ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index is vandaag licht gestegen en deed dat op een bijzondere manier. We openden namelijk met een klein gap onder het slot van vrijdag en die openingskoers was ook meteen de laagste koers van de dag. Het slot lag boven het lichaam van de candle van vrijdag en dat maakt het een engulfing bullish line. Hoewel dit een candle is die aan het eind van een daling zijn waarde heeft en niet zozeer in een zijwaartse beweging zegt dit toch wel wat. Kopers namen direct het initiatief en gaven dit de rest van de dag niet meer af. Dit is een bijzondere ontwikkeling gezien de enorme onzekerheid die boven de markt hangt, maar daarover onderaan deze pagina meer. Feit is dat de belegger zich niet laat afschrikken door de presidentsverkiezingen en tegenvallende cijfers uit de VS, die verkiezingen lijken eerder een stimulans om te gaan kopen. De zijwaartse beweging blijft hierdoor intact en we naderen op deze manier vanzelf de lijn n', de bovenkant van het inmiddels bekende kanaal waar de AEX al het gehele jaar in beweegt.

  • Even leek het er aan het eind van de handel ook nog op dat de index de belangrijke weerstand van het 61,8% Fibonacci niveau uit zou gaan nemen, maar men nam tijdens de vorming van de laatste candle gas terug waardoor we onder dit zo belangrijke punt sloten. Dit niveau is van belang om dat een stijging vanuit de Fibonacci theorie een voortzetting naar 339 mogelijk zou maken waardoor we in de daggrafiek de lijn n' en mogelijk ook de lijn G in de logaritmische weekgrafiek van vrijdag zouden kunnen proberen te breken.

  • De weerstand rond dit niveau blijft dus nog intact, maar de markt streeft nadrukkelijk wel naar een verdere stijging. Ik heb de lijn h uit de 15min grafiek overgenomen, die lijn vormt samen met de horizontale weerstand rond 332 een stijgende rechthoekige driehoek en dat is een figuur die in de meeste gevallen tot een stijging leidt. De markt is dus optimistisch.

  • Dat optimisme blijkt natuurlijk ook uit het gegeven dat we al dagen net onder het 61,8% niveau uit de uurgrafiek blijven hangen, je kunt de markt geen durf ontzeggen zo kort voor de Amerikaanse verkiezingen. De kopers blijven welgemoed in de markt.

  • De index bleef ook boven de stijgende lijn, zolang we boven die lijn zijn moeten we uitgaan van een vervolg naar boven.

  • Een deel van de professionals is toch niet helemaal gerust op een goede afloop, dat bleek wel uit de laatste candle die in de slotveiling ontstond. De candle zorgde ervoor dat we niet uitbraken, maar de zorgen waren ook weer niet groot genoeg om ook de lijn h te breken.

Resumerend:  

Beleggers namen vandaag geen gas terug in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen en hielden vast aan de koersniveaus van eind vorige week. De beslissing omtrent de richting is daarmee uitgesteld, het zal voor een deel van de Amerikaanse markten afhangen en de manier waarop die met de onzekerheid omgaan. In Amsterdam is men in ieder geval nog optimistisch, al werd op het laatste moment een uitbraak naar boven teruggedraaid. De index is nog boven de steunlijn h in de 15min grafiek die morgen bij de opening op 331 ligt. Openen we daarboven dan gaan we een nieuwe poging zien om door 332 heen te komen, openen we eronder dan gaan we opnieuw pogen het gap tussen 327,7 en 329,5 te sluiten, want daar kwam het door het snelle herstel van vanmorgen niet meer van. Verder wil ik er nog niet op vooruit lopen, de ontwikkeling is me door de verkiezingen van morgen en alles wat eromheen hangt te onzeker. Ik kies ervoor hier gedurende de dag op aexactueel.nl op in te spelen.

En dan nog dit.... 

De beurs heeft een hekel aan onzekerheid zo schreef ik vanmorgen, maar vandaag bleek anders. De beurs zag op de dag voor de Amerikaanse verkiezingen waarbij niet te zeggen is wie er gaat winnen bijna kans naar boven door een belangrijke Fibonacci grens te breken en houdt de stijgende trend met nadruk intact. We weten maar bar weinig over de toekomst. Wint senator Kerry de verkiezingen dan zal nog moeten blijken hoe zijn economisch beleid er uit gaat zien en wat hij met de enorme tekorten van de VS zal gaan doen. De kans dat hij wint ligt op dit moment rond 49% en is dus aanzienlijk. Je zou dus op de beurs enige zorg mogen verwachten. Ook als president Bush wint weten we echter niet wat er gaat gebeuren. Velen zeggen dat hij gedwongen zal zijn de tekorten terug te brengen, maar dat zie ik nog niet zo. Wint hij dan is de buit binnen en is hij gegarandeerd van vier nieuwe jaren als president, wie zegt dat hij dan niet nog vier jaar doorgaat met potverteren en oorlog voeren? Hij kan immers geen derde termijn president worden, heeft met het zicht op deze verkiezingen al zoveel geleend en kan daar ongestoord mee doorgaan. Dan hebben we natuurlijk ook nog het risico op een aanslag op de verkiezingsdag, al hoor je daar niemand over praten. De beurs doet niets met dit alles, de kopers laten zich niet van de wijs brengen. 

Hieruit blijkt dat het karakter van de beurs blijvend is veranderd. Risico's en risico perceptie spelen klaarblijkelijk geen rol meer, de beurs kiest hoe dan ook de weg naar boven. De belangrijkste beleggingsbeslissingen liggen uiteindelijk bij een naar verhouding beperkte groep fondsbeheerders in de wereld, die groep ziet kennelijk een goede toekomst en laat zich niet weerhouden door futiliteiten als risico's. 

Dat kun je ook gemakkelijk doen als met andermans geld belegt en zoals sommigen de eventuele problemen bij een ander op zijn bordje kan leggen. We zagen daarvan vanmorgen een uitstekend voorbeeld, pensioenfonds PGGM gaat de premies fors verhogen om het vermogen te vergroten, de dekkingsgraad is namelijk onvoldoende. De kostenstijging komt in gelijke mate voor rekening van werkgevers en werknemers, zo blijkt uit een artikel in het Financieel Dagblad.  PGGM belegt een groter deel van het vermogen in aandelen dan andere pensioenfondsen, een woordvoerder zei daarover: 'Wij zijn ervan overtuigd dat dit in het belang is van onze deelnemers'. U ziet wat er gebeurd als de resultaten uit die beleggingen in aandelen onvoldoende zijn, dan mag een ander daarvoor bloeden. Ik neem aan dat andere pensioenfondsen weldra zullen volgen, goed voorbeeld doet immers goed volgen. De verbetenheid waarmee men zich aan alle kanten vastbijt in aandelen zonder dat men zich op de beurs -zoals vandaag klip en klaar is gebleken- iets gelegen laat liggen aan de daaraan verbonden risico's geeft me bepaald geen goed gevoel. Laten we hopen dat het goed gaat aflopen, daarvoor zal de beurs hoe dan ook naar boven moeten. Juist omdat men het risico niet uit de weg is gegaan zou een eventuele daling vele marktpartijen in grote problemen kunnen brengen waarvan de gevolgen dan weer zonder scrupules afgewenteld zouden worden op onze maatschappij. -Ad-

Naar boven