ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index is onderweg naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 347 waar de eerste steun verwacht mag worden zoals ik gisteren constateerde.

  • In de uurgrafiek bepaalde ik gisteren datzelfde koersdoel door een stippellijn te trekken tussen het hoogste en het laagste punt van de rechthoek waar de index gisteren uitbrak en vervolgens een stippellijn met dezelfde lengte tegen de onderkant van de rechthoek te tekenen. De onderste punt van die stippellijn is het koersdoel. Overigens betekent het berekenen van een koersdoel niet dat de index niet lager zou kunnen gaan of erboven zou kunnen blijven steken, het is slechts een eerste richtpunt.

  • De index kreeg vanochtend in eerste instantie wat steun van lijn i, maar brak daar al snel doorheen. De index bleef lange tijd onder de dalende lijn o, maar brak uiteindelijk naar boven door die lijn. De stijging duurde maar kort en liep precies tot lijn i. Die is nu gepromoveerd tot weerstand en de index zou verder naar beneden kunnen.

  • Door het ontstaan van de bodem van vandaag is nu het kanaal vv' te tekenen. Na de bodem brak de index uit door lijn w (dezelfde lijn als lijn o in de uurgrafiek) en maakte een korte stijging. Die stijging liep echter al voor het bereiken van het 38,2% niveau stuk en daarmee is het sein gegeven om de daling te hervatten.

Resumerend: De index is onderweg naar 347, als de Amerikanen tenminste vanavond niet weten te herstellen. Die 347 is het eerste koersdoel, maar het is natuurlijk niet uit te sluiten dat we nog verder dalen. Het gaat om het testen van de steun rond 345, de voormalige weerstand die sinds de uitbraak op 14 januari steun is geworden. De markt staat voor de taak op of boven dit niveau een bodem te vormen, als zij tenminste weer verder omhoog wil. -Ad-

En dan nog dit....

NEW YORK (ANP) - De extravagantie heeft nog een beetje een beschroomd karakter, maar duidelijk is wel dat de goede tijden zijn teruggekeerd op Wall Street. Wie nu in New York komt, kan weer getuige zijn van dure lunches in sterrenrestaurants, Porsches en Mercedessen die contant worden afgerekend en vluchten met privé-jets in plaats van met een goedkoop ’no nonsense’ ticket van Jet Blue.
Volgens The Wall Street Journal zijn de banken deze maand begonnen met het uitkeren van de bonussen over het beursjaar 2003. De bankiers en handelaren kunnen rekenen op een totaalbedrag van 10,7 miljard dollar, zo meldde de zakenkrant woensdag in een voorpaginaverhaal over de nieuwe rijkaards op de beursvloer. Dit is 25 procent meer dan in 2002.
Prominent figureert de 28-jarige Bret Grebow, die qua uiterlijk nog het meest weg heeft van een surfer uit Californië. Zijn speculatieve beleggingsfonds HMC International is vorig jaar 40 procent meer waard geworden en dus is het tijd om de bloemetjes buiten te zetten. Afgelopen weekeinde vloog hij met een gehuurd vliegtuig met vrienden naar de Super Bowl in Houston. "Het is fantastisch, ze hadden mijn favoriete zoutje en Jack Daniel’s met ijs aan boord", aldus Grebow. Sinds twee maanden rijdt hij ook in een auto die bij zijn rijkdom past: een nieuwe Lamborghini Gallardo van 160.000 dollar.
De spendeerdrift was vorig jaar ook al doorgedrongen tot de paleizen van Versailles. Kenneth Griffin, een tophandelaar, trad daar in het huwelijk met een collega. Daarna volgde een feest in het Louvre en om alles nog even dunnetjes over te doen nog een diner in het Musée D’Orsay.
Sommige Wall Street-veteranen reageren verrast op de nieuwe weelde. "Er werd veel meer geld gespendeerd op de feestjes eind vorig jaar dan ik had gedacht", aldus een baas van een investeringsmaatschappij. In de hippe ’21’ Club in New York zitten de mensen weer bijna tafeltje aan tafeltje. "Dat is een waarschuwingssignaal dat de extravagante dagen terugkeren."
Toch is het niet waar dat iedereen zijn goed verdiende geld vrijelijk laat stromen. Extravagantie staat in de Verenigde Staten nu ook gelijk aan het gegraai van de topmanagers van Enron, Tyco International, WorldCom en zelfs van de veelgeprezen Jack Welch van General Electric. Dat nooit meer, lijken velen te denken.
Bovendien is de groep die profiteert van de opleving van de effectenbeurzen beperkter. Tijdens de bonusbonanza van 2000 werd in totaal voor 19,5 miljard dollar aan bonussen uitgekeerd. Dit gebeurde over een breed front. Nu zitten zakenbankiers en analisten er beteuterd bij omdat er aan het acquisitiefront nog rust heerst en banken analisten korthouden gezien alle schandalen eind jaren negentig. De winnaars zijn de obligatiehandelaren en de eigenaren/beheerders van de ’hedge funds’, de speculatieve fondsen.