ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het gap dat gisteren ontstond, de ruimte tussen de candle van gisteren en die ervoor, is vandaag door een daling onder die ruimte gesloten. Hierbij is een potentieel toppatroon ontstaan dat luistert naar de naam evening star. Ik zit gezien de onbetrouwbaarheid die toppatronen de laatste maanden kenmerkt echter een beetje met dit patroon in mijn maag. Er zou technisch gesproken een daling op moeten volgen, maar door ervaring wijs geworden aarzel ik met die stelling. Misschien is het nog het beste om vanavond eerst maar eens naar het slot van de Amerikaanse beurzen te kijken, het vervelende is alleen dat ik daar op dit moment niets aan heb.

  • Zouden we inderdaad zoals het patroon voorspelt verder gaan dalen dan vormt de stippellijn rond 436,4 een belangrijke steun, die moeten we dus in ons hoofd houden. Stijgen we daarentegen ondanks het patroon dan kunnen we gaan proberen de top van gisteren aan te vallen om bij succes de weg naar het koersdoel 460 dat ik al enige tijd noem voort te zetten.

  • De Bollinger Bands geven nog geen verandering in de stijgende trend aan. De index bevindt zich nog altijd in het bovenste deel van deze stijgende indicator en dat geeft een opwaartse trend aan. De middellijn kan bij een eventuele verdere daling rond 440 steun bieden, maar het exacte punt hangt af van het moment waarop we die middellijn zouden bereiken.

  • De uurgrafiek geeft net als de vorige grafiek een stijgende trend aan. Deze trend bestaat uit een proces van hogere toppen en hogere bodems dat intact blijft zolang de index maar boven de laatste bodem op 442,4 blijft. Vandaag is dat het geval, de index vond steun rond 444.

  • Deze steun op 444 is echter nog geen nieuwe bodem, de graadmeter wist namelijk niet op te veren. Hierdoor bestaat nog steeds de kans op een daling naar 442,4 en zou de stijgende trend mogelijk nog in gevaar kunnen komen.

  • Overigens ligt er zelfs bij een eventuele daling onder 442,4 nog op diverse punten steun van de grijze stippellijnen in de grafiek en verder zou lijn h de stijgende trend dan alsnog kunnen redden.

  • U ziet in de kwartiergrafiek dat de index na de aanvankelijke daling ondanks diverse pogingen vandaag niet los wist te komen van de steun op 444, een voortzetting van de stijging is dus nog geen uitgemaakte zaak. De AEX zal boven de laatste top op 445,3 moeten zien te komen om te bewijzen dat de beurs nog verder naar boven kan. Alleen dan zou de bodem op 444 een nieuwe hogere bodem in het proces van hogere bodems worden.

  • Komen we daarentegen onder 444 dan komt de laatste bodem op 442,4 mogelijk onder druk te staan. Uit de laatste candle blijkt dat grote partijen zich hier zorgen over maken. Het is de candle van de slotveiling die traditiegetrouw door hen wordt gedomineerd, het gegeven dat zij de index in hun onderonsje nog wat lieten dalen geeft geen vertrouwen aan. Het is verder geen goed teken als een index precies op een steunniveau sluit, de voortzetting naar beneden is dan maar een kleine stap weg.

Resumerend:

Er is vandaag in de daggrafiek opnieuw een potentieel toppatroon gevormd en ik worstel met de interpretatie daarvan. In het verleden zou ik zonder aarzelen een daling hebben voorspeld, maar tegenwoordig moet ik door de omstandigheden daartoe gedwongen steeds een voorbehoud maken. Toppatronen zijn de laatste maanden namelijk zeer onbetrouwbaar gebleken. Of ik het nu prettig vind of niet doe ik er het beste aan om morgen wederom pragmatisch te werk te gaan en een tweetal waardes in de gaten te houden. Komen we boven 445,3 dan wordt 444 een nieuwe hogere bodem waardoor we kunnen gaan proberen de stijgende trend voort te zetten. Dalen we onder 444 dan gaan we verder in de richting van de laatste bodem op 442,4 die tot op dit moment de laatste stap vormt in het proces van hogere toppen en hogere bodems dat de huidige stijgende trend kenmerkt. Daar moet dan blijken of kopers genegen zijn te zorgen voor handhaving van dit proces. -Ad Nooten- 

En dan nog dit....

Je moet natuurlijk wel een kerel wezen om je voorspellingen indien nodig bij te stellen.

(Geert Schaaij in Business Class van 8 januari 2006)

Naar boven