ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag is er opnieuw een die door een gap afgescheiden is van de vorige candles. De koersontwikkeling lijkt hiermee enigszins op die van eind januari toen een voorgaande daling snel werd gerepareerd, met dat verschil dat we deze keer een keten van kleine candles hebben. Deze candles tonen ons dat de beurs overdag niet veel heeft weten te doen en dat de winst met name op de opening werd geboekt, winst die gebaseerd was op een goed slot van de Amerikaanse beurzen. Hoewel de beleggers overdag niet de moed hebben om naar aanleiding van de goede opening te kopen maken we zo iedere dag toch weer wat winst waardoor we de stijging naar de vorige top rond 467 voortzetten.

  • De candle van vandaag is bij uitstek een teken dat de beurs ondanks de goede opening verder enige richting ontbeerde. Het gaat om een doji waarbij opening en slot dermate dicht bij elkaar lagen dat het lichaam slechts een dun streepje is. Het is over het algemeen een teken van twijfel en niet van kracht, hetgeen na een positieve opening niet pleit voor de beurs. Men komt niet verder dan het vasthouden van de bereikte winst. Doji's vinden we zowel als tijdelijke pauze in een stijgende trend als op omslagpunten in de grafiek.

  • In dit kader is de positie van de candle er een die de moeite van het bespreken waard is. Deze doji staat namelijk in de zogenaamde star positie, als het ware als een ster boven de andere candles. Dit zorgt ervoor dat het bij deze doji om een mogelijke top kan gaan, bij een eventuele daling zou morgen een abandoned baby of een evening doji star kunnen ontstaan, waarvan de laatste naam refereert aan de doji in de star positie. Het is echter gevaarlijk om hier al bij voorbaat van uit te gaan daar de doji ook slechts een tijdelijk oponthoud in de stijging kan betekenen. Het zal weer afhangen van het resultaat dat men op de Amerikaanse beurzen weet te behalen, is dat resultaat goed dan staat er morgen zo weer een gap naar boven in de grafieken.

  • De Bollinger Bands bieden ons in ieder geval alle ruimte voor een stijging, daar we in het midden van de bovenste band zijn zouden we naar de bovenkant verder kunnen stijgen. Vergelijk dit wederom maar met de week van 23 januari waarin de index steeg en de bovenste band daardoor samen met de index naar boven ging en er een voortzetting van de stijgende trend ontstond. 

  • Dat de mogelijkheid er volgens de Bollinger Bands er is betekent overigens niet dat een stijging al een uitgemaakte zaak is. Deze indicator is naijlend, hetgeen betekent dat hij reageert op de koersbewegingen. Wat we zeker wel kunnen zeggen is dat de stippellijn potentiële steun en de bovenste lijn potentiële weerstand is en de index na het passeren van een middellijn meestal wel tot het uiterste van de banden door loopt.

  • Dat de beurs overdag niet veel heeft weten te doen zoals ik bij de daggrafiek schreef is niet helemaal juist, kopers kweten zich namelijk uitstekend van de taak die zij zichzelf de laatste maanden lijken te hebben opgelegd om de winst van de index door middel van het creëren van een steun te beschermen. Het vervelende aspect hieraan is dat er slechts zijwaartse bewegingen ontstaan vanaf korte tijd na opening tot het moment dat de Amerikaanse beurzen openen, pijnlijk voor diegenen onder u die geen posities mee de nacht in plegen te nemen. Doe je dat niet dan mis je de koerssprongen die we 's morgens maken en gezien het koersverloop van de laatste dagen mis je dan eigenlijk de gehele stijging omdat winst voornamelijk middels dit soort sprongen wordt gerealiseerd. Het is geen gemakkelijke tijd voor op de index handelende daghandelaren die steeds maar weer moeten hopen dat er vanaf 15.30u nog wat beweging komt waar zij nog wat aan kunnen verdienen.

