ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs is vandaag op de rem gaan staan, men vond de daling voldoende. Dat is het signaal dat de candle van vandaag afgeeft. Deze candle is een zogenaamde engulfing bullish line die zijn voorganger geheel omvat. De index opende lager en herstelde, al speelde zoals we bij de 15min grafiek zullen zien een storing in de doorgifte van de AEX-index een belangrijke rol. We sloten boven de candle van gisteren waardoor diegenen die gisteren of bij de opening van vandaag speculeerden op een daling scheef zitten. Het is in een daggrafiek een redelijk betrouwbaar bodempatroon.

  • We vonden steun op de rode stippellijn, dat is ook een belangrijk gegeven. Deze stippellijn is het 200-daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde waarvoor ik op deze site altijd de afkorting EMA200 gebruik. Klikt u op de benaming en volg de letter E als u extra uitleg wilt. Dit lange termijn gemiddelde stijgt nog licht en dat is een gegeven om in de gaten te houden. Een index beweegt steeds om zo'n gemiddelde heen en als de koers daar boven blijft kan het blijven stijgen. Het 200-daags gemiddelde is een indicator die aangeeft hoe de markt de lange termijn ziet, op dit moment is dat dus nog licht positief. Dit is strijdig met het lange termijn beeld dat uit de analyse van afgelopen vrijdag bleek, klopt die analyse dan zal de index binnenkort alsnog onder de EMA200 moeten komen zodat die kan gaan dalen.

  • Het bodempatroon in de daggrafiek geeft aan dat er een herstel kan komen en omdat het gaat om een hogere bodem moeten we dat herstel de komende dagen goed gaan volgen in de uurgrafiek.

  • Daartoe heb ik de Fibonacci lijnen over de laatste daling geplaatst. Voor alle duidelijkheid: dit zijn dus niet dezelfde Fibonacci lijnen die u vrijdag in de uurgrafiek zag. In die lijnen van vrijdag lag er steun rond 338 van het 61,8% niveau, de index heeft net daarboven een bodem gemaakt en dat zorgt ervoor dat ik andere lijnen moet gaan gebruiken om het herstel naar boven te volgen en op kracht te beoordelen. We zijn het 23,6% niveau voorbij en dat zou, aannemend dat de Amerikanen vanavond de winst van dit moment (18.15u) niet kwijt raken, tot een vervolg naar op zijn minst het 38,2% niveau net onder 346 moeten leiden. Het belangrijkste niveau is op 350,5 het 61,8% niveau, komen we bij het herstel daarboven dan zou zelfs een nieuwe stijging naar 358 kunnen volgen. Ik loop erg ver vooruit op wat mogelijk zou kunnen gebeuren, eerst maar eens afwachten op er niet weer opnieuw een lagere top gaat ontstaan, bijvoorbeeld rond 346. Het herstel zou bij wijze van spreken zelfs morgen al afgelopen kunnen zijn. 

  • De enige technische reden die ik zou kunnen bedenken voor een flinke stijging is het gap bovenin de grafiek dat nog niet gesloten is. Gaps worden over het algemeen later nog gesloten, daar kan zelfs enige tijd over heen gaan. Dat gegeven is aanleiding om een stijging niet voor onmogelijk te houden.

  • We openden vandaag met een gap, het vierde op rij in deze grafiek. Omdat dit het vierde gap was, was de kans groot dat het om een exhaustion gap (vermoeiingshiaat) ging. Voorafgaand aan zo'n gap heeft er al een zodanig flinke daling plaats gevonden dat vele marktdeelnemers zich niet meer kunnen voorstellen dat de markt nog verder naar beneden kan en men stapt dan meteen bij de opnieuw lagere opening in om het gap meteen te sluiten. Het gap is inderdaad gesloten, maar dat blijkt niet echt uit deze grafiek. De index kende namelijk een belangrijk deel van de dag een storing, Euronext slaagde er enkele uren niet in de waarde van de AEX-index door te geven. De index noteert in de grafiek dus een hele tijd onveranderd, maar de handel in aandelen ging in die tijd wel door. We namen zelfs de lijn j uit en het is nog maar de vraag of dat ook zou zijn gebeurd als de index gewoon door zou zijn gegeven. Vele marktpartijen volgen namelijk dit soort lijnen en reageren er op. Ik zou me kunnen voorstellen dat het bereiken van de lijn verkopers in de markt had kunnen brengen, maar doordat de index na het eind van de storing boven de lijn j bleek te staan zag het beeld er technisch anders uit en had dat geen zin meer.

  • We waren toen ook boven de steun rond 340,8 die later een belangrijke rol speelde doordat de index er als door een wesp gestoken van opveerde toen er om 16u tegenvallende cijfers kwamen. Er werd direct geld tegenaan gegooid om te voorkomen dat we onder deze steun kwamen. Het spreekt vanzelf dat dit niveau niet neerwaarts gepasseerd mag worden, dat zou namelijk het signaal zijn dat het herstel al over is.

Resumerend: Amsterdam heeft in de daggrafiek een bodempatroon gevormd en als het herstel doorzet zou dat kunnen betekenen dat er een hogere bodem is ontstaan. Volgend op een lagere top en de daling vanaf lijn m is dat een gegeven dat ons zegt dat we het herstel goed moeten volgen. Ik doe dat in de uurgrafiek en gebruik daar de Fibonacci lijnen voor. Hoe hoger de index komt, hoe groter de kans is dat de index opnieuw de weg naar boven zal vinden. Maakt de index echter op of onder 350,5 in de uurgrafiek weer een lagere top, hetgeen ik verwacht op grond van het negatieve beeld uit de analyse van vrijdag, dan zouden we daarna weer verder naar beneden kunnen. Periodes van herstel horen bij dalingen, je hebt altijd koopjesjagers. Het komt er nu op aan hoever dit herstel gaat reiken. -Ad-

En dan nog dit.... Morgen komt de FED bijeen om te discussiėren over een mogelijke renteverhoging en de uitkomst wordt spannend omdat vanwege de toegenomen economische groei in de VS het moment van een renteverhoging naderbij komt. Na de bijeenkomst spreekt Alan Greenspan weer en zijn woorden zullen zoals gewoonlijk op een goudschaaltje worden gewogen. Er wordt nog geen renteverhoging verwacht, daarvoor vinden vele analisten en economen het nog te vroeg. De FED zal de rente immers zo laat mogelijk willen verhogen om de economische groei niet te verstoren. De woordkeuze van Greenspan zal van groot belang zijn. Gebruikt hij het woord "patience" (geduld) nog? Zal hij mogelijk een hint geven over het tijdstip van een verhoging? Zal hij iets zeggen over de angst voor inflatie? Het is belangrijk u als belegger te realiseren dat dit een moment is om op te letten, de heer Greenspan heeft morgen namelijk letterlijk alle beurzen aan een touwtje. 

Naar boven