ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze week bracht ons een belangrijke beweging, namelijk een stijging boven lijn g" waarmee we tevens meer afstand namen van het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 dat een cruciale rol in deze analyse speelt. We staan inmiddels 2,5% boven dit niveau dat op 460,5 ligt en mogen op basis hiervan wel zeggen dat het niveau gekraakt is. Dit maakt een beweging naar het 61,8% niveau op 518 voor de lange termijn het meest waarschijnlijk. Hier wil ik nadrukkelijk één restrictie bij maken, namelijk dat de index volgende week vrijdag 31 maart eveneens duidelijk boven 460,5 moet sluiten. Volgende week vrijdag is de maand maart afgelopen en hebben we dientengevolge een nieuwe candle in de maandgrafiek erbij. Zou de index dan niet meer boven 460,5 staan dan zou er in de maandgrafiek geen sprake van een doorbraak zijn. Daar een maandgrafiek vanwege het langere tijdsvenster belangrijker is dan een weekgrafiek zou de maandgrafiek in dat geval prevaleren en zou de doorbraak van deze week alsnog zijn waarde verliezen. Bij Fibonacci niveaus zie je regelmatig bewegingen die iets over zo'n niveau heen gaan, dat is niet iets om verbaasd over te zijn en kan dus ook in de maandgrafiek plaats vinden. Voorlopig echter ziet het er naar uit dat het 50% Fibonacci niveau gebroken is, maar laten we nog niet te vroeg juichen. Grote beleggers kennen deze niveaus ook en het zou me gezien de vasthoudendheid die beleggers deze week ten toon spreidden niet verbazen als zij de index doelbewust door dit niveau hebben gebracht met het oogmerk een koopsignaal te genereren dat door technisch analisten wordt opgepikt. Ditzelfde geldt overigens voor de Duitse DAX die deze week met een slot van 5973 op eenzelfde manier met het 61,8% niveau op 5865 heeft afgerekend. Ook daar telt slechts de score van volgende week vrijdag en is de wedstrijd met deze voorsprong die de kopers op de verkopers hebben nog niet geheel afgelopen.

  • Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat de kans dat de index volgende week verder stijgt groter is dan de kans dat de index gaat dalen. We zien met de steunlijn c een fraaie stijgende trend en we moeten zolang die trend intact is natuurlijk van een voortzetting naar boven uitgaan. Er moet wel iets bijzonders gebeuren wil de beurs volgende week onder 460,5 eindigen.

  • Dat betekent namelijk dat de graadmeter volgende week onder lijn c terecht zou moeten komen en het is niet reëel om daar van uit te gaan. Reëler is het om van een voortzetting naar boven uit te gaan, waarbij lijn s' het koersdoel van de opwaartse beweging is. Dit brengt het koersdoel afhankelijk van het moment waarop we er in slagen die lijn te bereiken op 477,4 à 479,4. Hoe langer het duurt voor we er zijn, hoe hoger het doel komt te liggen.

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands wijkt al wat naar boven, er zou dus een stijgende trend kunnen ontstaan waarin de index en de bovenste lijn net als zij elders in deze grafiek deden samen naar boven op gaan trekken. Ik schets slechts wat er kan gebeuren, deze indicator biedt daarvoor als naijlende indicator geen zekerheid. Gebruik ik hem om de richting van de trend vast te stellen, dat is met name waar ik de indicator destijds voor op deze site heb geïntroduceerd, dan kunnen we op grond van de licht naar boven draaiende bovenlijn stellen dat we op een mogelijk omslagpunt van een zijwaartse naar een opwaartse trend staan.

  • In de uurgrafiek lijdt het weinig twijfel waar we mee bezig zijn, het gaat om een stijgende trend. Na een zijwaartse periode van 15 t/m 22 maart heeft de index een eind aan de zijwaartse beweging gemaakt en is weer stijgende. Lijn m onder de candles van gisteren en vandaag speelt daarbij een rol als ondersteunende lijn. Binnen de stijgende trend zou trouwens nog een daling naar 467,5 passen, want de steun op dat niveau is sinds de doorbraak van 22 maart nog niet getest terwijl dat bij een dergelijke doorbraak normaliter wel gebeurt. Ik houd dus rekening met een daling onder lijn m teneinde in een beweging naar 467,5 vast te stellen of beleggers daar dan zoals het in een stijgende trend hoort weer instappen.

