ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren was het nog de vraag of er sprake was van een duidelijke uitbraak uit het kanaal gg', we lagen daar immers niet erg veel boven. Vandaag is dat beeld veranderd, de AEX zette een zeer ruime winst van 1,76% neer waardoor we afstand namen van lijn g' en een einde maakten aan de onzekerheid van de laatste anderhalve week. We zetten de stijging voort.

  • Ik bepaalde eerder een koersdoel voor het geval we verder zouden stijgen, dat doel lag op 425. Het was het 161,8% Fibonacci niveau van de daling 408,9-383,3. Door de enorme stijging zijn we vandaag meteen boven dat niveau gekomen waardoor ik een nieuw richtpunt moet kiezen. Daarvoor wil ik het 200% niveau gebruiken dat op 435 ligt, ik ga er in deze redenering van uit dat we volgend op de stijging boven 408,9 een beweging omhoog maken die net zo groot is als de voorafgaande daling 408,9-383,3. Voorwaarde hiervoor is natuurlijk dat we de stijging morgen voortzetten en boven 425 sluiten. Doen we dat niet dan zou de beweging van vandaag toch nog zijn top kunnen hebben bereikt op het 161,8% niveau waardoor de stijging minder zeker zou worden.

  • We zagen overigens in de maandgrafiek van gisteren dat het koersdoel voor de lange termijn op 460 ligt, de kans op een voortzetting naar boven is nu wel het grootst.

  • De beurs heeft dus maling aan de vier nog niet gesloten gaps op 387-390,3; 404,7-405,4; 407,6-408,4 en 414,6-415,3. Deze gaps worden naar het zich nu laat aanzien voorlopig niet gesloten.

  • We zijn door de stijging van vandaag weer aan de bovenkant van de Bollinger Bands aangekomen. Er kunnen nu twee dingen gebeuren, de bovenste lijn kan ofwel weerstand vormen waardoor de index weer naar beneden gaat of de index kan die lijn als het ware naar boven uit de weg gaan duwen. In het laatste geval zouden we een stijgende trend kunnen gaan maken zoals we die ook in het eerste deel van november zagen, bij een daling zouden we in de uurgrafiek moeten kijken waar we steun kunnen vinden.

  • Die steun ligt op 422,1, de weerstand waar we vandaag na de renteverhoging doorheen braken. Blijven we boven die waarde dan is de stijgende trend intact, een trend die bestaat uit een voortdurend proces van hogere toppen en hogere bodems. Rond 416,3 lag een bodem op de hoogte van zijn voorganger en dat leek verzwakking aan te geven, maar dat hebben we door de daaropvolgende hogere bodem en hogere top ruimschoots gerepareerd. Het is een prachtige stijgende trend waar werkelijk niets op aan te merken valt en die zo in theorielessen als voorbeeld kan worden gebruikt.

  • Om de koersontwikkeling op de korte termijn te kunnen beoordelen wil ik lijn b in de kwartiergrafiek gebruiken, zolang we maar boven die lijn blijven is de stemming op de beurs uitermate goed. 

  • Komen we onder lijn b dan gaan we de steun op 422,1 testen.

Resumerend:

Gisteren vroeg ik me omdat we ons in de maandgrafiek nog maar nauwelijks boven het kanaal gg' bevonden nog af of er deze maand een stijging zou volgen, maar vandaag maakten de beurzen korte metten met die twijfel. De index is ruimschoots boven lijn g' gekomen en we zijn dus definitief naar boven uit het stijgend kanaal gebroken, hetgeen de optimistische stemming in Amsterdam uitstekend weergeeft. We kunnen door deze beweging het lange termijn doel 460 dat ik op grond van diezelfde maandgrafiek bepaalde versneld gaan bereiken. We zijn vandaag al boven het richtpunt 425 gekomen dat ik op grond van Fibonacci lijnen bepaalde, ik schakel daarom over naar 435 als volgende halte. Voorwaarde is vanzelfsprekend dat we de stijgende trend intact houden, we doen dat als we het proces van hogere toppen en hogere bodems in de uurgrafiek behouden. Er mag na de stijging van vandaag veel steun rond 422,1 verwacht worden, dus dit proces zal niet zomaar eindigen. De markt is in een -overigens niet ongevaarlijke- staat van euforie.

En dan nog dit....

Welke bankpresident droomt er niet van beurzen die op de dag dat hij de rente verhoogt stijgen zoals de Europese beurzen dat vandaag deden. De Duitse DAX steeg met 1,4%, de Franse CAC40 ging 1,5% omhoog, de Engelse FTSE won bijna 1,2% en onze AEX versloeg ze met een winst van 1,76% allemaal. Is een renteverhoging dan goed nieuws? Naar mijn mening niet. De renteverhoging had plaats naar aanleiding van de toenemende inflatie in Europa, inflatie die de ECB op grond van de inflatiedoelstelling van 2% meent te moeten bevechten. Men zag zich -hoewel alle Ministers van Financiën ertegen protesteerden- genoodzaakt de rente te verhogen. Ik ben het in dit geval met de Ministers eens, laat ik dat uitleggen. Zou de inflatie door economische groei zijn veroorzaakt dan zou een rentestijging het geëigende instrument zijn geweest om de prijsverhogingen te beteugelen. Ik ga dan uit van een situatie waarin bedrijven mogelijkheden zien en ook benutten om hun klanten voortdurend hogere prijzen te vragen, waarop bedrijfswinsten toenemen en werknemers hogere salarissen bedingen en er een loon-prijs spiraal ontstaat die moet worden geremd. De hogere rente vormt dan de rem. De huidige situatie is anders, de inflatie wordt namelijk veroorzaakt door de hoge olieprijs en heeft dus niets met economische groei te maken. Het tegendeel is het geval, de economische groei is uiterst mager en de consument houdt de hand op de knip. Ga je in een dergelijke situatie de rente verhogen dan zet je weliswaar een rem op de prijzen, maar ook meteen op de economische groei. Bedrijven komen voor hogere rentelasten, sparen wordt aantrekkelijker door de hogere rente, hypotheken worden duurder, kortom het heeft allerlei ongewenste gevolgen. Dat met die achtergrond de beurzen stijgen zoals ze dat vandaag deden betekent dat de beurzen lak aan de economische situatie hebben en hoe dan ook de decemberrally willen starten. Het is het sluiten van de ogen voor de werkelijkheid en dus zoals een Belgische lezer van mijn schrijfsels het in mijn ogen terecht betitelde een 'zottekesspel'. -Ad-

Naar boven