ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De weekgrafiek vertoont ons vandaag een maar in één opzicht interpreteerbare candle, er is sprake van een duidelijke top. De laatste drie candles hebben veel weg van een evening star, een uit drie candles bestaand toppatroon. Het enige verschil met een ideaal gevormde evening star is dat de middelste candle daarin iets hoger staat, maar daar de gelijkenis verder treffend is zie ik het patroon toch als top.

  • Dit betekent dat we onderweg naar beneden zijn gegaan, op zoek naar steun op lagere niveaus. De eerste steunlijn die opdoemt is lijn c in deze weekgrafiek die ik heb overgenomen uit de daggrafiek waar ik de lijn al eerder tekende.

  • We zijn zoals we afgelopen dinsdag in de maandgrafiek ook al zagen onder het 50% Fibonacci niveau gekomen, waardoor we dit niveau als ongebroken moeten beschouwen. Dit draagt in principe het risico met zich mee dat de stijgende trend deze week niet tijdelijk, maar mogelijk definitief beëindigd is. De Fibonacci theorie wil dat correcties op het 38,2%, 50% of 61,8% kunnen eindigen, waarna de voorgaande beweging waarop de correctie plaats had weer kan worden hervat. Dit schept de theoretische mogelijkheid op een daling, ook onder alle steunlijnen die we in de grafiek nog zien.

  • Het gaat daarbij niet alleen maar om lijn c, maar ook om de lijnen g' en g. Deze lijnen bieden de beurs tegelijkertijd echter ook de kans op behoud van de stijgende trend. Geeft een van de lijnen namelijk steun dan kan de AEX index op grond hiervan een volgende poging wagen om het 50% niveau te passeren. We doen er verstandig aan zolang de index nog dergelijke steun kan krijgen van zo'n volgende poging uit te gaan, een trend is tenslotte pas beëindigd als het bewijs daarvan op tafel ligt. Mocht de AEX dit of volgend jaar echter door alle steunlijnen heen zakken dan moet ons dat niet verwonderen, de top op het 50% niveau maakt dat namelijk mogelijk.

  • Zover is het nu nog geenszins, er is geen enkele reden om ons zorgen te maken. Hoewel we vandaag wederom een rode candle zagen werden kopers al boven het 38,2% Fibonacci niveau van de voorgaande stijging actief, we hebben de stippellijn op 452,4 net niet aangetikt. Laat ik deze lijn voor alle zekerheid maar als bereikt beschouwen, verderop zullen we namelijk zien dat men op dat punt enthousiast in de markt sprong.

  • Zouden we toch nog wat verder dalen dan kan lijn c in samenwerking met de stijgende magenta stippellijn (het 50daags gemiddelde EMA50) eventueel steun geven, al zijn daarvoor zoals we bij de weekgrafiek zagen geen garanties te geven. Lijn c ligt maandag rond 449,8.

  • De Bollinger Bands geven me aanleiding om te veronderstellen dat we inderdaad nog wat verder zullen gaan, meestal wordt bij een beweging als deze namelijk de onderste lijn wel bereikt. De index en de lijn zouden elkaar rond 450 kunnen ontmoeten, dicht bij de waarde 449,8 van lijn c uit de vorige grafiek die ik bij een voortgezette daling daarom als koersdoel aan wil houden.

  • Zouden we toch stijgen dan kan de middellijn waar we gisteren onder zakten rond 460,5 weerstand vormen, een beweging boven dit niveau zou een stijging naar de bovenkant van de banden mogelijk maken.

  • Bij een daling let ik dus op 449,8 en bij een stijging op 460,5.

  • Als controlelijn om eenduidig vast te stellen of we verder dalen wil ik maandag lijn i gebruiken. Zolang we onder die lijn zijn ga ik uit van een voortzetting naar beneden.

  • U ziet aan de groene candle op het laagste punt van de dag dat er echter nog een grote koopbereidheid is, op de daling die in dat uur plaats had werd zodanig stevig door kopers gereageerd dat een hammer ontstond. Er is dus nog een grote groep beleggers in de markt die niet onder de indruk is van de daling van de laatste dagen, maar dit zien als een mogelijkheid om goedkoper in te kopen. We mogen een stijging zeker niet uitsluiten.

  • Om die reden en vanwege de overtuigende stijging na de bodem op 452,6 plaatste ik Fibonacci lijnen in de grafiek. We bereikten het 38,2% niveau op 457 en een stijging boven dat niveau zou ik daarom zien als het sein voor een verder herstel. Het 61,8% niveau op 459,7 zou dan voor mij het allerbelangrijkst zijn, zolang we namelijk op of onder dat niveau zijn kan er dan altijd nog een daling volgen. Een beweging boven deze waarde zou waarschijnlijk wel tot een doorbraak van de middellijn van de Bollinger Bands op 460,5 en een stijging naar 464 leiden.

  • Blijven we nochtans onder lijn i gaan we bij een daling onder 452,6 door naar de waarde 449,8 die ik in de daggrafiek noemde.

Resumerend:

In de weekgrafiek zien we een duidelijk toppatroon dat grote gelijkenis met een evening star heeft. Ik veronderstel op grond hiervan dat we aan het eind van de volgende week onder het slot van vandaag zullen eindigen. Wat er in de komende week in de onderliggende grafieken gebeurt is moeilijker te zeggen. We zouden aanvankelijk een stijging kunnen gaan zien, in de weekgrafiek ondanks het toppatroon geen probleem omdat opeenvolgende candles elkaar nu eenmaal altijd kunnen overlappen. We zagen in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek een lijn die we goed kunnen gebruiken, namelijk lijn i, en een duidelijke bodem die koopbereidheid toont. Komen we maandag boven lijn i dan gaan we proberen een herstel te bewerkstelligen. Het belangrijkste punt voor dit herstel is het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek op 459,7. Blijven we bij een stijging onder dit niveau dan zouden we op een later moment altijd weer naar beneden kunnen gaan. Weten we niet boven lijn i te komen dan ligt het eenvoudiger, ik wacht dan af of we onder 452,6 komen. Onder dat niveau gaan we namelijk naar 449,8 om daar lijn c in de daggrafiek te ontmoeten.

En dan nog dit...

De olieprijs is de laatste tijd weer vaker in het nieuws en door mij al enige tijd niet besproken, daarom een weekgrafiek van het april contract light sweet crude.

  • Het gaat om een grafiek die ik aan het begin van de avond van het internet plukte, ik houd de olieprijzen namelijk niet bij op mijn eigen computer. Na de uitbraak uit het blauwe kanaal heeft zich inmiddels met de zwarte lijnen een grote driehoek gevormd. Een driehoek is normaal gesproken een voortzettingspatroon en dat zou inhouden dat we een voortzetting naar boven tegemoet kunnen zien. Daar het patroon echter heel groot is en een doorbraak over het algemeen pas op 2/3 van de driehoek plaats vindt kan het nog wel even duren voor er duidelijkheid komt. Ik wil me overigens niet beperken tot de mogelijkheid van een uitbraak naar boven, maar ook de mogelijkheid van een neerwaartse doorbraak niet uitsluiten. Stel bijvoorbeeld dat de Amerikanen hun speld in de hooiberg vinden, Bin Laden, dan zou dat ongetwijfeld tot een daling leiden. Zolang de olieprijs tussen de zwarte lijnen ligt is er in elk geval sprake van een grote consolidatie en is het wachten op nieuws dat de olieprijs buiten de driehoek doet treden. -Ad Nooten-

Naar boven