ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is ongewoon om op maandag met een weekgrafiek te beginnen, er volgen immers nog vier beursdagen vooraleer de week afgelopen is en de laatste candle niet meer van vorm verandert. De reden dat ik het toch doe is dat ik u wil laten zien dat we vandaag geprobeerd hebben naar boven door lijn g" te breken, hetgeen zoals u ziet niet gelukt is. Het is daar de lijn weerstand zou kunnen blijven vormen relevant voor de analyse. Er zijn deze week twee ontwikkelingen mogelijk, we blijven ofwel onder lijn g" of komen er boven. In het eerste geval zou dat kunnen resulteren in een daling naar of in de richting van lijn g', in het tweede geval zou een stijging naar het 50% Fibonacci niveau rond 460 volgen. Aangezien we vandaag zo ongeveer op lijn g" gesloten zijn is het morgen gemakkelijk te volgen of we de lijn breken of niet, we hebben daar niet noodzakelijkerwijs een weekgrafiek voor nodig.

  • Dan over naar de 'normale' volgorde, waarbij we beginnen met de daggrafiek. De index is vandaag gestegen en kreeg zowel steun van lijn s als van de stippellijn rond 448,6. Blijft dat ook morgen zo dan kunnen we de stijging voortzetten en door lijn g" in de weekgrafiek breken.

  • Hoewel het sluiten van gaps niet meer in de mode lijkt wil ik de beide gaps van vorige week nog wel blijven noemen. Misschien verandert de markt namelijk van gedachten en sluiten we ze toch, je weet het nooit. Blijft lijn g" in de weekgrafiek weerstand bieden dan kan het er zomaar van komen.

  • Als ik naar de Bollinger Bands kijk dan is de kans op een stijging echter het grootst. De bovenste band wijkt voor de naderende index, beiden zouden samen naar boven kunnen gaan zodat weer een stijgende trend ontstaat. Aangezien deze indicator naijlend is kan ik er echter geen garantie op geven, de weerstand van lijn g" in de weekgrafiek zou te zwaar kunnen blijken en dat kun je in deze Bollinger grafiek niet voorzien.

  • De markt in in ieder geval nog altijd optimistisch gestemd, op de daling onder lijn a die ik eerder op de dag trok volgde namelijk geen daling. Dit is overigens de laatste maanden niet ongewoon. Doorbraken onder trendlijnen leiden nooit meer tot een daling, kopers reageren voordat dat kan gebeuren over het algemeen al met extra kooporders. Vandaag konden zij geen stijging tot stand brengen, hetgeen niet wegneemt dat die morgen wel zou kunnen volgen. De index bleef immers netjes liggen en alle winstnemingen werden opgevangen.

  • Zouden we toch gaan dalen dan ligt er rond de stippellijn rond 448,6 steun, ik noemde deze lijn ook al bij de daggrafiek.

  • Voordat we naar 448,6 zouden kunnen gaan ligt er echter eerst nog steun rond 450,1 waar we vandaag tot twee keer toe opveerden. Pas onder die waarde zouden we de steun rond 448,6 gaan uitproberen en er zou een daling onder die steun moeten volgen voor een eventuele daling in de richting van het gap van vrijdag.

  • We zijn boven 450,1 gesloten en daarom is de kans op een voortzetting naar boven momenteel nog groot. Zolang we tenslotte bij lijn g" in de weekgrafiek in de buurt zijn is een geringe stijging al voldoende om deze weerstand te breken.

Resumerend:

We zijn vandaag verder gestegen in de richting van het lange termijn koersdoel 460 dat ik sinds het passeren van het 38,2% Fibonacci niveau in de weekgrafiek op die waarde heb staan omdat daar het 50% niveau ligt. De opmars is vandaag gestopt door lijn g", maar of dat uitstel of afstel is moet nog blijken. De grafiek met de Bollinger Bands en de uurgrafiek geven ons de mogelijkheid om verder te stijgen en door lijn g" te breken, maar ik kan niet garanderen dat dit ook werkelijk gaat gebeuren. Morgen krijgen we bij opening een eerste indicatie. Openen we onder het slot van vandaag dan blijft de lijn weerstand en gaan we kijken of we rond 448,6 steun kunnen vinden, iets waarvan pas sprake is als we onder 450,1 komen waar vandaag kopers actief waren. Aan het sluiten van de gaps van vorige week hoeven we pas bij een eventuele daling onder 448,6 te denken. Stijgen we daarentegen morgen meteen dan breken we lijn g" en gaan door naar 460. -Ad Nooten-

En dan nog dit....

Ik bracht een bezoek aan het belastingkantoor,

ik wilde de mensen voor wie ik werk wel eens zien.

Van Broeckhoven

Naar boven