ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Laat ik van mijn hart geen moordkuil maken, ik zit voor wat de analyse van vandaag betreft met de handen in het haar. Mijn probleem betreft de bodem die afgelopen maandag op 427,9 is gevormd. Die bodem lag precies tussen het 23,6% en het 38,2% Fibonacci niveau en aangezien dat een uiterst ongewone plaats is ging ik tot vandaag van een voortzetting naar het 38,2% niveau op 423,7 uit. Dit is door de stijging van vandaag op losse schroeven komen te staan, want de winst van 1,15% die we vandaag boekten duidt op een herwonnen enthousiasme op de beurs. Ik vraag me sterk af of we nog naar 423,7 zullen gaan en wat dit indien dit niet het geval is voor de toepasbaarheid van de tot dusverre betrouwbare Fibonacci theorie betekent. Met dat vraagstuk wil ik wachten tot min of meer zeker is dat we niet meer naar het 38,2% niveau zullen dalen, bij welke koers dat het geval is wil ik in deze analyse vaststellen.

  • De index is vandaag tegen de blauwe stippellijn geëindigd die vorige week nog als weerstand diende. Komt de graadmeter daar niet meer bovenuit dan kan alsnog een neerwaartse beweging volgen.

  • Komt de index wel boven deze lijn dan bevinden er zich in deze daggrafiek tot 448,6 geen weerstanden meer.

  • In de daggrafiek met de Bollinger Bands ligt er dat nog wel, de middellijn vormt nu we bij de onderste lijn weg zijn namelijk de eerstvolgende weerstand. Deze middellijn zal zich morgen rond 440 bevinden, dat is een waarde die we moeten onthouden.

  • De uurgrafiek bevat Fibonacci lijnen over de correctie die we van 9 tot 23 januari hebben gezien. De index wist in het laatste uur het 38,2% niveau te passeren waardoor een beweging naar het 50% niveau op 438 of het 61,8% niveau op 440,4 mogelijk is geworden. Dat laatste niveau is het belangrijkst, komt de index daar namelijk boven dan vindt een 100% correctie op de daling plaats waardoor een stijging naar 448,6 mogelijk wordt. De waarde 440,4 valt vrijwel samen met de middellijn van de Bollinger Bands en ik ga er daarom van uit dat de index bij een eventuele doorbraak door die waarde niet meer naar 423,7 zal gaan. Zolang de index echter op of onder dit 61,8% niveau is kan er theoretisch evenwel nog steeds een daling volgen, dus ook een beweging naar 423,7.

  • Lijn z' vormt voor een verdere stijging in ieder geval geen belemmering meer, daar heeft men de index aan het eind van de handel doelbewust nog nog doorheen gedrukt.

  • Dat gebeurde in de slotveiling, het stukje van de handel dat na 17.30u plaats heeft waarin de tussen 17.25u en 17.30u door de professionals geplaatste orders in een veiling worden verwerkt. Deze jongens zorgden nog even snel voor een doorbraak en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit met opzet is gebeurd. Het is ook een technisch ideaal moment, de beweging kan vandaag immers niet meer teruggedraaid worden en vormt voor iedere technisch analist doordat het een opwaartse uitbraak uit een stijgend kanaal is een koopsignaal. De doorbraak van het 38,2% niveau in de uurgrafiek kwam overigens niet veel eerder om 17.19u tot stand, tactisch eveneens erg sterk.

  • De kopers nemen natuurlijk een zeker risico, maar achten dat kennelijk niet zo groot. Ik neem aan dat zij ervan uitgaan dat de Amerikaanse beurzen de dag goed zullen eindigen. Mocht dat niet het geval zijn en moet de index weer terug dan zal ik kanaal zz' en ook het 38,2% niveau in de uurgrafiek als niet gebroken zien. De kopers hebben dan misgegokt. Het kanaal zz' zou ten opzichte van de voorgaande daling dan zoals in de uurgrafiek te zien is als een vlag kunnen fungeren en dat zou doordat een vlag over het algemeen halverwege een beweging optreedt alsnog een forse daling veroorzaken. Het maakt me razend benieuwd naar de opening van morgenochtend.

Resumerend:

De beurs heeft met een stijging van 1,15% laten zien vertrouwen in de toekomst te hebben, men ziet af te meten aan deze stijging mogelijkheden om verder te stijgen. De vraag is nu of de bodem op 427,8 van afgelopen maandag het laagste punt van de correctie is geweest. Het lag in de daggrafiek precies tussen het 23,6% en het 38,2% Fibonacci niveau in en dat is een ongewone plaats. Ik heb daarom gezocht naar een grens aan de hand waarvan ik vast kan stellen wanneer het zeker is dat we niet meer naar dat 38,2% niveau op 423,7 gaan. Die grens vond ik op het 61,8% Fibonacci niveau in de uurgrafiek 440,4 en de middellijn van de Bollinger Bands die daar praktisch mee samenvalt. Komen we boven 440,4 dan gaan we door naar 448,6 en blijft de bodem van maandag definitief het laagste punt van de correctie. Zolang we echter niet boven 440,4 zijn houden we een kans op een vervolg van de daling waarmee we alsnog naar 423,7 zouden kunnen gaan. Dat geldt zeker als we morgen direct in het kanaal zz' terugkeren. In dat geval ga ik scherp op de onderkant van dat patroon letten, als we namelijk snel onder lijn z zouden komen kan het kanaal in de uurgrafiek als een vlag worden gezien waardoor we in de daggrafiek zelfs naar het 50% niveau op 416 zouden kunnen gaan. Mijn eerste aandachtspunt voor de komende dagen is in ieder geval de vraag of er op of onder 440,4 een top komt, dat is het eerste dat van belang is.

En dan nog dit....

Dat de optie van een vlag zo vreemd nog niet is blijkt wel uit de daggrafiek van de Dow Jones waar een soortgelijke ontwikkeling plaats heeft.

  • De laatste drie candles in deze grafiek van 19.45u vanavond vormen namelijk samen een vlag. Zou de index onder dit patroon komen dan kan dat doordat een vlag vaak halverwege staat een daling naar 10400 veroorzaken. Rond 10500 (de schaal in de grafiek moet met 10 worden vermenigvuldigd) ligt dan potentiële steun van het 61,8% Fibonacci niveau van de laatste stijging. Gaat de Dow Jones index naar die waarde dan gaan wij vanzelfsprekend mee naar beneden en hebben de kopers van de laatste dagen een kat in de zak gekocht. Spannend hoor. -Ad Nooten-

 

Naar boven