  • In de kwartiergrafiek zien we de koersbewegingen, of beter gezegd het ontbreken daarvan, in detail. Ik wil uw aandacht vragen voor het laatste deel van de handel. Het leek erop dat we het gap van vanochtend zouden gaan sluiten, iets dat vroeger in een soortgelijke situatie ook zeker gebeurd zou zijn doordat een flinke groep kleine handelaren daarop gespeculeerd zou hebben. Een daling in een gap is namelijk een korte termijn verkoopsignaal, de eerstvolgende steun ligt aan de onderkant van het gap. De groep kleine handelaren is echter de laatste jaren behoorlijk gedecimeerd waardoor de grote jongens het voor het zeggen hebben en de index geheel vastgeklonken zit aan de Amerikaanse futures en indices. Die vonden steun toen wij net het gap in waren gegaan en de kopers in Amsterdam volgden de daaropvolgende Amerikaanse opleving midden in het gap naadloos en zorgden voor een herstel. Het gap is voor een groot deel open gebleven en het is nog maar de vraag of het nog gesloten gaat worden.

Resumerend:

De index maakte vanochtend een sprong naar boven om de Amerikaanse winst van gisteren in te cijferen. Daarna echter wist de beurs niet beter te doen dan het verdedigen van de winst waardoor in de daggrafiek een doji ontstond. De stijgende trend is hierdoor gehandhaafd waardoor een voortzetting naar 467 het meest waarschijnlijk is. De plaats van de doji in de star positie ten opzichte van de voorgaande candles kan een omslagpunt markeren, maar het is gevaarlijk daar al bij voorbaat van uit te gaan. Beter is het om er van uit te gaan dat we morgen verder gaan stijgen en de mogelijkheid van de vorming van een top slechts bij een negatieve start in te calculeren.

En dan nog dit... 

We openden zoals u gelezen heeft vandaag net als eergisteren met een gap en zagen dat in navolging van dat vorige gap niet gesloten worden. We deden dat namelijk maar gedeeltelijk, iets dat zoals ik vertelde veroorzaakt werd doordat de Amerikaanse indices steun vonden op het moment dat wij onder 464 en dus het gap in gingen. Het is voor wat de AEX index betreft tegenwoordig de gangbare praktijk dat naar boven gerichte gaps niet gesloten worden. In de periode van november tot nu zijn er namelijk vele open gebleven. Noopt ons dat tot het wijzigen van de theorie aangaande gaps? Ik denk het niet. Het verschijnsel doet zich namelijk alleen bij de AEX index voor, kijken we in de grafieken van onderliggende fondsen dan zien we dat gaps, ook die naar boven, in de meeste gevallen achteraf gesloten worden. Ter illustratie vindt u hieronder een grafiek van AKZO dat op 8 maart jongstleden een gap dat op 7 februari was ontstaan netjes sloot alvorens weer verder te stijgen. Dit strookt volledig met het gedrag dat u in theorieboeken beschreven ziet. De reden dat gaps in de AEX tegenwoordig niet meer gesloten worden is gelegen in de besturing die de index van buitenaf ondervindt. Zoals ik al vaker memoreerde wijst alles erop dat er partijen in de markt actief zijn die zich met niets anders bezig houden dan met het bewerken van de index op het moment dat een daling dreigt of het bewerkstelligen van een reparatie achteraf als die daling op een zeker moment toch niet gestopt kon worden. Het gedrag rond het leggen van vloertjes waarmee, bijvoorbeeld na het ontstaan van een gap, een steun onder de koersen wordt gelegd is een deel van de toegepaste strategie, het gebruik maken van de slotveiling om zoals vandaag de index nog een zetje naar boven te geven is een andere. De belegger kijkt tegenwoordig bij een daling in een gap in de AEX ook niet meer naar onze eigen index, maar naar de Amerikaanse futures en indices en volgt die klakkeloos. Hierdoor kan het voorkomen dat een gap deels gesloten wordt. Dit alles betekent dat we bij de vorming van een gap onderscheid moeten maken tussen indices, ook de DAX kent niet gesloten gaps, en aandelenkoersen. Ontstaat bij een index een gap naar boven dan kun je er niet voetstoots meer van uit gaan dat het nog gesloten gaat worden, maar bij aandelen ligt dat anders. Zoals de AKZO grafiek illustreert werkt de theorie dat gaps achteraf meestal gesloten worden bij aandelenkoersen namelijk nog prima. -Ad Nooten-

Naar boven