ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs is de eerste dag van deze nieuwe beursweek met winst gestart, maar wist die winst net als de voorgaande dagen overdag niet verder uit te bouwen. Wederom ontstond een doji, een candle met een klein lichaam hetgeen erop duidt dat opening en slot vandaag dicht bij elkaar lagen. Het is voor diegenen die de beurs de gehele dag volgen frustrerend om de machteloosheid van de beurs te aanschouwen. Winst komt tegenwoordig alleen nog bij de opening tot stand, maar vormt geen stimulans om te kopen of winst te nemen. We springen als een kikker verder naar boven en na iedere sprong blijven we als het ware even roerloos zitten tot we onze volgende sprong kunnen gaan maken. 

  • De trend is daarbij zoals u ziet nog steeds naar boven gericht en we liggen met de candle van vandaag tegen de stippellijn rond 467,5 aan die door de bovenste punten van voorgaande candles loopt en weerstand vormt. Het is deze weerstand die we zullen moeten passeren willen we door naar lijn s' rond 475.

  • De Bollinger Bands laten ons nog immer een zijwaartse trend zien, om die in een stijgende om te zetten zal de index naar de bovenste lijn moeten stijgen en die als het ware naar boven gaan duwen. Zolang de lijnen horizontaal lopen kan de index op grond van deze grafiek hoewel de beurs naar boven tendeert voor wat deze indicator betreft alle kanten op.

  • In de uurgrafiek zien we goed dat de beurs naar boven wil, we lagen namelijk de gehele dag tegen de stippellijn aan die ik in navolging van de daggrafiek door de voorgaande toppen rond 467,5 getrokken heb. Toen we onder 466 kwamen waar een flink deel van de dag steun lag traden er direct kopers in de markt waardoor de index voor een daling werd behoed. We bleven hierdoor in de buurt van de weerstand rond 467,5 en zouden deze morgen daarom gemakkelijk moeten kunnen breken. Doen beleggers wat zij vandaag en vorige week vaak deden, het voorbeurs inleggen van een grote hoeveelheid kooporders, dan zouden we morgen direct bij opening over de weerstand heen kunnen springen.

  • Vandaag draaide alles zoals u in de kwartiergrafiek nog wat duidelijker gedemonstreerd ziet om 466 en 467,5. Op een daling onder 466 werd door kopers direct door middel van extra kooporders gereageerd waardoor een hammer ontstond die steun aangaf. Het lichaam van de candle lag boven 466 waardoor de steun op dit niveau intact bleef. Morgenochtend let ik dus wederom op beide grenzen.

  • Komen we boven 467,5 dan breken we deze weerstand en gaan we in de daggrafiek op pad naar lijn s' rond 475.

  • Zouden we onder 466 dalen dan zullen we voordat we een nadere conclusie trekken af moeten wachten waar de volgende bodem komt te liggen. De belangrijkste steun ligt dan op en net onder 463 zoals zowel in de uur- als in de kwartiergrafiek goed zichtbaar is. Pas een daling onder 462,5 zou een eind maken aan de zijwaartse beweging, daarboven zou de zaak ook bij een daling nog ten goede kunnen keren.

Resumerend:

We maakten vandaag weer een sprong naar boven, waarna we opnieuw gedurende de dag geen vervolg naar boven wisten te geven, maar evenmin overgingen tot winstnemingen. De index ligt tegen de weerstand 467,5 aan die morgen met de steun op 466 net als vandaag het beeld zal gaan bepalen. Komen we onder 466 dan hangt de toekomstige ontwikkeling af van de vraag of we op of boven 462,5 een volgende bodem weten te maken, weten we echter eindelijk met 467,5 af te rekenen dan gaan we door naar lijn s' in de daggrafiek die rond 475 ligt.

En dan nog dit... 

De grafieken in de analyses zullen vanaf morgen een groter formaat hebben. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat ik een nieuw beeldscherm in gebruik genomen heb, je moet nu eenmaal af en toe de oude apparatuur vervangen. Tot vorige week werkte ik speciaal voor deze site met een resolutie van 800x600, feitelijk ouderwets. Dit gaf met de monitor die ik toen gebruikte een acceptabel, zij het klein beeld, maar dat laatste nam ik in verband met de site voor lief. De nieuwe technologie op mijn bureau zorgt er echter voor dat ik met een resolutie van 1024x768 of hoger een zo prachtig beeld heb dat het werkelijk zonde is om daar geen gebruik van te maken. Het betekent automatisch dat de grafieken die ik opsla groter zijn dan voorheen en dat ziet u morgen op deze pagina terug. Aangezien onderzoek leert dat een overgroot deel van u als resolutie 1024x768 of hoger gebruikt veronderstel ik dat het voor u alleen maar voordelen zal hebben. Grotere grafieken betekenen immers een groter aantal candles en meer detail. Ik ontving na eerste testen vandaag slechts drie reacties, waarvan er een positief was en twee gematigd. Dit laatste had te maken met een verticale favorieten balk die door deze lezers werd gebruikt en in mindere mate met de hoogte van de grafieken. Gebruikt u deze favorietenbalk ook dan kunt u deze door middel van de toetsencombinatie Cntrl-i (control toets tegelijkertijd met de letter i) aan en uit zetten, zodat u als u mijn pagina's leest over de volle breedte kunt beschikken. Om beter van de hoogte van uw scherm gebruik te kunnen maken drukt u op de toets F11 om een deel van de balk boven in beeld te laten verdwijnen, een mechanisme dat overigens bij elke site werkt en meer zichtbaar maakt van de pagina die u bezoekt. Met dezelfde F11 toets komt u dan weer terug in de oorspronkelijke instelling. Ik hoop dat het werken met de nieuwe grafieken u zal bevallen.  -Ad Nooten-

Naar boven