ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index beweegt al enkele weken zijwaarts binnen de rechthoek tussen de blauwe stippellijnen. De daling onder lijn o van afgelopen vrijdag leek het signaal dat de index naar beneden uit die rechthoek zou gaan breken. Dat is vandaag echter niet gebeurd, de index is zelfs licht gestegen ten opzichte van het slot van vrijdag en ligt precies tegen de lijn o aan. Laten we in de uurgrafiek kijken hoe dat tot stand is gekomen.

  • In de voorlaatste candle van vandaag brak de AEX naar beneden uit het patroon 353,5 - 360,3 en dat was vanzelfsprekend een zuiver verkoopsignaal. Het bracht me ertoe om in de intraday analyse die ik naar aanleiding van deze uitbraak plaatste al een koersdoel van 347 te berekenen door de rechthoek als het ware naar beneden om te klappen. De hoogte van een rechthoek is namelijk vaak een indicatie voor de hoogte van de beweging die na een uitbraak volgt. In de laatste candle werd hier letterlijk een stokje voor gestoken, dat zien we hieronder in de 15min grafiek uitermate goed.

  • De laatste candle uit de uurgrafiek vertegenwoordigt eigenlijk maar drie kwartier beurshandel, respectievelijk van 17.00u tot 17.15u, van 17.15u tot 17.25u en tenslotte de slotveiling na half zes. De stijging van het laatste uur werd voor het grootste deel veroorzaakt door een forse stijging in de slotveiling, die plaats vindt na beëindiging van de vrije handel die om 17.25u stopt. Op dat moment stond de index nog op 353,71 en het slot op 355,47 betekende een stijging van 1,76 punten oftewel 0,5% gedurende die slotrotatie. De balans tussen koop- en verkooporders sloeg bij de start van de veiling om 17.30u dus volledig door naar de kant van de kooporders gezien de ongewone stijging in deze laatste minuten. Ik heb de afgelopen maanden al vaker geklaagd dat men op de beurs deze slotveiling lijkt te gebruiken om de koersen te sturen, maar zo extreem als vandaag hebben we het nog niet gezien. Met name optiebeleggers die op de neerwaartse uitbraak puts kochten zullen hiervan de dupe zijn.

  • De stijging in de slotveiling werd door alle fondsen gedragen, dit sterkt me in de gedachte dat er voornamelijk sprake was van mandjeshandel. Hierbij kopen beleggers met één druk op de knop alle fondsen in de index in de verhouding waarin zij in de index vertegenwoordigd zijn. Het is de eenvoudigste methode om de index te beïnvloeden.

Resumerend: Ik heb op deze plaats de afgelopen maanden regelmatig gesproken over vreemde bewegingen waarmee bij voortduring verkoopsignalen werden geëlimineerd. De beweging in de slotveiling van vandaag slaat echter alles. Men bracht de index in de slotminuten maar liefst een half procent omhoog, daarbij schaamteloos profiterend van het feit dat het de laatste handelingen van de dag waren. Krachtige marktpartijen hebben bewust met kopen van mandjes gewacht tot de slotveiling, in de wetenschap dat de indexstijging dan niet meer terug te draaien zou zijn. Het is een bedenkelijke maar wel volledig legale manier van handelen, deze mogelijkheid wordt hen namelijk door de beurs geboden. Het vervelende is ook dat we niet weten wie die partijen zijn en welke geheime agenda zij erop nahouden. Hoeveel geld hebben ze bijvoorbeeld tot hun beschikking om dit soort bewegingen te herhalen ? Er moet immers heel wat geld mee gemoeid zijn. Het zuivere verkoopsignaal dat rond kwart over vier ontstond is al met al een vals signaal geworden en daarmee de toekomstige koersontwikkeling nog steeds ongewis. De opzet is geslaagd.

En dan nog dit.... In de Verenigde Staten is volgens het bericht van Reuters Coke denies using Japan shipments to pad results een onderzoek gestart naar de financiële handel en wandel van een van de giganten op de beurs, Coca-Cola. Dit bedrijf wordt door oud-medewerkers van "channel stuffing" beschuldigd, een praktijk waarin een bedrijf klanten probeert te overreden niet bestelde zendingen te accepteren of wel bestelde zendingen eerder te aanvaarden. Soms ontvangt een klant die hieraan meewerkt hiervoor kortingen of andere beloningen zoals bijvoorbeeld een langere betalingstermijn. Coca-Cola zou op deze manier extra concentraat naar Japan hebben verscheept om zo de financiële resultaten mooier voor te kunnen stellen dan ze waren. Coca-Cola heeft de beschuldiging ontkend en zegt mee te werken aan het onderzoek. Omdat het niet het eerste geval van bedenkelijke financiële praktijken is begint het er op te lijken dat het bij beursgenoteerde bedrijven meer schering dan inslag is om "flexibel" met cijfers om te gaan. We zagen het vorige week ook al bij "onze" Koninklijke Olie waar men de ramingen van bewezen olie- en gasvoorraden stelselmatig 20 procent te hoog in de cijfers heeft opgevoerd. Het is een uiterst bedenkelijke ontwikkeling.

Tenslotte wil ik u nog wijzen op de extra analyse Gaan de Amerikaanse indices hun stijging beëindigen? die ik zondagavond geplaatst heb. Uit deze analyse blijkt dat de diverse Amerikaanse indices op belangrijke potentiële omkeerpunten zijn aanbeland en dat geldt dan met name voor de Dow Jones. Die index bevindt zich aan de bovenkant van een patroon dat toont dat de markt uiterst kwetsbaar is en niet meer op de ratio maar op emotie stijgt. De belegger heeft het volste vertrouwen in de goede afloop. Ik wil aan mijn analyse nog toevoegen dat dit vertrouwen ook te zien is aan de stand van een indicator waarmee men in de US de beweeglijkheid meet, de CBOE Volatility Index (VIX). Deze indicator vormt een goede benadering voor de volatiliteit of beweeglijkheid van de gehele markt en het bijzondere is dat die indicator onlangs met een stand van 14 à 15 een extreem lage waarde heeft bereikt. Die volatiliteit is mede bepalend voor de prijs van opties, met name voor de risico premie die daarin verwerkt zit. Een lage volatiliteit betekent dat men weinig risico in de markt ziet. Noch de particulieren noch de professionele handelaren verwachten kennelijk grote uitslagen, anders waren die risico premies wel hoger geweest. Dat is het moment om op te gaan letten, want als er om wat voor reden dan ook plots een schuiver naar beneden komt wordt iedereen verrast en kan er eenvoudig paniek op de beurs uitbreken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. -Ad-