ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index sloot gisteren ongeveer op de stippellijn op 467,5 en ik vertelde u dat de daling van de laatste dagen een test van de doorbraak door 467,5 van vorige week betrof. Bij een dergelijke test komt een index terug bij het uitbraakniveau en als op dat punt de beleggers weer instappen en de index stijgt is de test teneinde en kan de stijgende trend worden voortgezet. Het uitbraakniveau heeft zich dan als steun bewezen en vormt dan een basis om verder te stijgen. Dit scenario lijkt zich hier af te gaan spelen. De index vond steun op de stippellijn op 467,5 en sloot met winst. Morgen zouden we op grond van deze steun een voortzetting naar boven kunnen gaan zien.

  • De Bollinger Bands stijgen zoals ik gisteren schreef heel licht, maar naar mijn zin eigenlijk nog niet voldoende om al van een stijgende trend te kunnen spreken. De beurs is echter wel sterk naar stijgen geneigd en staat in feite op een omslagpunt tussen een zijwaartse en een stijgende beweging. Een duidelijke conclusie is er echter op grond van deze indicator niet te trekken. Er bevindt zich steun rond 463,5 van de middellijn en weerstand rond 476 van de bovenlijn, daar moet ik het bij laten.

  • Ik tekende gisteren Fibonacci lijnen over de stijging 449,15-473,13 in de uurgrafiek. We vonden zowel gisteren als vandaag steun rond het 23,6% niveau dat samenvalt met de stippellijn op 467,5 in de daggrafiek. De correctie is door deze steun tot dusverre nog beperkt gebleven, meestal loopt een correctie namelijk tot het 38,2%, 50% of 61,8% niveau. Beleggers kopen dus al snel weer, de markt is onderhuids sterk. We moeten natuurlijk afwachten of men deze houding morgen handhaaft, maar vooralsnog denkt de markt verder te gaan stijgen.

  • Interessant is dat de stijging waarmee we afstand van 467,5 wisten te nemen pas vanaf 17u plaats had, iets dat we in de kwartiergrafiek nog beter zien.

  • Grote partijen die het laatste deel van de handel immer overheersen voelden kennelijk de behoefte om de index voor het scheiden van de markt nog snel een beter aanzien te geven. Zij brachten de index omhoog naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 469 van de daling van de voorgaande dagen dat vanmorgen al weerstand bood. Normaal gesproken zou je na een top bij een 38,2% niveau een voortzetting van de daling verwachten, maar de markt besliste dus anders. Morgen zou dit niveau alsnog weerstand kunnen vormen, maar daarvan is nu nog niets te zeggen.

  • Wat aan de hand van de Fibonacci lijnen in ieder geval duidelijk wordt is dat de index om de stijgende trend in de daggrafiek voort te kunnen zetten boven het 61,8% niveau rond 470,6 zal moeten komen. Pas boven die waarde namelijk kunnen we er vanuit de Fibonacci theorie gevoeglijk van uit gaan dat we de daling van 27 en 28 maart geheel gaan corrigeren. 

  • Hier vloeit automatisch uit voort dat we bij een eventuele top op of onder 470,6 ondanks het gegeven dat we opnieuw van 467,5 opgeveerd zijn alsnog naar beneden zouden kunnen gaan. We doen er gezien de stijgende trend in de daggrafiek wel goed aan tot het tegendeel bewezen is van een voortzetting naar boven uit te gaan. Doet zich dan ergens een top voor dan is dat aanleiding om deze veronderstelling aan te passen.

  • Morgenochtend heeft de 38,2% grens rond 469 natuurlijk mijn eerste aandacht. Passeren we die grens dan ga ik op basis van de daggrafiek uit van een voortzetting naar boven, waarbij ik rond de Fibonacci niveaus 469,8 en 470,6 goed kijk naar eventuele tekenen van topvorming die me zou kunnen nopen het stijgingsscenario te herzien. Passeren we 469 niet dan neem ik voorlopig aan dat we de steun rond 467,5 nogmaals gaan testen en die daarbij ook zouden kunnen gaan breken. Een daling onder 466,4 zou ons net zoals ik gisteren betoogde in eerste instantie naar 464 brengen.

Resumerend:

Het steunniveau rond 467,5 dat we gisteren en vandaag hebben getest heeft stand gehouden. Beleggers vonden de index of beter gezegd de onderliggende aandelen van de AEX op dit niveau koopwaardig en toonden daarmee hun wens om tot een voortzetting van de stijging over te gaan. Weten we morgenochtend boven 469 te komen dan hervat de beurs zijn opwaartse beweging. Helemaal zeker is die voortzetting overigens pas als de index boven het 61,8% niveau op 470,6 in de kwartiergrafiek komt, maar een stijging boven 469 zou in combinatie met de stijgende trend in de daggrafiek die voortzetting naar boven wel het meest waarschijnlijk maken. Blijkt de weerstand rond 469 zich morgen toch nog te handhaven dan houd ik direct al scherp rekening met een vervolg naar beneden. Dit vervolg wordt dan echter pas bij een daling onder 466,4 zeker, zo'n daling zou ons allereerst naar 464 brengen. De grote partijen die in het laatste half uur van de handel kochten zien dat laatste morgen getuige hun kooplust niet gebeuren en zien de beurs morgen verder stijgen, het enige dat nog mankeert is het beslissende zetje boven 469.

En dan nog dit... 

Tokio deed het vandaag ondanks de voorafgaande daling van de Amerikaanse beurzen uitstekend. Hoewel ik er in mijn bijdrage van 21 februari jongstleden op deze plaats nog van uit ging dat de Nikkei terug zou gaan naar 12200 om daar de neklijn van een omgekeerd hoofd- en schouders patroon te testen besliste de Japanse belegger vandaag anders. Zoals u in onderstaande grafiek ziet koos de Japanse markt onder invloed van de door het Amerikaanse rentebesluit aangesterkte dollar namelijk tot een voortzetting van de stijgende trend, de index kwam boven de vorige top hetgeen een koopsignaal vormt. Zolang de Japanse beursgraadmeter nu maar boven 16580 en de trendlijn c blijft houdt de stijgende trend stand en daarvan zal dan ongetwijfeld een positieve invloed op onze beurs uit gaan. -Ad Nooten-

Naar boven