ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand januari is afgelopen, daarom begin ik met de maandgrafiek waarin de candle van januari zijn definitieve vorm heeft bereikt. We zijn met deze candle boven lijn g' gebleven en onderweg naar het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 dat rond 460 ligt.

  • Als mogelijke toekomstige kanaallijn tekende ik vorige maand de grijze stippellijn, dit in de veronderstelling dat deze lijn samen met lijn g' een trendkanaal zou kunnen gaan vormen. In de weekgrafiek tekende ik deze lijn twee weken geleden anders, daarom wil ik ook vandaag de voorlopige weekgrafiek opnemen.

  • Ik tekende lijn g" in plaats van de grijze stippellijn in de maandgrafiek en deed dat omdat er een top leek te zijn gevormd. Inmiddels zijn we boven die top gekomen, maar de poging om door lijn g" te breken is gisteren en vandaag vooralsnog mislukt. Ik weet kortom nog niet of de grijze stippellijn in de maandgrafiek alsnog de juiste lijn gaat worden of dat deze lijn g" dat blijft, dat hangt af van de vraag of de index deze week al dan niet naar boven door weet te stoten.

  • Als het patroon dat vandaag gevormd is de juiste indicatie daarvoor is dan gaan we morgen naar beneden. Het gaat namelijk om een bearish counterattack line, een candle die zijn naam ontleent aan het gegeven dat een hogere opening uiteindelijk door een slot werd gevolgd dat ter hoogte van het slot van gisteren lag. Dit illustreert dat de verkopers vandaag in de tegenaanval zijn gegaan. Toppatronen zijn echter niet erg betrouwbaar in deze markt die een sterk opwaarts momentum heeft, daarom wacht ik op bevestiging met een rode candle voordat ik het definitief meeneem in mijn analyse.

  • Voorlopig zijn we nog boven lijn s en boven de stippellijn die rond 448,6 steun kan betekenen, zolang dat het geval is staat de zaak er nog positief voor.

  • De Bollinger Bands tonen eveneens een positief beeld, de bovenste lijn stijgt en de index ligt er tegenaan. Dit laatste kan betekenen dat de index naar beneden gaat, de lijn is immers potentiële weerstand. Gezien het gegeven dat de lijn stijgt acht ik de kans op een stijging net even iets groter, index en lijn zouden samen verder kunnen gaan stijgen.

  • We moeten dan echter niet onder 450,1 komen, het punt waar zowel gisteren als vandaag steun lag. Komen we onder die waarde dan is de kans aanwezig dat we het gap van vrijdag met een daling naar 443,6 gaan sluiten. De markt sluit gaps tegenwoordig overigens niet vaak meer, het is goed dat in gedachten te houden.

  • Blijven we boven 450,1 en komen we boven het laatste groepje candles dan kunnen we verder naar boven en gaan dan opnieuw proberen lijn g" in de weekgrafiek te passeren waarbij we in de grafiek van de Bollinger Bands de bovenste lijn naar boven zouden kunnen gaan duwen.

  • De bovenkant van het groepje candles uit de uurgrafiek ligt zoals we hier zien rond 451,5. Weten we boven die waarde en boven de stippellijn daar net boven te komen dan gaan we proberen de top van vandaag te evenaren en wellicht te passeren.

  • Een daling onder 450,1 zou een significante beweging zijn, we zijn gisteren en vandaag namelijk vijf keer van deze grens opgeveerd. Hij is voor de kopers in de markt kennelijk heel waardevol, zij deden fors hun best om de index boven deze waarde te houden.

Resumerend:

Uit de maandgrafiek blijkt dat we nog altijd op weg zijn naar het 50% Fibonacci niveau rond 460, een gegeven dat de laatste weken ook steeds in de weekgrafiek naar voren kwam. Ik tekende in die grafiek de grijze stippellijn die later in de weekgrafiek als lijn g" terug kwam. Dit is de lijn die we deze week proberen te breken, maar tot dusverre is dat een weinig succesvolle poging gebleken. Morgen zouden we een nieuwe poging kunnen wagen als we tenminste boven 451,5 zouden komen, we zouden dan verder naar 460 kunnen gaan waar we feitelijk niet zo heel ver meer van verwijderd zijn. Behalve naar 451,1 kijk ik morgen ook goed naar de belangrijke steun rond 450,1. Het behoud van deze steun was kopers de laatste dagen veel geld waard, een daling onder deze waarde zou daarom ook een verliespuntje voor deze kopers zijn en een deel van hen wellicht aanzetten tot het sluiten van posities. Ik neem vooralsnog aan dat we bij een daling onder 450,1 naar het gap van vrijdag gaan en dat dan gaan proberen te sluiten.

En dan nog dit....

Alan Greenspan neemt vandaag na 18 jaar aan het roer van de FED gestaan te hebben afscheid. De man heeft een haast mythische status, hetgeen niet alleen door zijn daden, maar ook door zijn wollige taalgebruik veroorzaakt wordt. Greenspan heeft de economie van de Verenigde Staten door heel wat moeilijke tijden geloodst en het resultaat is een gemiddelde groei over die periode van 3% per jaar. Ik las op CNNMoney dat de Amerikaanse economie nu 73% groter is dan toen hij in 1987 aantrad. Die site schrijft echter ook terecht dat de tijd van het leiderschap van Greenspan ook gekenmerkt zal worden door een ware schuldenexplosie, zowel van de Verenigde Staten als geheel als van de Amerikaanse individuele burger. Alan Greenspan heeft de economische groei als het ware bij elkaar geleend, hij heeft voortdurend geld in de economie gepompt. Het is vergelijkbaar met de winkelier die vanwege teruglopende verkopen naar de bank gaat, daar veel geld leent, dat geld vervolgens gebruikt om zijn klanten forse kortingen te geven en daarna trots wijst op zijn enorm toegenomen omzet. De klap voor de winkelier komt op het moment dat hij niets meer kan lenen en zijn klanten dus geen korting meer kan geven. Zijn omzet smelt dan als sneeuw voor de zon en hij gaat alsnog failliet, hij heeft zich slechts uitstel gekocht. De vraag is of dit voor de Amerikaanse economie ook gaat gelden, maar dat is een vraag die geen enkele econoom kan beantwoorden. Er is nog nooit een land geweest dat zijn schulden zo hoog heeft laten oplopen als de Verenigde Staten onder leiding van de zo bewierookte Alan Greenspan, er is dus geen ervaring waar we op kunnen teren. Alleen de toekomst kan ons leren hoe we de daden van Greenspan werkelijk moeten zien. -Ad Nooten- 

Naar boven