ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We zijn vandaag licht gestegen en naderen het 61,8% Fibonacci niveau rond 333. Om uw geheugen even op te frissen, dit niveau is van belang omdat een stijging boven dit punt de mogelijkheid tot een stijging naar 349 in zich zou dragen. Na het passeren van het 61,8% retracement niveau van een daling wordt namelijk vaak de hele daling teniet gedaan door een stijging naar het koersniveau waar de daling begon.

  • Zo'n stijging naar 349 zou alleen plaats kunnen hebben als de index door lijn n' zou weten te breken, dat is de bovenkant van het licht dalend kanaal waarin we al het hele jaar opgesloten zitten.

  • Er is een technisch detail dat we daarbij goed moeten volgen, dat is de mate van stijging van de uit verticale streepjes bestaande indicator onder de grafiek. Die dient snel de rode stippellijn te passeren om op die manier de stijging van de AEX te bevestigen. Blijft de indicator, het MACD histogram in vaktermen, onder de rode stippellijn dan kan dit een top aangeven. Dit verschijnsel heet divergentie, ik heb ter herinnering een rood vraagteken bij de rode stippellijn gezet zodat we hier attent op blijven.

  • Rond 333 loopt het rood gestippelde 200daags exponentieel gemiddelde (klik hier voor uitleg:EMA200) dat net als het 61,8% niveau weerstand vormt. Een stijging boven dit gemiddelde zou na de stijging boven het 50daags gemiddelde EMA50 een positief signaal zijn om de simpele reden dat beide gemiddeldes dan weer zouden kunnen gaan stijgen. Het spreekt voor zich dat er vele beleggers zijn die dit graag zouden zien, dat geldt zeker voor de lange termijn beleggers in de markt en dat zijn niet de minst kapitaalkrachtigen. Je mag veronderstellen dat er partijen zijn die met dit doel aan de huidige stijging bijdragen.

  • Dat verklaart ook de vasthoudendheid waarin de index steeds maar weer hogere toppen bereikt. U ziet in de grafiek nog de contouren van de stijgende wig tt' die vorige week in de grafiek stond, maar slechts tot een daling van een dag leidde voordat de index weer verder steeg alsof het normaalgesproken negatieve patroon er nooit was geweest. Er komt bij iedere stijging echter een moment waarop de beweging breekt omdat er winst genomen wordt door de actievere beleggers, het front dat de kopers vormen verzwakt dan doordat er kopers zijn die eieren voor hun geld kiezen en uitstappen. Dat moment zou nu genaderd kunnen zijn. Leest u hoe voorzichtig ik het zeg? Dat komt omdat ik dit baseer op de aanwezigheid van divergentie, voorwaar niet altijd even betrouwbaar. Op dit moment zien we echter ook de eerste tekenen van divergentie in de daggrafiek, dat maakt het al wat sterker. De divergentie geldt ook hier het MACD histogram en de index. De index steeg vandaag naar een nieuwe top, maar de indicator kwam bij de rode pijl niet eens meer boven het nulniveau terwijl hij eigenlijk boven de rode stippellijn had moeten komen. De indicator ondersteunt de stijging van de index dus niet en dat duidt op een mogelijke top.

  • Van deze top zien we verder in de uurgrafiek nog helemaal niets, laat ik dat nog maar eens benadrukken. De index is nog altijd stijgend en blijft door het ontstaan van de steunlijn z weg van de onderkant van het kanaal. We zouden allereerst door lijn z moeten dalen voordat het er ook grafisch wat negatiever uit gaat zien.

  • Dat is echter nog niet genoeg. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems zou bij een daling onder lijn z nog niet echt verstoord zijn. Een daling onder lijn z en de stippellijn op 330,9 die vanmiddag steun bood zou een begin zijn, maar er ligt een belangrijkere bodem op 330 die er eerst aan zou moeten gaan wil ik sterker rekening met een daling gaan houden.

