ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren ontstond een bullish counterattack line, een bodempatroon uit de candlestick techniek. Daar dit patroon vandaag echter niet door een groene candle gevolgd is verliest het niet altijd even betrouwbare patroon zijn waarde. Het is kortom niet zeker dat de bodem die gisteren geplaatst is daadwerkelijk het laagste punt van de huidige correctie gaat zijn.

  • Een logischer punt om eventueel een bodem te vormen zou het 38,2% Fibonacci niveau over de stijging 383,3-448,61 zijn dat op 423,7 ligt, dat niveau hou ik daarom vooralsnog als koersdoel aan.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft is er nog altijd sprake van een dalende trend, zowel middellijn als onderste lijn dalen namelijk en de index ligt tegen de onderkant aan. Daalt de index morgen verder dan duwen we als het ware de onderste lijn naar beneden waardoor de dalende trend voortgezet wordt. Een stijging daarentegen zou het de banden mogelijk maken horizontaal te gaan lopen, een ontwikkeling die de bulls onder u vanzelfsprekend graag zouden zien.

  • Voorlopig bevindt de AEX zich in de uurgrafiek in een dalend trendkanaal, het kanaal xx'. De beursgraadmeter had vanmiddag de kans om door lijn x te breken, maar greep die kans niet. Op grond hiervan is de kans op een voortzetting van de daling het grootst.

  • Het gap van gisteren is door de maar geringe stijging en het uitblijven van een doorbraak door lijn x waarschijnlijk ook geen exhaustion gap oftewel vermoeidheidshiaat. Het werd gisteren snel gesloten, maar er had een stijging moeten volgen om het als zodanig te kunnen betitelen. Nu kan op grond van dit snel gesloten gap niet gezegd worden dat we met het eind van de daling te maken hebben.

  • Morgen letten we natuurlijk nog steeds op lijn x. Ik mag dan wel aannemen dat we de daling voortzetten, maar zal dat steeds opnieuw moeten verifiëren. Verder hou ik het niveau in de gaten waar we sinds gisterenmiddag steun hebben, namelijk rond 430. Komen we onder die waarde dan zie ik dat als de bevestiging van de voortzetting van de daling, komen we boven lijn x dan moet ik daar ernstig aan gaan twijfelen.

Resumerend:

Het leek er tot vanmiddag in de loop van de middag nog op dat we een stijging zouden boeken waardoor de bullish counterattack line van gisteren zou worden bevestigd, maar van die stijging was aan het eind van de dag niets meer over. Het patroon is niet door een groene candle gevolgd en daardoor is het niet zeker dat we met een goed bodempatroon te maken hebben. Daar verder het kanaal xx' in de uurgrafiek intact gebleven is en het laagste punt van de correctie halverwege het 23,6% en het 38,2% Fibonacci niveau in de daggrafiek staat is de conclusie gerechtvaardigd dat we door gaan naar dat 38,2% niveau dat op 423,7 ligt. De stijging van gisteren en vandaag laat ons wel zien dat een belangrijk deel van de markt in een stijging gelooft, we doen er daarom goed aan de daling te blijven verifiëren. Zolang we onder lijn x zijn blijf ik bij mijn aanname dat we naar 423,7 gaan, we moeten daarvoor allereerst onder de steun rond 430 terecht komen opdat we de bodem van gisteren aan kunnen vallen. Komen we boven lijn x dan moet ik een en ander heroverwegen.

En dan nog dit....

Een lezer stuurde me vandaag een artikel uit de Financial Times van de hand van Philip Coggan op dat de moeite van het bespreken waard is. Laat ik u om te beginnen een interessante stelling uit dit artikel geven: Beweeglijkheid veroorzaakt beweeglijkheid. Deze stelling is van Michael Cloherty van de Bank of America. Gezien het ontbreken van beweeglijkheid in de markt en de enorme hoeveelheid met derivaten werkende beleggers die naar winst snakken, trekt iedere beweging die waar dan ook in een markt plaats heeft direct extra kapitaal naar zich toe. Dit veroorzaakt een soort kettingreactie waarmee de oorspronkelijke beweging overdreven wordt. Dit kan dan vervolgens tot een groter dan normale correctie leiden als de toegestroomde investeerders uiteindelijk winst nemen. Op dit moment lijken de investeerders volgens Coggan verdeeld. In het ene kamp vinden we volgens hem behoedzaam opererende investeerders als pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen en in het andere kamp bevinden zich de 'snelle jongens' als hedge funds en investeringsbanken. Soms trekken deze partijen in dezelfde richting, maar op andere momenten werken ze elkaar tegen. Coggan stelt dat het laatste nu het geval is. Een onderzoek van Merrill Lynch onder fundmanagers zou uitwijzen institutionele beleggers momenteel veel risico's nemen en weinig contanten hebben, terwijl een onderzoek van UBS uitwijst dat investeerders in het algemeen het risico in hun portefeuilles juist aan het verminderen zijn. Het lijkt erop dat juist nu de lange termijn beleggers bullish zijn geworden de korte termijn beleggers als hedge funds beslist hebben winst te gaan nemen. Het stuk van Coggan is interessant omdat er als zijn theorie klopt hoe dan ook een forse beweging van de beurzen gaat volgen. Een van beide kampen zal namelijk 'om' moeten, hetgeen dan een extra beweging ten voordele van het andere kamp zal veroorzaken. -Ad Nooten-

 

Naar boven