ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De verwachting dat we op grond van het toppatroon van vorige week vandaag onder het slot van vorige week vrijdag zouden eindigen is niet uitgekomen, we zullen verderop zien dat het herstel van vandaag daar debet aan was. We bleven boven lijn c en zouden hierdoor in principe de top van vorige week weer aan kunnen gaan vallen. Gisteren stelde ik daarvoor een voorwaarde vast, daar kom ik bij de uurgrafiek op terug.

  • De candle van deze week straalt door zijn vorm optimisme uit. Het lichaam is dun en bevindt zich aan de bovenkant van de candle. Het eerste zegt ons dat de opening van maandag en het slot vandaag dicht bij elkaar lagen, het tweede dat de beurs in de loop van de week verliezen leed, maar deze geheel weg wist te werken. Dit getuigt van vertrouwen in de toekomstige koersontwikkeling. 

  • Voor de geïnteresseerden kan ik nog vermelden dat het om een dragonfly doji gaat, een type candle dat in een dalende trend een bodem aangeeft. Het probleem hieraan is wel dat er geen dalende trend was, maar dat er slechts één rode candle aan vooraf ging. Dit maakt het wat minder betrouwbaar, maar doet aan de betekenis die ik in het vorige punt uit de doeken deed niets af. De beurs ziet mogelijkheden om verder te stijgen.

  • Dat blijkt ook zonder meer uit de daggrafiek waar we zien dat de index sterk opgeveerd is van lijn c. Op grond van deze grafiek kan de index zonder meer verder naar boven.

  • Projecteren we de Bollinger Bands in dezelfde daggrafiek dan blijkt dat een voortzetting naar boven nog niet zeker is, de middellijn van deze indicator zou rond 460,5 nog weerstand kunnen bieden. Pas als de index boven die waarde weet te komen hebben we een concrete aanwijzing dat de graadmeter naar de bovenkant van de banden kan gaan.

  • Bijzonder is dat we de waarde 460,5 in de uurgrafiek eveneens als potentiële weerstand terug zien, namelijk als 61,8% Fibonacci niveau van de daling 467,5-449,2. De index zal om naar de top van 27 februari te kunnen gaan boven 460,5 moeten komen, dat is de voorwaarde die ik ook gisteren al noemde.

  • We sloten vandaag licht boven het 50% niveau op 458,4. Dat maakt in principe een voortzetting naar het 61,8% peil mogelijk. Daar de doorbraak van het 50% niveau echter nog maar heel beperkt is en pas in het allerlaatste deel van de handel plaats vond wil ik het 50% niveau nog niet echt volmondig gebroken noemen, daarvoor wil ik wachten wat er maandag gebeurt.

  • In de grafiek ziet u een patroon waaruit je de conclusie kunt trekken dat we maandag inderdaad verder naar boven zullen gaan, namelijk een omgekeerd hoofd- en schouders patroon met de neklijn op 455,3. Ga je er van uit dat vanaf de neklijn op dit patroon zoals gewoonlijk een stijging ter grootte van het hoofd zal volgen dan kom je rond 461 uit. Daar dit maar net boven het 61,8% niveau op 460,5 ligt nam ik de waarde 460,5 vandaag als koersdoel aan, met de kanttekening erbij dat het 50% niveau de stijging eventueel nog zou kunnen stoppen.

  • Openen we maandag lager dan beschouw ik dit 50% niveau op 458,4 ongebroken, we gaan dan op zoek naar steun op een lager niveau. Om aan het koersdoel 460,5 vast te kunnen houden moet de index dan boven de neklijn rond 455,3 blijven, alleen dan blijft het patroon namelijk geldig.

  • Stijgen we maandag meteen verder dan blijft 460,5 vanzelfsprekend eveneens mijn koersdoel, daar ga ik dan volgen of er al dan niet een top ontstaat om daaruit vervolgens een conclusie te trekken.

Resumerend:

Optimistisch gestemde beleggers zorgden vanmiddag voor een stijging waardoor Amsterdam deze beursweek met winst af kon sluiten. Dit druist in tegen het toppatroon dat vorige week ontstond en ik had het daarom niet meer verwacht. Dat is echter iets waar je als belegger mee moet leven, de beurs laat zich niet altijd even goed voorspellen. De index is in de daggrafiek boven lijn c gebleven en de markt heeft hiermee een stap gezet in de voortzetting van de stijgende trend. Er is een omgekeerd hoofd- en schouders patroon gevormd dat op een stijging naar 461 wijst, maar zo ver wil ik op dit moment nog niet kijken. Op 460,5 vinden we namelijk zowel het 61,8% Fibonacci niveau uit de uurgrafiek als de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek. Daar beiden weerstand zouden kunnen blijken wil ik nog niet verder gaan dan het aannemen van 460,5 als koersdoel. Het 50% niveau net onder het slot van vandaag zou bij een lagere opening maandag ook nog weerstand kunnen blijken, we zijn er niet ver genoeg boven om al ronduit van een doorbraak te kunnen spreken. Openen we maandag lager dan hangt het vervolg af van de vraag of we boven de neklijn op 455,3 een bodem weten te maken. Zolang we maar boven 455,3 blijven ligt dan de weg naar 460,5 nog open. Dat geldt zeker als we maandag direct stijgen, we gaan dan onmiddellijk naar 460,5 toe om daar te gaan kijken of we een top maken of doorstoten naar 467.

En dan nog dit...  

We zagen vandaag vanaf kwart over twee tot het slot een stijging van ruim 1,2%. Beleggers gooiden alle schroom van zich af en kochten net voor het weekend flink in. Een deel van de stijging kan veroorzaakt zijn door beleggers die op een daling hadden gerekend en net voor het weekend hun positie sloten, daarmee onbedoeld aan de stijging bijdragend. Dat verklaart echter geen stijging van 1,2% in een halve dag. De rest van de verklaring is dat beleggers nog steeds vertrouwen in de beurs hebben, zij zagen de kust veilig om in te stappen. We zagen de laatste maanden al vaker dat de markt geen risico's meer ziet, een stijging als deze direct voorafgaand aan een weekend waarin er weer van alles kan gebeuren is het zoveelste bewijs dat de belegger het gevoel heeft dat hem of haar niets meer kan gebeuren. De dalingen van vorige en begin deze week hebben niets veranderd aan deze houding van onaantastbaarheid die -zeg ik als belegger die in het verleden heel wat kleerscheuren heeft opgelopen door posities mee het weekend in te nemen- niet van gevaar ontbloot is. Ik zal wel ouderwets zijn als ik zeg dat ik voorafgaand aan een weekend niet zo enthousiast zou durven kopen. De beurs gaat er van uit maandag hoger te kunnen openen, iets dat kan als de Amerikaanse beurzen hoger sluiten dan zij om 17.30u stonden. Laat ik u die standen geven: Dow 11075, S&P500 1282 en Nasdaq 2263. Sluiten deze indices vanavond lager dan hebben de kopers van vanmiddag verkeerd gegokt, sluiten ze hoger dan pakt het goed voor hen uit. Als er tenminste in het weekend niets gebeurt dat roet in het eten van de kopers gooit, maar daar houdt niemand gezien het gedrag van de beurs nog rekening mee. -Ad Nooten-

Naar boven