ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag krijgt u de grafieken weer in de gebruikelijke volgorde, de beurs is in tegenstelling tot gisteren op de normale manier gesloten en de candle van vandaag is dus bruikbaar. Het lichaam van de candle -het brede stuk- ligt aan de onderkant en dat betekent dat de beurs rond de openingskoers is gesloten, maar het gedurende de dag wel naar boven heeft geprobeerd. Dit is vanzelfsprekend negatief.

  • De koersontwikkeling was echter niet negatief genoeg om de steunlijn x te breken, de stijgende trend boven die lijn is dus nog intact. We liggen er wel kort boven en dat maakt het morgen weer spannend. 

  • Blijven we boven de lijn dan kunnen we nogmaals proberen wat vandaag niet lukte en de weg naar lijn r' proberen te vervolgen, komen we onder lijn x dan vinden we nogal wat steun in de regio 346-348 en moeten we alvorens een conclusie te trekken kijken wat de index daarmee doet.

  • Ook de lijngrafiek is vandaag weer bruikbaar omdat we een normaal slot kenden. Gisteren was dat anders, omdat de beurs toen een storing had stond er een onbetrouwbare slotstand waardoor ik niet kon beoordelen of de stijging boven de lijn f ' een geldige uitbraak was. Vandaag zijn we weer teruggekeerd onder de lijn f ' en blijkt de uitbraak dus niet geldig geweest te zijn.

  • Ook in deze grafiek staat een lijn x, maar die ligt wat onder de lijn x in de eerste grafiek hetgeen verwarrend kan zijn. We houden morgen eerst de lijn x in de bovenste grafiek -de normale daggrafiek- in de gaten.

  • De uurgrafiek toont ons dat er vanmiddag op de top van gisteren een lagere top is gevolgd. Dit is een teken van verzwakking dat we een tijd niet hebben gezien, tot op heden bereikte de index bij iedere stijging een hogere waarde. Volgt op deze lagere top ook een lagere bodem dan kan die combinatie het startsein zijn voor een dalende beweging, maar zover is het nog niet.

  • De meest recente bodem ligt op 349,5 en daaronder ligt nog een zware steun op 348,7 daar de index dat niveau voorheen meerdere keren als weerstand tegen is gekomen. U ziet beide niveaus hieronder ook.

  • Zou de index onder beide stippellijnen op 349,5 en 348,7 dalen dan hebben we te maken met een lagere bodem waardoor een daling wordt ingezet.

  • Vandaag ondervonden we steun van het ronde getal 350, als dat morgen weer het geval zou blijken te zijn kunnen we een nieuwe aanval inzetten op de weerstand rond 351,9.

Resumerend:  

De doorbraak van lijn f ' in de lijngrafiek van gisteren die niet betrouwbaar was vanwege het ontbrekende slot is vandaag teruggedraaid. De lijn f ' blijft dus als weerstand gehandhaafd en dat houdt in dat er nog steeds een kans is op een daling. Die kans is reëel vanwege de vorming van een lagere top in de uurgrafiek, maar we ondervinden nog steun van de lijn x in de daggrafiek. De belangrijkste steunen liggen op 350, dat was het laagste niveau van vandaag, op 349,5 en op 348,7. Als de index onder al deze steunen zou komen kan ik stellen dat een dalende beweging is ingezet, tot op dat moment moet ik de lijn x het voordeel van de twijfel gunnen. Vinden we ook morgen steun bij het ronde getal 350 dan blijven we boven die lijn en kunnen we proberen de lagere top die vandaag op 351,9 is ontstaan alsnog te passeren. Zolang we onder die top blijven oogt de index verzwakt.

En dan nog dit.... 

Vele beleggers hebben geen benul hoe ze moeten beginnen met het analyseren van grafieken, ik raad hen aan het eenvoudig te houden. Begin met een maandgrafiek van het aandeel of de index die u gaat bestuderen. Kijk naar de plaats van de achtereenvolgende toppen en de daaropvolgende bodems. Liggen die voortdurend hoger dan heeft u te maken met een stijgende trend, liggen die lager dan is het een dalende beweging. Trek verder lijnen langs de uitersten in de grafieken. Vermijd daarbij lijnen die dwars door de grafiek of delen daarvan heen lopen en concentreer u op de contouren, probeer met name trendkanalen, steunen en weerstanden te vinden. U krijgt op die manier een beeld van de lange termijn, u heeft de primaire trend. Hetzelfde doet u daarop met de weekgrafiek en u combineert dit met het uit de maandgrafiek verkregen beeld. De trend die hieruit voortvloeit noemt men ook wel de secundaire trend. Die trend kan zowel in dezelfde als in tegengestelde richting van die in de maandgrafiek verlopen. Vervolgens gaat u naar de daggrafiek en hier herhaalt zich hetzelfde proces. De trend die hieruit voortvloeit heet, u raadt het al, de tertiaire trend. U kijkt naar de laatste paar weken en bepaalt in welke richting de koers zich beweegt. Wijzen de drie genoemde trends -primair, secondair en tertiair- in dezelfde richting dan heeft u de grootste kans om met winst te handelen. Uurgrafieken of 15min grafieken kunnen u dan helpen in- en uitstapmomenten te bepalen. -Ad-

 

Naar boven