  • Blijven we boven lijn m dan is er in het geheel geen onzekerheid, we gaan dan via de kortste route door naar lijn s' in de daggrafiek.

  • We moeten bij een stijging eerst afrekenen met de stippellijn rond 472,7 waar we vanmiddag wel doorheen kwamen, maar niet boven wisten te handhaven. Zolang we boven lijn m zijn is de kans op een doorbraak naar boven het grootst, dat komt omdat de stijgende lijn m en de horizontale stippellijn samen een stijgende rechthoekige driehoek vormen. Dat is een patroon dat gezien de vorm meestal tot een stijging leidt. Het gegeven dat beleggers op steeds hogere niveaus instappen brengt me tot deze conclusie, zij zouden dat tenslotte niet doen als zij niet veronderstelden dat de index verder kan stijgen.

  • We zagen bij de uurgrafiek echter dat een test van de steun rond 467,5 in de huidige koersontwikkeling een doodnormale zaak zou zijn, helemaal zeker van mijn zaak ben ik dus nog niet. Ik laat de keuze maar daar waar die hoort, namelijk bij de markt en wacht maandag af of het lijn m is die het eerst doorbroken wordt of de stippellijn op 472,7.

Resumerend:

Het belangrijkste gegeven van deze week is de afstand die de index in de weekgrafiek van het 50% Fibonacci niveau op 460,5 genomen heeft. De index zou op grond hiervan de komende maanden door kunnen stoten naar het 61,8% niveau rond 518. Verder dan dat het zou kunnen wil ik op dit moment echter nog niet gaan, voor ik me daar stellig over uit durf te laten moeten we volgende week vrijdag eerst overtuigend boven 460,5 gesloten zijn. De kans daarop is natuurlijk groot. We zien een mooie stijgende trend met lijn c als steun en het is dus het meest aannemelijk dat we volgende week een voortzetting naar boven gaan zien. Om op vrijdag 31 maart onder 460,5 te sluiten zou de index onder lijn c terecht moeten komen en dat is iets dat ik niet zonder meer zie gebeuren. De bovenste lijn van de Bollinger Bands loopt zich al warm om een stijgende trend te gaan vormen en in de uurgrafiek is die stijgende trend zonder meer een feit. Voor de korte termijn is alleen een kleine terugval naar 467,5 nog mogelijk waarbij dat niveau zich om de stijgende trend te handhaven dan natuurlijk als steunniveau zou moeten bewijzen. Een daling onder lijn m zou wat mij betreft de start van zo'n test zijn. Blijft de index boven lijn m en breekt hij door de weerstand rond 472,7 dan gaan we regelrecht naar lijn s' die maandag op 477,4 ligt en in de loop van de week oploopt naar 479,4. Zolang de stijgende trend gehandhaafd blijft, hetgeen bij een index boven 467,5 het geval is, vormt die lijn mijn koersdoel.

En dan nog dit... 

Met verbazing keek ik vandaag naar de reactie van de Amerikaanse aandelenmarkten op slecht nieuws betreffende de huizenmarkt waarover u in het artikel Amerikaanse verkoop nieuwe huizen gekelderd meer kunt lezen. De verkoop van nieuwe woningen bleek met 10,5% te zijn gedaald, hetgeen naar verluidt de grootste daling in 9 jaar is. Het vormt een bewijs dat de huizenmarkt afkoelt en dat is natuurlijk een zware tegenvaller voor bedrijven die in deze sector actief zijn. De markt dacht hier echter anders over. Links ziet u de daggrafiek van de home construction index van 19.20u onze tijd waarin alle belangrijke bouwbedrijven vertegenwoordigd zijn. Om 10u Amerikaanse tijd werd het nieuws bekend en de eerste reactie was een logische, namelijk een daling. Al snel volgde echter een vlotte stijging waarvoor ik geen verklaring heb. De aandelenmarkt lijkt gezien deze stijging van mening dat deze dramatische daling in de bouw van nieuwe woningen en een afkoeling van de woningmarkt niet van invloed zijn op toekomstige resultaten van bouwbedrijven, op een andere manier kan ik dit niet lezen. Curieus, uiterst curieus. -Ad Nooten-

Naar boven