  • De index heeft onder punt 1 een inverted hammer gemaakt die eveneens duidt op een daling, het is namelijk een toppatroon. Het spreekt voor zich dat een stijging boven deze hammer een voortzetting naar het 61,8% niveau op 333 in de daggrafiek zou betekenen.

Resumerend:  Ons geduld wordt flink op de proef gesteld. We naderen het 61,8% Fibonacci niveau rond 333 in de daggrafiek maar tergend langzaam en moeten dus ook erg lang op de ontknoping wachten. Blijven we onder het 61,8% niveau of niet, dat is de grote vraag. In de uurgrafiek en de 15min grafiek is de opwaartse tendens ongebroken, we bereiken bij iedere stijging immers voortdurend hogere niveaus en vinden bij iedere daling op een steeds hoger peil steun. Er is grafisch gezien dus nog niets dat ons zegt dat de stijging kan stoppen. Alleen de divergentie in de daggrafiek en in de uurgrafiek wijst op een mogelijke omkeer, maar dat is nog heel prematuur. De index zal ter bevestiging van dit negatieve signaal allereerst onder lijn z in uur- en 15min grafiek moeten dalen en vervolgens ook onder de belangrijke steun rond 330 voordat we daar wat meer geloof aan kunnen hechten. Gebeurt dat niet dan gaan we gewoon verder naar boven, of er nu divergentie is of niet. Het zal niet de eerste keer zijn dat de index onder voortdurende divergentie gewoon verder stijgt, we hebben eind vorig jaar ook al eens zo'n fase gehad. Daar komt bij dat de beurs met al zijn participanten die eind vorig jaar allemaal stijgingen voorspelden eigenlijk voor de laatste kans staat om nog wat van het jaar te maken. Als met het nu -in de van oudsher slechte september maand- laat lopen zal het niet meevallen het jaar nog goed af te sluiten.

En dan nog dit.... 

Uit uw reacties blijkt dat deze site onder meer door daghandelaren wordt bezocht, een groep die als geen ander de spanning voelt die onlosmakelijk met de beurshandel is verbonden. Het resultaat van de transacties bepaalt voor de daghandelaar grotendeels de manier waarop hij of zij (er zijn veel vrouwen die actief zijn als daghandelaar) de spanning verwerkt. Is er winst dan zal de trader veel minder last hebben van stress dan wanneer er sprake is van verlies. Bij winst is hij/zij welgemoed, kijkt met een open vizier naar de beurs en grijpt de kansen die er zijn. Het enige gevaar is dan zelfoverschatting. Bij verlies, zeker bij herhaalde verliezen, ligt het anders. De daghandelaar kan het zelfvertrouwen verliezen en alles vanuit een negatieve invalshoek benaderen. In het slechtste geval flitsen gedachtes als "Waarom kan ik het nu ook nooit goed doen" of "Ik hou geen cent meer over" door zijn of haar hoofd en u begrijpt dat dat nooit goed kan zijn voor de komende transacties die deze daytrader gaat verrichten. Hij/zij zal aan het werk moeten om tot positieve gedachten te komen, die kun je alleen maar bereiken door veel op jezelf in te praten. Ieder moet dat gevecht met zichzelf op zijn of haar eigen wijze aangaan. Bij sommigen zal het helpen zich enkele uitmuntende transacties in gedachten te halen, anderen zullen enkele positieve "boodschappen" voor zichzelf steeds herhalen, weer anderen gebruiken oppeppende stukjes muziek op het moment dat ze gaan traden, er zijn vele oplossingen. Het doel is in ieder geval te bereiken dat de daghandelaar weer lekker in zijn vel komt te zitten en zich niet steeds opnieuw vertelt hoe slecht hij/zij wel niet is. Een daghandelaar moet in de markt scherp en attent zijn, positief en zelfbewust. Alleen een handelaar die wil winnen maakt namelijk een kans op de beurs, de rest wordt genadeloos afgeslacht. -Ad-

Naar boven