een minpuntje.

  • De middellijn zal bij een eventuele voortzetting van de daling steun kunnen bieden, morgen ligt die lijn rond 374. We zullen dit getal moeten zien te combineren met steunniveaus in de andere grafieken.

  • Voordat ik over steunniveaus ga praten wil ik het echter eerst over de lijn x in deze grafiek hebben. Het is in wezen dezelfde lijn als lijn x in de daggrafiek, maar dat wekt wellicht verwarring en bij nader inzien had ik de lijnen beter een verschillende letter kunnen geven. Doordat in de uurgrafiek de dagen opgesplitst zijn in uren lopen lijnen in uur- en daggrafieken nooit geheel hetzelfde, de hellingshoek van een lijn hangt in de uurgrafiek namelijk samen met het moment van de dag waarop de tweede bodem wordt gemaakt waar de lijn doorheen wordt getrokken. Hoe vroeger dat op de dag is hoe steiler de lijn loopt, hierdoor ontstaan verschillen tussen grafieken.

  • Zo kan het gebeuren dat de lijn x in de daggrafiek nog niet gebroken is en in de uurgrafiek al wel. De lijn x in de daggrafiek wordt pas gebroken als we morgen onder 377,3 zouden komen.

  • Rond die waarde ligt ook steun van het 23,6% Fibonacci niveau en net daaronder van de blauwe stippellijn door voorgaande toppen op 376,9. Vanuit Fibonacci perspectief zou een daling naar het 38,2% op 375,7 of lager voor de hand liggen, een correctie bedraagt namelijk meestal 38,2%, 50% of 61,8% van de voorgaande beweging.

  • Vanuit de oude technische analyse wet -waar ik momenteel aan twijfel- dat gaps over het algemeen gesloten worden zou zelfs een daling naar 371,1 mogelijk zijn, tussen 371,1 en 372,4 staat namelijk een gap dat nog open is. We zouden er moeten terugkeren om het alsnog te sluiten. Zoals gezegd durf ik daar op dit moment niet meer van uit te gaan, het gemak waarmee men het vorige week de hele week open liet toonde dat de markt positief gestemd is en het is de vraag of dat na één dag dalen al veranderd is. Velen zullen nog steeds 'de dips kopen' zoals dat zo plastisch heet.

  • Dat zagen we eigenlijk vanmiddag al aan de laatste twee candles, het zijn twee hammers die aangeven dat er kopers in de markt kwamen waardoor de index ondersteund werd.

  • Dat kopen had met name plaats in -u raadt het al- de slotveiling. In deze veiling waarin orders van grote partijen worden verzameld en vanaf 17.30u uitgevoerd werd snel een half puntje teruggepakt en dat laat zien dat het grote geld allerminst onder de indruk is van de daling van vandaag en nog steeds de beurs verder wil laten stijgen.

  • Het vervolg zal daarbij onder meer van de opening van morgenochtend afhangen. Lukt het de kopers om een opening boven lijn z' te bewerkstelligen -een handige tactiek omdat de markt dan meteen met een doorbraak geconfronteerd zou zijn- dan bestaat de kans dat de daling ten einde is, dat hangt dan af van de mate waarin we weten te stijgen. Blijven we echter, bijvoorbeeld door een tegenvallend slot in de VS, in het kanaal zz' dan zullen we waarschijnlijk om te beginnen naar lijn z gaan, temeer daar die dan ongeveer samenvalt met het 38,2% Fibonacci niveau in de uurgrafiek.

Resumerend:  

We zagen vandaag een toppatroon in de daggrafiek ontstaan, namelijk een evening star. Het gegeven dat dit toppatroon precies optreedt op het moment dat de index in de maandgrafiek de neklijn van het grote hoofd- en schouders heeft bereikt is intrigerend. Het betekent dat er een kans is dat de index er niet in zal slagen deze neklijn te breken en dat zou uitermate negatief zijn omdat er aan het patroon een erg laag koersdoel gekoppeld is. Ik durf echter nog niet te zeggen wat het morgen gaat worden, het lijkt me namelijk onwaarschijnlijk dat alle partijen die de afgelopen tijd gezorgd hebben voor het zeer positieve sentiment de index op zo'n cruciaal punt weg zouden laten glijden. Eerst zien, dan geloven, dat is hierbij mijn credo. Om te beginnen hou ik daarom morgen lijn z' in de 15min grafiek in de gaten. Komen we boven die lijn dan blijven we ook in het kanaal xx' in de daggrafiek en zou de daling van korte duur kunnen zijn geweest. De laatste maanden hebben soortgelijke dalingen vaker maar één dag geduurd, dat zou dus op zich geen verbazing wekken. Bij zo'n stijging zouden we dan opnieuw de kans krijgen om de neklijn te breken. Blijven we morgen wel onder lijn z' dan ligt het negatiever, er zou dan om te beginnen een daling naar lijn z en het 38,2% niveau in de uurgrafiek op 375,7 in het vat zitten. In de daggrafiek loopt daar een stippellijn die eveneens steun biedt en ik durf op dit moment niet te voorspellen of die lijn gebroken gaat worden, daarvoor zullen we dan -als het zich voordoet- de bewegingen in de onderliggende grafieken moeten analyseren.

En dan nog dit.... 

De voorgaande dagen vertelde ik u over de Bollinger Bands, stukje bij beetje leg ik u uit hoe ik daar over het algemeen mee om ga. Vandaag wil ik het hebben over de beweging van de banden, met name over de betekenis die we kunnen hechten aan banden die wijder worden.

 

  • Als de bovenste lijn scherper gaat stijgen als gevolg van de naderende -stijgende- koers, verwacht dan een serie stijgende candles. Let hierbij natuurlijk wel op weerstanden die met andere methodes zijn bepaald, doet zich een zware weerstand voor -bijvoorbeeld die van de neklijn in de maandgrafiek van dit moment- dan kan het zijn dat de stijging die u op grond van de Bollinger Bands verwacht niet komt, hou daar dus rekening mee.

  • Als de onderste lijn scherper gaat dalen als gevolg van de naderende -dalende- koers, ga dan uit van een serie dalende candles. Hier geldt hetzelfde, is er met behulp van andere technieken steun te vinden dan kan dat de voortzetting van de daling eventueel verhinderen. Het is daarom altijd raadzaam informatie die u op verschillende manieren hebt vergaard bijeen te voegen tot één geheel. -Ad-

Naar boven