ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index heeft vandaag het hoogste punt van het vorig jaar op 366 bereikt, ik heb daar de bovenste blauwe stippellijn doorheen getrokken. We staan dus op een cruciaal niveau, zoals we vrijdag zagen staat bij een stijging boven 366 ons niets meer in de weg om naar de neklijn 380 te gaan van het grote hoofd- en schouders patroon dat in de lange termijn grafieken te zien is. Het vervolg zal met name afhangen van de woorden van FED president Greenspan bij de toelichting van het rentebesluit en van president Bush in zijn State of the Union. Gezien de stand dicht bij de weerstand ziet de markt zeker een kans tot stijgen, de nabijheid van deze oude top lokte namelijk geen winstnemingen uit.

  • De candle van vandaag is een candle met een klein lichaam, het is een zogenaamde spinning top. Het laat zien dat na de opening noch kopers noch verkopers het sterkst waren. De candle staat schuin boven zijn voorganger in wat men de 'star position' noemt en dat houdt in dat er morgen kans is op een daling. Uit deze candle ontstaat namelijk vaak een evening star. Ik merk hierbij op dat er vijf candles geleden op 26 januari ook een star ontstond en dat leidde de volgende dag niet tot een daling. Ik hou voor morgen daarom ook de mogelijkheid van een stijging open, maar hou in gedachten dat er bij een eventuele daling een toppatroon in deze daggrafiek zou ontstaan.

  • De lijn r' is bij zo'n eventuele daling cruciaal, blijven we boven die lijn dan houden we de opwaartse beweging vast.

  • In de lijngrafiek gebaseerd op de slotkoersen van de AEX index ziet u nog eens goed hoe groot het belang is van het huidige koerspeil. De blauwe stippellijn vormt een belangrijke barričre en bij een stijging boven dit niveau liggen de volgende toppen die weerstand vormen een stuk hoger.

  • De daggrafiek illustreerde al dat het bereiken van 366 geen winstnemingen uitlokte, de uurgrafiek doet dat nog beter. De index is net onder de weerstand blijven hangen in afwachting van wat vanavond komen gaat.

  • Let ook eens op de indicator onder in beeld. Dit staafdiagram, het MACD histogram, was vele jaren een uitstekend middel om een aanstaande top op te sporen. Daarvoor gebruikte ik de divergentie tussen de indicator en de index, maakte de index een nieuwe top en de indicator niet dan was de kans op topvorming groot. Dit is verleden tijd, ondanks de divergentie van de laatste dagen liep de index door naar boven en de indicator heeft alsnog een hogere top gemaakt boven de rode stippellijn. De divergentie is daardoor toch nog verdwenen en heeft de afgelopen dagen het verkeerde signaal gegeven. Divergentie is helaas niet meer bruikbaar, althans niet in stijgende trends. Ik zal de komende tijd proberen na te gaan of het in een dalende beweging -die ongetwijfeld op een gegeven moment weer komt- nog wel goede signalen geeft. Blijkt het daar wel te werken dan geef ik hem nog even het voordeel van de twijfel, is dat niet het geval dan zal ik de indicator uit de grafiek verwijderen. Daar waar het gaat om stijgingen gebruik ik divergentie in ieder geval niet meer.

  • Er zijn morgenochtend twee punten die ik bij de opening interessant acht, dat zijn de steun rond 364,5 en de top rond 366. Om met het negatieve scenario te beginnen zal een daling onder 364,5 tot een test van de lijn m' als steun leiden, maar gezien de positieve houding van de beleggers mag het positieve scenario zeker niet ontbreken. Komen we boven 366 dan ligt mijn volgende mikpunt in de buurt van 380.

Resumerend:  

Amsterdam heeft precies bij de weerstand op 366 een spinning top gevormd en wacht daar op wat komen gaat. Zowel Fed voorzitter Greenspan als president Bush zullen vanavond hun licht over de economie laten schijnen en dat zal ongetwijfeld een koersbeweging tot gevolg hebben. Die beweging zullen wij dan morgenochtend volgen. Het is goed mogelijk dat we dan boven de top van vorig jaar komen, beide heren zijn meesters in het brengen van een positief klinkende boodschap, we kunnen dan de komende tijd doorstomen naar 380. Mochten de woorden van de heren negatief opgevat worden en tot een daling leiden dan is in eerste instantie de steun op 364,5 het punt waaronder we overgaan tot het testen van de stijgende trend. De lijn m' zou dan de daling op kunnen vangen waardoor de opwaartse potentie aanwezig blijft. Onder die lijn is de lijn r' in de daggrafiek het belangrijkst, die loopt morgen rond 361,2. Zolang we boven die lijn zijn is de stijgende trend intact.

En dan nog dit.... 

Het zal u misschien zijn opgevallen dat opties tegenwoordig relatief goedkoop zijn, dat wordt met name veroorzaakt door de lage 'implied volatility', ook wel impliciete of afgeleide volatiliteit genoemd. Dit is een van de belangrijkste prijsbepalende elementen van een optie.  De impliciete volatiliteit is eigenlijk een maat voor de beweging die handelaren de komende tijd op de beurzen verwachten en is op dit moment met een waarde iets onder 11% erg laag. Dit houdt in dat professionele partijen de kans op een flinke opwaartse of neerwaartse beweging klein inschatten. Het koersrisico is daarom geringer en dat rechtvaardigt een lagere optiepremie. Die optiepremie is immers een beloning voor het risico dat de verkoper loopt, hoe groter de te verwachten koersuitslagen, hoe groter het risico en hoe hoger de gevraagde premie. Optieprijzen zijn dus indirect een uitstekende maat voor de verwachting die onder professionals leeft, zodra u die weer op ziet lopen weet u dat zij zich zorgen gaan maken. Op dit moment is dat allerminst het geval, zoals u ook aan de ongestoorde opmars van de markt kunt zien. Een lage volatiliteit betekent echter ook dat de professionals dit jaar geen grote uitslagen naar bóven verwachten en dat maakt de huidige stijging pikant. We hebben in iets meer dan een maand ten opzichte van het slot van vorig jaar een koerswinst van 5% behaald, hebben de handelaren gelijk dan zou de opwaartse potentie beperkt zijn. -Ad-

Naar boven