ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX, afkorting voor Amsterdam Exchanges Index, heeft deze week zowel geprobeerd naar boven door lijn g" als door de recente toppen rond 467 te breken. De poging bleek uiteindelijk niet succesvol, maar er kan doordat de index bij dit punt in de buurt is gebleven volgende week nog gemakkelijk een nieuwe poging worden gewaagd. Dit blijft zo zolang de index zich boven lijn c bevindt.

  • De graadmeter is bovendien opnieuw boven het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 gekomen dat op 460,5 ligt. Het gaat bij deze stijging dus geenszins om een triviale beweging, maar om een serieuze poging een vervolg aan de stijgende trend te geven. Zou de poging deze keer wel slagen dan zou dat een beweging naar het 61,8% niveau rond 518 mogelijk maken. Ik kijk daarom met meer dan gemiddelde belangstelling naar de volgende week uit.

  • We zien in deze grafiek een fenomeen dat je in een weekgrafiek niet vaak aantreft, namelijk een niet gesloten gap tussen de candle van deze week en die van vorige week. Dit is ongewoon en vraagt eigenlijk om een daling naar de bovenkant van de candle van vorige week op 458,7 teneinde het te sluiten. Daar gaps in de index, in de daggrafiek althans, meer dan regelmatig niet meer plegen te worden gesloten moet ik hier wel een vraagteken bij zetten.

  • Oplettende lezers zullen constateren dat het MACD histogram niet meer onder de grafiek staat, ik heb dit staafdiagram verwijderd omdat de index deze week steeg terwijl er toch sprake was van divergentie. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen, ik heb nu al zovaak geconstateerd dat divergentie als voorbode van een daling niet meer werkt dat ik besloten heb om deze indicator -die ik vele jaren met veel succes heb gebruikt- uit de grafieken te gaan verwijderen. Het karakter van de aandelenmarkt is zodanig veranderd dat het geen zin meer heeft er de ruimte nog aan te besteden en het zorgt bovendien voor een grotere grafiek, hetgeen ook zijn voordelen heeft.

  • De beurs slaagde er ondanks de stijging van deze week geen enkele dag in overtuiging uit te stralen. Vandaag is voor de derde dag op rij een doji gevormd, een candle waarbij opening en slot dicht bij elkaar lagen. De stijging van deze week wordt met name veroorzaakt door de sprongen die de index iedere dag direct bij de opening maakte, maar gedurende de dag konden de kopers geen potten meer breken. De onderliggende kracht ontbreekt, beleggers zien in de stijging geen aanleiding op de rijdende trein te springen en dat geeft te denken. De voortzetting van de stijging is nog geen uitgemaakte zaak.

  • Volgende week zijn de horizontale stippellijn rond 467,5 en de trendlijn c de lijnen waar het in eerste instantie in deze daggrafiek om draait, bij een stijging boven 467,5 zou daar lijn s' als koersdoel aan toegevoegd worden omdat dan een beweging naar die lijn op ongeveer 475 mogelijk zou worden.

  • De index zou dan wel de bovenste lijn van de Bollinger Bands uit de weg moeten duwen, want die vormt rond 470 weerstand. De middellijn rond 461 is steun, zolang de index boven die middellijn blijft heeft de index de kans om de zijwaartse beweging die blijkt uit de horizontaal lopende lijnen van de indicator om te zetten in een stijgende beweging.

  • De beurs had aan het eind van de handel nog moeite om een daling te voorkomen, kopers grepen na een daling onder de stippellijn op 463 snel in om erger te voorkomen. De stippellijn blijft hierdoor als steun intact.

  • In de kwartiergrafiek zien we het ingrijpen nog eens goed. Vroeger zou een daling onder een voorgaande laagste koers een verkoopsignaal zijn geweest, maar die tijd ligt achter ons. Tegenwoordig is het een signaal voor kopers om extra orders te plaatsen teneinde de index snel weer boven de net doorbroken steun te brengen. Het is een verschijnsel dat is overgewaaid uit de VS, waar het al eerder gemeengoed geworden is. Het staat aan de basis van de voortdurende stijgingen van de beurs, als je om een vergelijking met voetbal te trekken de nul weet te houden dan heb je de wedstrijd al half gewonnen. Het is op de beurs een succesvolle strategie gebleken van grote partijen die een voortzetting van de stijging nastreven en valt in de categorie van stijgingen na een daling onder een stijgende trendlijn die we eveneens regelmatig zien.

  • Maandag ligt mijn aandacht allereerst bij de bodem van vandaag op 462,5 en bij de stippellijn op 465. 

  • Zouden we onder 462,5 komen dan wordt 460,4 in deze grafiek het eerste doel, daar ligt de bovenkant van het gap van 13 maart dat tot dusverre open gebleven is. Het is dan rond 461 wel even opletten geblazen, daar ligt immers de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek als potentiële steun. Het zou de start kunnen zijn van een beweging om het gap in de weekgrafiek waar ik over sprak te gaan sluiten, waarvoor zoals we zagen een daling naar 458,7 nodig is.

  • Weten we te stijgen en boven 465 te komen dan ga ik uit van een nieuwe aanval op de weerstand rond 467 die we vandaag niet wisten te breken.

Resumerend:

We zagen deze week een nieuwe poging om de weerstand van het 50% Fibonacci niveau rond 460,5 te breken en deden dat met een candle die in de weekgrafiek een gap veroorzaakte. We wisten vandaag boven die waarde te sluiten waardoor de missie van de kopers voor een deel geslaagd is. Echt geslaagd is deze echter pas als zij volgende week een stijging boven 467,5 tot stand weten te brengen waardoor de index in de weekgrafiek naar boven door lijn g" breekt en de komende tijd dan op kan rukken naar het 61,8% niveau rond 518, met als eerste stap een beweging naar lijn s' in de daggrafiek rond 475. Het onvermogen van de markt om overdag een voortzetting van de sprongsgewijze stijgingen tot stand te brengen geeft in combinatie met het nog niet gesloten gap in de weekgrafiek enige twijfel omtrent een voortzetting naar boven. Ik houd me daarom vooralsnog neutraal en kijk maandag naar de beweging in relatie tot de laatste bodem in de kwartiergrafiek op 462,5 en mogelijke weerstand rond 465. Zouden we onder 462,5 komen dan gaan we op pad naar het nog niet gesloten gap in de weekgrafiek waarvan de bovenkant op 460,4 ligt en de onderkant op 458,7. Wie weet, zouden we dat dan ook nog gaan sluiten, hoewel dat tegenwoordig de gewoonte niet meer lijkt. Komen we maandag nochtans boven 465 dan gaan we wederom proberen de weerstand rond 467,5 te breken, hetgeen bij succes een vervolg naar lijn s' rond 475 kan krijgen.

En dan nog dit... 

Gisteren besprak ik de maandgrafiek van de S&P500 index met u en kwam tot de conclusie dat deze index door een belangrijke lijn gebroken is en de rest van de maand boven 1290 moet blijven om die doorbraak geldig te houden. In de maandgrafiek van de Dow zien we een vergelijkbare ontwikkeling. Deze index is naar boven uit het patroon ff ' gebroken en dit houdt de belofte van een stijging naar de blauwe stippellijn op 11750 in. De Amerikaanse beursgraadmeter zal om deze belofte gestand te kunnen doen deze gehele maand boven lijn f ' op 11190 moeten blijven.  -Ad Nooten-

Naar boven